AMD Mullins és Beema – bemutatkoznak az új APU-k

Nem kell mikroszkóppal vizsgálnunk a piacot, szabad szemmel is látjuk, hogy a hordozható eszközök terén szinte teljesen egyeduralkodó az Intel. Mégis, az olcsóbb szegmensben egyre komolyabb kihívónak bizonyul az AMD, mivel mind a Mullins, mind a Beema várhatóan méltó ellenfélnek bizonyul a jelenlegi Atomokkal szemben, főleg teljesítmény és multimédiás képességek tekintetében.

AMD Mullins és Beema - bemutatkoznak az új APU-k  AMD Mullins és Beema - bemutatkoznak az új APU-k

Az AMD korábbi támadására hamar választ adott az Intel, a Bay Trail család megjelentetésével. Ez késztette az AMD-t a további fejlesztésekre és abban törtek előre, amiben eddig is jók voltak: multimédia & kis energia fogyasztás. Ez utóbbi annyira jól sikerült, hogy a korábbi generációhoz viszonyítva, egy Watthoz arányosítva kétszer akkora teljesítményt képes leadni egy Mullins vagy Beema APU.

AMD Mullins és Beema - bemutatkoznak az új APU-k  AMD Mullins és Beema - bemutatkoznak az új APU-k

Elsősorban, vessünk egy közelebbi pillantást a noteszgépekbe szánt Beema-ra. A korábbi generáció fogyasztása 25 Watt volt, ezt sikerült 15 Wattra lefaragni, miközben a zászlóshajó, mely az A6-6310-es típusjelzést viseli, képes 2.4 GHz-es órajelen is dolgozni. Az AMD sajátossága azonban, hogy a gyártó nem ad meg alapórajelet, csak a maximumot tünteti fel, ezt érdemes itt is észben tartanunk. A most megjelent négy Beema APU-ból csak a legkisebb, E1-6010 rendelkezik két maggal, a többi négy magos és a további adatok is láthatóak.

AMD Mullins és Beema - bemutatkoznak az új APU-k

Másodsorban, itt van számunkra a Mullins APU is, ami elsősorban az aktív hűtést nélkülöző táblagépekbe szán az AMD. A gyártó által megadott TDP típustól függően 3.95 és 4.5 Watt között mozog, ezzel szemben a korábbi generáció csúcsértéke 8 Watt volt. Szerencsére a TDP csökkenés nem jár teljesítmény vesztéssel sőt, a leggyorsabb modell (A10 Micro-6700T) elérheti a 2.2 GHz-et is, de a többi típus is szemmel látható fejlődést mutat (táblázat). A Beema és a Mullins közötti különbség javát az utóbbiban levő gyengébb GPU adja, melynek az étvágyát az extrém alacsony fogyasztás miatt kellett visszafogni.

AMD Mullins és Beema - bemutatkoznak az új APU-k

Egyéb újításokkal is büszkélkedhet azonban az AMD. Itt van például a plusz ARM mag, melynek birtokában korábban nem tapasztalta, hardware-alapú biztonsági megoldások kerülhetnek integrálásra az AMD APU-kban. Emellett a 4K videók dekódolására és lejátszására (30 fps mellett) is képes az új generáció, valamint a VCE kódolónak köszönhetően a vezeték nélküli kijelzőket is támogatja majd. Végül, de nem utolsó sorban: az intelligens Boost mód, mely egy rövid időre engedélyezi a maximális frekvencia átlépését, hogy ne csorbuljon a felhasználói élmény.

AMD Mullins és Beema - bemutatkoznak az új APU-k  AMD Mullins és Beema - bemutatkoznak az új APU-k

Az első Mullins és Beema APU-kkal szerelt notesz-, valamint táblagépek az elkövetkezendő negyed évben várhatóak és a legnagyobb érdeklődést eddig a Lenovo mutatta. Valószínű, hogy az AMD túl sokáig nem fog várakozni a megjelenéssel, hiszen a negyedik üzleti negyedévben érkezik az Intel újítása is, a Cherry Trail.

Forrás: http://www.notebookcheck.net/AMD-introduces-low-power-Mullins-and-Beema-APUs.115517.0.html

Gabe

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?