Android 5.0 helyett 4.3 jön a Google I/O-n?

0
273

Május 15-17. Ezt a dátumot a legtöbb Android fanatikus már jó előre bejegyezte a naptárába, ugyanis ekkor kerül megrendezésre az idei Google I/O. A pletykák és a találgatások már hosszú hetek óta tartanak. Vannak akik szerint egy újabb Nexus eszköz (5 vagy a 7 ráncfelvarráson átesett utódja) érkezik, míg mások egy Android főverzió váltást jósolnak. Másfél napja azonban egy látszólag véletlenül kiszivárgott hír kering az interneten, mely szerint nem a Key Lime Pie, hanem sokkal inkább a Jelly Bean harmadik generációja a 4.3 kerül bejelentésre.

Android 5.0 helyett 4.3 jön a Google I/O-n?

Nem nevezhetjük újdonságnak, az információ szivárogtatást. Minden nagyobb cég alkalmazza ezt a marketing fogást, mivel ennek segítségével még nagyobb kíváncsiságot ébresztenek az emberekben. A koncepció lényege, hogy el-el csöppentenek egy kis morzsát, ami aztán futótűzként körbejárja a világhálót, de senki nem tud biztosat állítani, így egyre több szempár fürkészi napról-napra a híreket egészen az adott rendezvényig, ahol aztán fény derül az igazságra, arra, hogy amiben hetekig, hónapokig hittek igaznak bizonyul el, vagy csak átverés volt.

Hirdetés

Manapság ezt a Google-nél jobban talán nem is lehet csinálni. A keresőóriásnál dolgozó alkalmazottaktól származnak ezek az információk, képek bejegyzések a népszerű közösségi oldalakon. Furcsa mód sosem az adott projekten dolgozó csoport egy tagja követi el a tettet, hanem egy másik részlegen ügyködő fejlesztő vagy éppen marketinges, bár utóbbi ritkán hajt végre ilyet, mivel az túl átlátszó lenne.

A mostani szösszenetet egy szemfüles olvasó szúrta ki a reddit-en, ahonnan egy az Android alatt futó Chrome budjaival foglalkozó csoportra irányította egy link, ahol alapos olvasgatás után az oda közzétett log napló egy részén az alábbit szúrta ki:

Android 5.0 helyett 4.3 jön a Google I/O-n?

Ebből, és a nagy titkolózásról, arra következtetünk, hogy a következő verzió nem az 5.x lesz, hanem a 4.3, ami a mostani 4.1.x és 4.2.x verziókhoz hasonlóan a Jelly Bean nevet fogja viselni. Miért? Egyrészt a fent sorolt okok miatt. Ha a Google valami bejelentésre készül, akkor általában így vagy úgy már előtte előkerülnek információk, jó esetben pedig képernyőfotók is (lásd pl.: Google Keep, Play Store 4 stb.).

Másfelől a névtartásra a build elnevezése utal: JWR23B. A kezdőbetű eddig mindig a fantázianévre engedett következtetni, így mivel itt ez “J”, így a jelek szerint még nem jött el a Key Lime Pie ideje.

Harmadrészről, az Android uralta piacon is csak alig 25% a részesedése a a Jelly Bean-t futtató eszközöknek, és ha ezt még leszűkítjük kizárólag a Nexus 4-gyel egy időben érkező 4.2.x verzióra, akkor ez a százalék jóval kisebb lesz, szinte elhanyagolható (itt nem vesszük számításba főzött ROM-okat). Emiatt is jóval kisebb az eélye egy esetleges főverzió váltásnak.

A most megjelent felvetést ajánlott fenntartásokkal kezelni, mivel egy-egy log fájlt, főleg ha az “Copy-Paste” elvet követi, elég egyszerű manipulálni, így ez akár még félrevezetés is lehet. Minden esetre, már csak alig 3 hét van vissza a Googl I/O-ig, ahol reményeink szerint pozitív meglepetések érnek minket, bár szerkesztőségünk sem örülne túlzottan egy rövid ciklusú Android fejlesztésnek.

 

Bazsa

Forrás: Androidpolice, Reddit, Google Code

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét