Ducati Lenovo Team: Erőteljes innováció a 2024-es MotoGP világbajnokságra való felkészüléskor

0
27

A Ducati Corse folytatja az innovációhajhászást, köszönhetően a Lenovo nagy teljesítményű, mesterséges intelligencia-optimalizált technológiájának. Újabb MotoGP-szezon kezdődik, a Ducati Lenovo Team pedig sosem felkészületlen. A Ducati Corse „Champions on the track” eseményén az olaszországi Madonna di Campiglióban a Lenovo felvázolta azt a technológiai felállást, amely segíti a csapatot a 2024-es címért folytatott harcban.

„Nagyon örülünk, hogy a Ducati Corse-szal elindíthatjuk az új MotoGP-bajnokságot, mely egy sikeres 2023-as szezonra épít, amely mind a technológiai, mind a pályán látható teljesítmény fejlődését mutatja, és Francesco Bagnaiával csúcsosodott ki azzal, hogy egymást követő második alkalommal sikerült megszerezni a MotoGP világbajnoki címet. Kétségtelenül kemény lesz a csata, és izgatottan várjuk, hogy továbbra is együtt dolgozhassunk a csapattal, innovatív technológiánkkal és szolgáltatásainkkal a magas teljesítmény lécének még magasabbra emelése céljából. A cél nem csak a címért való küzdelem, hanem az is, hogy a pályára kifejlesztett technikai fejlesztéseket mindenki számára hozzáférhetővé tegyük, például a Ducati utcai kerékpárok portfólióján keresztül” – kommentálta Luca Rossi, a Lenovo Intelligent Devices Group elnöke.

A Ducati Corse technológiai partnereként 2018 óta a Lenovo csúcstechnológiát biztosít a csapatnak, amellyel az adatokat gyakorlati ismeretekké alakíthatják, összetett szimulációkat futtathatnak, és másodpercek alatt stratégiai döntéseket hozhatnak.

A MotoGP technológia által vezérelt birodalmában az adatok megértésének és a stratégiai döntéshozatalhoz való felhasználásának képessége minden eddiginél fontosabb. A Ducati Corse minden versenyhétvégén összesen 100 GB adatot gyűjt a pályán versenyző nyolc Ducati Desmosedici GP kerékpárról, amelyek mindegyike körülbelül 50 érzékelővel van felszerelve. A nyomonkövethető adatelemzés további javítása érdekében a 2024-es szezonban a Lenovo ThinkAgile hiperkonvergens infrastruktúrát (HCI) vezetik be a Ducati Lenovo Team garázsában. A Lenovo erőteljes és rugalmas platformja segít a csapatnak hatalmas mennyiségű adat gyors elemzésében, miközben a Lenovo ThinkSystem SE350 edge szervereknek köszönhetően elősegíti a mobilitást és a megbízhatóságot még zord környezetben is.

Ez a mesterséges intelligenciára optimalizált infrastruktúra a Ducati mélytanulási és gépi tanulási eszközeit fogja működtetni, amelyeket a Ducati versenymotorjai teljesítményének, megbízhatóságának és biztonságának javítására, valamint a kerékpárérzékelőktől és pályákról gyűjtött adatok elemzésére használnak, összehasonlítva azokat a versenyzők adataival.

Az adatok elemzése nem csak a pályán történik: a Ducati Corse a Ducati Lenovo Remote Garage-t is kihasználja, amely lehetővé teszi a Borgo Panigale-i (Bologna) mérnökök számára, hogy valós időben kapjanak adatokat a garázsból, végezzenek összetett elemzéseket, és zökkenőmentesen működjenek együtt a csapattal – akár oly módon, hogy optimalizálják a motorok beállításait, mielőtt visszatérnek a pályára. A hatékonyság és a távoli együttműködés további fokozása érdekében a Ducati központjában található Ducati Lenovo Remote Garage helyiséget teljesen felújították Lenovo hardverekkel, beleértve a monitorokat, munkaállomásokat és egyéb tartozékokat.

A Ducati főhadiszállásán működő csapat az aerodinamikai és folyadékdinamikai szimulációkért is felelős, ezeket a Lenovo High Performance Computing (HPC) technológiája hajtja, amely a Lenovo ThinkSystem SD530, SR630 és SR650 szervereken alapul. A Lenovo HPC infrastruktúrája továbbra is kulcsszerepet játszik a versenymotorok innovációjában és a pályán történő teljesítmény fokozásában, köszönhetően a beépített mesterséges intelligencia-gyorsításnak a szélsőséges terhelések érdekében, valamint a gyorsabb adatelemzést szolgáló optimalizálásnak. Ezen túlmenően, hogy megfeleljen egy gyors tempójú sportág folyamatosan változó igényeinek, a Ducati Corse Cloud Solution Provider (CSP) megállapodást írt alá a Lenovóval, amelynek hála remélhetőleg jobbnál jobb köridőket mennek majd a versenyzők.

Ebben a kiélezett környezetben a Lenovo munkaállomások, PC-k, táblagépek és monitorok széles választéka is segíti az embereket abban, hogy még hatékonyabbak legyenek. A Lenovo ThinkPad P1 mobil munkaállomások mindig a mérnökök keze ügyében van, még a rajtrácson is, addig a pillanatig, míg néhány perccel a verseny előtt a kerékpárok beállítása befejeződik.

