Hogyan töltsd az Apple Watch-od

0
853

Az okosórák ára az egészen olcsótól a csillagos égig terjed. Mielőtt azonban, az árat előtérbe helyeznénk a minőség esetleges rovására, érdemes feltenni egy kérdést: Milyen gyakran veszünk okosórát? A kérdés költői, mert nem egy olyan termékről beszélünk, ami „fogyóeszköz”. Érdemesebb az okosóra gyártás éllovasainak modelljei közül válogatni, hiszen ők már tapasztaltak ezen a téren, és kiforrott, megbízható termékpalettát vonultatnak fel a piacon. Itt jön képbe az Apple watch. Megvesszük, és ha jól választottunk, hosszú évekig hű társunk maradhat.

Az Apple Watch magasan kiemelkedik az okosórák közt. Elegáns design, innovatív funkciók, a szuper alapanyagok felhasználásából fakadó tartósság, minőség jellemzi. Ennek következményeként természetesen az árával is kiemelkedik versenytársai közül. Az okosórák teljesen új kategóriát teremtettek a kütyük világában. Egy olyan kiegészítő, mely nem csupán az időt mutatja, hanem számos más funkciót is magában foglal. Az aktívan sportolók (például futók) minden egyes lépését leköveti, különféle adatok felhasználásával teljes képet mutat az edzéseink hatékonyságáról. Segítségével nyomon követhetjük, értékelhetjük az edzéseinket, figyelhetjük a fejlődésünket. Nem feltétlenül csak sportolóknak lehet hasznos, hogy ez az eszköz egyben egy „csuklókardiológus” is. Számos egészségügyi adatunkat monitorozza, valamint még arra is odafigyel, hogy jól alszunk-e. Nomeg arra is, hogy időben felébredjünk! Az Apple Watch története során számos fejlesztésen ment keresztül, hogy eljusson oda, ahol ma tart.

Az Apple Watch első generációja 2015-ben került piacra, és azóta folyamatos „evolúción” megy keresztül, egyre jobb és jobb lesz. Az egyik legfontosabb elem, ami az okosóránk működését meghatározza, az az akkumulátor. Az Apple Watch lítium-ion akkumulátort használ, ami kiváló teljesítményt és hosszú élettartamot biztosít. Ezek az akkumulátorok a legelterjedtebb típusok az okosórákban (és persze, minden eszközben), mivel viszonylag kicsik és könnyűek, ugyanakkor nagy energiatárolási kapacitással rendelkeznek.

Miért pont lítium?

Bizonyára feltűnt már, hogy akármilyen kütyüről legyen is szó, szinte mindegyikben lítium-ion akkumulátor van. Az emberiség régóta ismeri a lítium különleges tulajdonságait. Többek között a gyógyszeriparban, az ötvözetek készítésében, sőt, még atomenergia terén is használta. Az igazi áttörés a lítium akkumulátorok fejlesztésével következett be. A lítium-ion akkumulátorok fejlődése forradalmasította az elektronikai eszközök akksijait. Ebből következik, hogy a hordozható készülékek (mobilok, laptopok, tabletek, okosórák stb.) hosszabb üzemidőt és jobb teljesítményt érnek el.

A lítium-ion akkumulátorokat az teszi ideálissá az elektronikai eszközök számára, hogy nagyobb energia sűrűséggel és kisebb súllyal rendelkeznek más típusú akkumulátorokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy több energiát tudnak tárolni ugyanolyan tömegű vagy méretű eszközben, ami kényelmes és hordozható használatot tesz lehetővé. Emellett a lítium-ion akkumulátorok gyorsan tölthetők és alacsony önmerülésűek.

A lítium különlegessége abban a tulajdonságában rejlik, hogy könnyen adja le/veszi fel az elektronokat, ami lehetővé teszi az energiatárolást és felszabadítást. A lítium-ion akkumulátorokban a lítiumionok a pozitív elektródáról áramlanak át a negatív elektródára, amikor az akkumulátort feltöltik, és fordítva, amikor lemerül. Ez a kémiai reakció tartja életben pl. a csuklónkon lévő Apple Watch-t.

Mivel töltsük az időmérőnket?

Amikor az Apple Watchunkat használjuk, az áramkör az akkumulátorból veszi az energiát, hogy a kijelzőt megvilágítsa, a szoftvert futtassa, és az egyéb funkciókat működésben tartsa. Az akkumulátor élettartamát és teljesítményét számos tényező befolyásolja, beleértve a használati időt, a kijelző fényerejét, az alkalmazások futási idejét és a frissítések gyakoriságát. Az sem mindegy, hogy hogyan és mivel töltjük!

Az Apple Watch töltésekor érdemes ügyelni arra, hogy ne hagyjuk túl sokáig a töltőn, és ne tegyük ki túlzott hőnek vagy hidegnek, mivel ezek mind károsíthatják az akkumulátort. Az Apple által ajánlott „hivatalos töltőt” érdemes használni, de azért nem muszáj ennél maradni. A megfelelő gondoskodás és kezelés mellett az Apple Watch akkumulátora hosszú éveken át kiváló teljesítményt nyújt. az áram a töltőn keresztül áramlik az akkumulátorba, és a belső rendszer szabályozza a töltést annak érdekében, hogy biztonságos és hatékony legyen.

Az Apple Watch-hoz különböző típusú töltők érhetők el. A klasszikus töltőkábel a legegyszerűbb megoldás. Természetesen itt nem álltak le a gyártók, a töltők is okosodnak, méghozzá nemcsak a töltési idő terén. Az óra töltéséhez választhatunk akár mágneses töltődokkolót is. Léteznek praktikus töltőrendszerek is melyekkel egyszerre tölthetjük a telefonunkat, az óránkat, és akár az AirPods-ot is! Ezeken belül is van olyan univerzális 3-in-1 töltő ami inkább töltőpad jellegű. A töltőknek számtalan szigorú biztonsági szabványnak kell megfelelniük, hogy az Apple Watch-ot kíméletesen és hatékonyan töltse,de választáskor mindig a kompatibilitás legyen az első!