Fejlődhetnek ray tracing-ben Radeon videókártyák

0
848

Egy ismert és megbízható szivárogtató, Kepler_L2 osztotta meg, hogy a következő generációs, RDNA 4-es Radeon kártyák már egy teljesen új ray tracing technológiát használnak majd. Az nem derült ki, hogy a hamarosan érkező, várhatóan Radeon RX 8000-es sorozat tagjai mekkora teljesítménybéli ugrást kínálnak majd, de ezek szerint az AMD-nél nagyobb hangsúlyt fektetnek a technológiára.

Az RDNA 3 RT még szinte teljes egészében az RDNA 2-es megoldásra épült kisebb módosításokkal, és bár ez a jövőben változik, Kepler továbbra is azon az állásponton van, hogy a legfelsőbb kategóriában nem versenyzik az AMD, vagyis az RTX 5080 és RTX 5090 kártyáknak nem lesz ellenfele. Voltak ugyan arra vonatkozó pletykák, hogy készül egy kártya, ami a Radeon 7900 XTX teljesítményének dupláját kínálja, de a legutóbbi adatbányászat alapján arra következtettek, hogy ezt törölték.

Az AMD fejlesztései azért is érdekesek, mert várhatóan a PlayStation 5 Pro konzolba is a gyártó grafikus chipje kerül, ami ugyan RDNA 2 architektúrával dolgozik, de állítólag az alap PS5 teljesítményének négyszeresét kínálja sugárkövetés tekintetében. Ezzel pedig jobbnak ígérkezik ilyen téren, mint akár azok a már RDNA 3-as GPU-k, amik önmagukban többe kerülnek egy PS5-nél.

techkalauz.hu – az online techmagazin