A Lenovo technológiája azonban hamarosan a pályán is megfigyelhető lesz: a 2024-es szezontól a Ducati Lenovo Team innovatív megoldást vezet be a pályán végzett földmérések elvégzésére, ezt a Lenovo ThinkStation P360 Ultra munkaállomás fogja végezni. A Ducati Corse mérnökei kifejlesztettek egy autonóm robotot, amely inerciális és optikai érzékelők széles készletével rendelkezik és a futam hétvégéjének elején végighalad a pályán, lehetővé téve a csapat számára, hogy digitális másolatot kapjon az egész pályáról. A Lenovo nagy teljesítményű, kompakt munkaállomása lehetővé teszi a Ducati Corse számára, hogy körönként összesen 200 GB adatot gyűjtsön össze és elemezzen – így a Ducati Corse másodpercenként akár 2,6 millió adatpontot (255 MB/s) fogadhat a LiDAR (Light Detection And Ranging) szenzoroktól.

„Nagy izgalmak várhatók a 2024-es MotoGP-szezon kezdetén. Szeretnénk ismét próbára tenni magunkat egy kivételes év után. Ismét mellettünk áll a Lenovo, egy olyan kulcsszereplő, amely amellett, hogy a hivatalos csapat névadó partnere, elengedhetetlen technológiai partner, ráadásul olyan, akivel jelentős előrelépést tettünk, és fontos eredményeket értünk el a pályán. A Ducati és a Lenovo hasonló filozófiát vall, amely arra késztet bennünket, hogy mindig magasabbra törekedjünk, és folyamatosan új és ambiciózus célokat tűzzünk ki. Évek óta azon dolgozunk, hogy nyerjünk a pályán és azon kívül is, és ezt továbbra is ugyanolyan elszántsággal tesszük, köszönhetően az AR és VR technológiák által kínált új lehetőségeknek is. Minden készen áll a motorok felpörgetésére március 10-én Katarban, és újra együtt szurkolunk az összes Ducatistivel #ForzaDucati!” – kommentálta Claudio Domenicali, a Ducati Motor Holding vezérigazgatója.

A Ducati Corse új felhőtechnológiával robbantja be HPC képességeit

A Lenovo Cloud Solution Provider megállapodás révén lehetőség nyílik a Ducati Corse mérnökei számára, hogy csúcsidőben több adatot gyűjtsenek össze a versenyteljesítmény gyorsabb kielemzése érdekében.

A versenynapok mindig izgalmasak, azonban sose feledjük, hogy minden ilyen „raceday-t” több hónapos felkészülés előz meg. A Ducati Corse főhadiszállásán a mérnökök a Lenovo high-performance computing (HPC) technológiáját használják olyan összetett szimulációk futtatására, amelyek segítenek a versenymotorok minden összetevőjének optimalizálásában – az aerodinamikától a motorvezérlésen át a súlyelosztásig.

E szimulációk felépítéséhez és finomításához a Ducati Corse hatalmas mennyiségű adatot gyűjt össze az egyes motorokba beépített körülbelül 50 érzékelőn keresztül. Ahogy korábban említettem egy etlen versenyhétvége alatt a Ducati 100 GB adatot gyűjt a pályán versenyző nyolc Ducati Desmosedici GP motorról. Minél gyorsabban tudja feldolgozni ezeket az adatokat a Ducati Corse, annál gyorsabban tud értékes információkat nyerni, és annál hamarabb tudja azokat gyakorlatba ültetni – és annál biztosabb, hogy a Ducatit meglovagoló versenyző megelőzi versenytársait.

A nyilvános felhőt is bevonták

Mivel egyre több adatot kellett feldolgozni a verseny után, a Ducati Corse megoldást keresett arra, hogy csúcsidőben hogyan bővítse HPC erőforrásait. A csapat technológiai partnere (Lenovo) pedig gyorsan meg is adta a választ: cloud bursting.

A Cloud bursting egy olyan alkalmazáskonfiguráció, amely lehetővé teszi a nyilvános felhőbe való betörést, amikor a helyszíni infrastruktúra eléri vagy megközelíti a kapacitás maximumát. Ez lehetővé teszi az erőforrások zökkenőmentes bővítését csúcsidőben – így a csapat könnyedén képes lesz kezelni az előre nem látható hirtelen terheléseket is.

A rugalmasság ösztönzi az innovációt

A Lenovo javaslatára a Ducati Corse úgy döntött, hogy kibővíti nagyteljesítményű helyszíni Lenovo HPC rendszerét azzal a lehetőséggel, hogy a hirtelen jött terheléskor betörjön a Microsoft Azure Cloudba. A Ducati Corse Cloud Solution Provider (CSP) megállapodást írt alá a Lenovóval, amely további teljesítményt és további szolgáltatásokat tesz elérhetővé igény szerint, annak érdekében, hogy dinamikus választ adhasson a kiszámíthatatlan követelményekre – miközben megőrzi a Lenovo egyszerűségét. Fontos ugyanis, hogy egyszerű legyen a rendszer.

Davide Barana, a Ducati Corse műszaki igazgatója nagyra értékeli a hibrid infrastruktúra által nyújtott rugalmasságot, amely elősegíti az innováció felgyorsítását. Ahogy Davide mondja: „Az egyetlen dolog, amit megbízhatóan megjósolhatunk jövőbeli technológiai igényeinkkel kapcsolatban, az az, hogy a méretek növekedni fognak. Azzal, hogy egyesítjük a helyszíni Lenovo eszközök erejét a kiegészítő Microsoft Azure-erőforrásokhoz való hozzáférés lehetőségével, garantáljuk, hogy boldogulni tudunk egy gyorsan fejlődő világban.”

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét