Fujitsu-Siemens Pocket LOOX T830 – hétköznapi mindenes

0
366

A Pocket LOOX T830-as névre hallgató készülékünkből bizony nem sok mindent felejtettek ki a mérnökök. A telefon funkciótól, – bele értve a 3G-s technológiát  – a wireless interneten át a GPS navigációig minden megtalálható benne, melyet tesztünkben igyekszünk is ízekre szedni.

Az első találkozás.

Ezüst és sötétszürke színben pompázó masinánk első ránézésre is dicsekszik gazdag felszereltségével. Rögtön szemet szúr a teljes értékű qwerty billentyűzet és a kijelző felett (ugyan egy csúszkával elrejtve) elhelyezett kamera a videó-telefonáláshoz. A jobb oldalon egy scroller gombot találunk, melyet a Sony Ericsson P sorozatú telefonjain fellelhetőhöz lehetne hasonlítani. Alá egy fényképező gomb került, és értelemszerűen a fényképezés funkciót indítja el. Hasonló funkciógomb a jobb oldalon is található, amivel diktafont tudjuk előcsalogatni kis készülékünk bűvészkalapjából. Ugyancsak ezen az oldalon található a kártyaolvasó slot, mellyel SD kártyát tudunk beolvastatni. A T830-as tetején található a fejhallgató kimenet (3.5-ös Jack) valamint a ceruza tartó, hátulján egy 2 megapixeles autófókuszos kamera, az alján pedig egy GPS antenna  és a töltő csatlakozója.

Hirdetés

Nézzük, vajon mi rejlik a dobozban?
A csomagunk tartalmaz egy Pocket LOOX T830-as készüléket, 2 db ceruzát (egy a készülékben, egy pedig a dobozban), övre csíptethető bőr tokot,  töltőt,  egy amerikai szabványnak megfelelő 3 ágú átalakítót (meglepő), dokkoló egységet, USB kábelt, sztereo headset-et , kézikönyvet, valamint egy Windows Mobile 5.0 PPC Phone Edition CD-t.

Beüzemelés.

Részletesen nem kívánom leírni miként is kell beüzemelni a telefont. A hátlapot leszedve egy kis piros pöcök kikattintásával tudtam kiszedni az akkumulátort, hogy betegyem a kártyát a telefonba. Itt meg is jegyezném, bár a SIM kártya behelyezése egész egyszerűen ment, kivétele korán sem könnyű. Ha a nehézségeknél tartunk, akkor semmiképpen nem hagynám ki a dokkolóra való csatlakozást. Egy mini USB csatlakozóval van megoldva az összeillesztés. Én kb. 20 percig próbáltam ráhelyezni mindenféle finom technikával, mígnem sikerült annyi bátorságot gyűjtenem, hogy egy erősebb mozdulattal össze tudtam csatlakoztatni őket. A leszedését is egy dugóhúzásra tudnám hasonlítani.

Kipróbáltuk.

Ha valaki olyat PDA-t akar vásárolni melyben extraként, szerepel a telefonfunkció, akkor nem kell tovább böngésznie a webáruházakat. Mivel ugyan úgy lehet ki-be kapcsolgatni eme funkcióját, mint a bluetooth-t vagy a wlan-t, egyszerűen használható kártya nélkül is PDA-ként. Én azt gondolnám, aki ilyen készüléket vásárol, igencsak szeretné kihasználni azt. A telefon részben semmi kivetni való nincs, kivéve azt az apró észrevételt, mikor próbaképp saját magamra telefonáltam csak a 2. csörgésre tért magához a telefon a készenléti állapotból illetve, miután felvettem, az első két „legfontosabb” másodpercben semmit nem hallottam. Ezeket, a hibákat egy szoftverfrissítéssel sem lehet javítani, mert a vas nem képes kiszolgálni a programokat sajnos. Talán egy erősebb proci sokat javított volna a teljesítményen. Wlan-ra való csatlakozás gördülékenyen ment, WPA és WEP titkosításokat is támogat. Több különböző programmal is lehet menedzselni a vezeték nélküli hálózati kapcsolatot, de gyengébb jelerősségnél viszont hamar ledob. A QWERTY billentyűvel gyorsan lehet gépelni, ha megszokja az ember. A sok funkciógomb is segít ebben. 
A GPS –t az IGO programjával teszteltem. Szintén simán, akadálytalanul tudtam használni. Mivel bluetooth 2.0-val van felszerelve, a kapcsolódás egy két lépéssel tovább tart, de nekem kifejezetten tetszett. Mivel Windows rendszerről beszélünk nem nehéz elérni a lefagyási küszöböt. Ennek megelőzésére van gyárilag telepítve egy-két program, köztük a FSC sajátja is, mellyel könnyedén bezárhatjuk a nyitva felejtett ablakocskákat. A kamera igencsak falja a memóriát.

Összegzés

A több napos intenzív használat után sem érzem azt, hogy mindent tudnék róla. Bár nem a legkisebb telefonos PDA a piacon de eltekinthetünk a méreteitől, ha figyelembe vesszük a belbecst. Bátran merem ajánlani mindenkinek ezt a sokrétű készüléket, de legfőképpen azon üzletembereknek, akik mindig úton vannak és fontos, hogy naprakészek maradjanak rohanó világunkban.

A felfedezőtúránk idáig tartott, de garantálni tudom, hogy aki megveszi, nem fogja megunni egyhamar.

Bandi


Névjegy

Operációs rendszer: Microsoft Windows Mobile 5.0 for Pocket PC Phone Edition
Processzor: Intel XScale PXA270 416 MHz
Memória: 128 MB ROM / 64 MB RAM
Kijelző: 2,4″ színes, transzflektív TFT, 240 x 240pixel felbontás, 16 bit színmélység
Akkumulátor: 1500mAh Lithium-Ion, cserélhető
Méretek: 126 x 64 x 21 mm
Súly: 190 gramm
Audio: 3,5 mm sztereó hangkimenet, monó hangszóró, mikrofon
Bővíthetőség: SD/MMC SDIO kompatibilis
Digitális fényképezőgép: 1.9 megapixeles, CMOS
Bluetooth: +
Infravörös port: –
WLAN: +
Mobiltelefon funkciók: +
Beépített GPS: +  

A Fujitsu Siemens PocketLOOX T830 as készüléket a CHERRYON.HU biztosította.

Dunántúli képviselet: laptopszalon.hu

A tesztpéldány megvásárolható a Dunántúli képviseletnél

akciós áron 149.990 Ft helyett most csak 119.000 Ft-ért!!

Laptopszalon Pécs Ifjúság útja 11.
tel.:72/512-540

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét