Elérhetőek az Intel Atom N550-ek

Az alábbi bejegyzés több, mint egy éve készült, így annak aktualitását nem garantálhatjuk. Megértésed köszönjük!

A netbookok új dimenzióba léptek, ezentúl sokkal rugalmasabban használhatjuk őket játékokra, HD-s youtube tartalmak megtekintésére, valamint sokkal gördülékenyebbé válik az internetezés is az Adobe Flash technológia gyors lejátszásának köszönhetően; – olvasható az Intel propagandaanyagában. Első körben a nevesebb gyártók közül a Lenovo, a Samsung, a Toshiba, valamint az Asus, az MSI, a Fujitsu és az LG mini noteszgépeibe kerül beszerelésre.
Az Intel beharangozója természetesen ódákat zeng az új processzorról, de a valóság azért jóval árnyaltabb képet mutat. A neten megjelent tesztek alapján messze nem hoz gyökeres változást az új Atom, tulajdonképpen nem nagy a különbség egy jóval régebben kiadott Intel Atom processzorhoz képest. De hát ez várható is volt, egyszerűen ebbe a méretbe, ezekkel a fogyasztási adatokkal (8.5W) képtelenség sokkal nagyobb teljesítményt kicsikarni ezekből a processzorokból. De pontosan miről is van szó?.
Ha jobban megnézzük a dolgokat, az N550 szinte semmiben nem jelent újdonságot. Sokan emlékszünk a nagy csinnadrattára, amivel az Intel Atom N330-at bejelentették anno 2008 szeptemberében és arra is, hogy soha nem terjedtek el igazán. De nézzük a 330 paramétereit: 1MB L2 cahce, 1600MHz-es órajel, 2 mag és 4 thread, 45 nanométeres gyártástechnológia, 8W fogyasztás, 64 bites technológia. Fölösleges leírnom az N550 paramétereit, hisz ugyanezek. Szóval a most bemutatott processzor már két éve létezik, csak most a mai dolgokhoz igazították (DDR3). Ja és hogy a régi 330-as miért nem terjedt el? Pedig nagyságrendekkel jobb, mint az elmúlt két évben kapható bármelyik Atom processzor volt? Erre a bennfenteseknek megvan a válaszuk: mindenhol a neten a szakmai fórumokban arról olvashatunk a kommentek között, hogy a Microsoft nem engedte a kétmagos processzorok használatát azon netbookokban és tabletekben, melyeken az ő operációs rendszerük futott. Nem tudni ebből mi igaz, de egy tény: az Intel Atom N330 a mai napig nem terjedt el, pedig a 2008-as év végétől megjelent összes Atom processzornál erősebb, gyorsabb, jobb megoldás…

Gungl Ákos – techkalauz.hu

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?