Egy korszak vége – elbúcsúzhatunk a 3.5 mm-es Jack-től? És mi az a Made-For-iPhone/iPad/iPod?

Az alábbi bejegyzés több, mint egy éve készült, így annak aktualitását nem garantálhatjuk. Megértésed köszönjük!

Már több forrásból is tudjuk, hogy az Apple bemutatta az új követelményeket a Made-For-iPhone/iPad/iPod (MFi) programhoz. Mit is takar az MFi program? Korábban már tettünk említést erről, most egy picit ismerjük meg jobban.

Egy korszak vége - elbúcsúzhatunk a 3.5 mm-es Jack-től? És mi az a Made-For-iPhone/iPad/iPod?

A Made-For-iPhone/iPad/iPod, vagy rövidebb nevén MFi 2005-ben indult el a Macworld Expo keretén belül, ahol az iPod-ra szabva rengeteg hasznos – legalábbis hasznosnak vélt – eszköz debütált. Ezek az eszközök a különböző perifériákon keresztül (3.5 mm jack, dokkoló és Lightning konnektor) csatlakozhatnak az almás okoskütyünkre és így olyan képességekkel lehetünk gazdagabbak, mint a hőmérés, súlymérés, ionizáló (vagyis sejtromboló) sugárzás mérés, vagy ezen az úton akár lézeres pointert is használhatunk. Természetesen ma már nem csak az iPod jöhet számításba, hanem a különböző gyártók iPhone-hoz és iPad-hoz is elkészíthetik szoftvereiket és hardvereiket, már ha megfelelnek az MFi programban meghatározott szabvány követelményeknek. Sőt, ma az MFi már az AirPlay rendszert is lefedi, számtalan hivatalos és nem hivatalos fejlesztés történt erre a platformra.

Egy korszak vége - elbúcsúzhatunk a 3.5 mm-es Jack-től? És mi az a Made-For-iPhone/iPad/iPod?

Az MFi legfrissebb eleme a Lightning csatlakozó, mely a mostani változtatások következtében alkalmassá vált arra, hogy a különböző gyártók és fejlesztők által elkészített eszközöket szolgálatba állítsa. És ez az, ami a legnagyobb veszedelmet jelenti a 3.5 mm-es Jack csatlakozókra, legalábbis az Apple eszközein: a Lightning konnektor alkalmazásával sokkal jobb hangélményt kaphatunk, mint korábban. Valószínűleg ez nem csak egy egyszerű reklámfogás, hiszen a Lightning konnektorral felszerelt eszköz képes lesz a veszteségmentes, 48 kHz-es sztereó jel vételére, melyet monóban tud majd visszaadni, változatlan hangtartományban. Úgyhogy várhatjuk az új Apple-Beats füleseket, Lightning csatlakozóval.

Forrás: http://www.forbes.com/sites/gordonkelly/2014/06/05/apple-to-abandon-headphone-jack-suddenly-beats-deal-makes-sense/

Gabe

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?