GPU piac Európában: Az AMD GPU-k 8%-kal alacsonyabb áron kaphatók az MSRP-nél, az Nvidia kártyáknál más a helyzet

0
982

A 3DCenter háromhetes elemzést készített, majd jelentés formájában tette közzé, hogy hogy is áll jelenleg az európia GPU piac. Adataik szerint az AMD videókártyák átlagára most először esett ilyen mélyre és habár az Nvidia ennyire nem zuhant meg, itt is jelentős csökkenésnek lehettünk tanúi. (MSRP: ajánlott fogyasztói ár, amit a gyártó határoz meg)

Mintaként Ausztriát és Németországot vizsgálták. Az az eredmény született, hogy egy átlagos videókártyát jelenleg az MSRP-hez képest 8%-kal olcsóbban vehetünk meg. Nvidia kártyák terén teljesen más a helyzet, ugyanis itt az MSRP-nél 2%-kal többet kell fizetnünk, hogy ilyen termékhez jussunk.

A megfizethető „tömegeknek szóló” Nvidia kártyák (pl.: RTX 3060, 3050) állnak a legrosszabbul, ugyanis itt még mindig az MSRP-nál 11-16%-kal kell többet fizetnünk. Ez a vörös oldalon teljesen máshogy alakul, egy AMD Radeon RX 6600-at vagy 6600 XT-t 20-7%-kal az MSRP alatt megvásárolhatunk.

Itt beszélhetnénk még számos gazdasági kérdésről, például hogy hazánkban miért ilyenek az árak. Röviden és egyszerűen: 375 ft körül van egy dollár – a többit pedig a gazdasági portálokra bízom.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét