Az AI veszélyesebb lenne, mint az atomfegyver?

0
339

„A mesterséges intelligencia okozta kihalás kockázatának csökkentését ugyanolyan prioritásként kellene kezelni, mint a világjárványok és a nukleáris háború veszélyét” – olvasható a Center for AI Safety (CAIS) nonprofit szervezet által közzétett nyilatkozatban, amit több mint 350 ezren írtak alá.

Az aláírók között van az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman, a Google DeepMind vezetője, Demis Hassabis, a Turing-díjas kutató, Yoshua Bengio, valamint a mesterséges intelligencia keresztapjaként is emlegetett Geoffrey Hinton is. Geoffrey sokáig a Google neve alatt kutatott, de végül májusban nyilvánosan is bejelentette távozását a cégtől, hogy szabadon beszélhessen az AI veszélyeiről. A közlemény ugyanakkor külön kiemeli a Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot is magába foglaló Meta vállalatot, melynek vezetői nem írták alá a nyílt levelet.

Nem most kezdődött az AI-tól való félelem: több mint 30 ezren írták alá azt a márciusi keltezésű nyílt levelet, amelyben arra kérik a cégeket, hogy legalább fél évre állítsák le a GPT-4-nél összetettebb mesterséges intelligenciák fejlesztését. A nyílt levelet a Tesla, a SpaceX és a StarLink vezetője, Elon Musk és Steve Jobs alapítótársa, Steve Wozniak is aláírta.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét