HP Pavilion 15 teszt – Ujjgyakorlat

0
888

Dell Inspiron 7560

A HP Pavilion 15-öt a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon üzleteiben, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Hirdetés

1995-ben jelent meg az első Pavilion fantázianevű gép a HP kínálatában és azóta folyamatosan jelen vannak ezzel a márkanévvel a piacon. A hivatalos verzió szerint az otthoni és az otthoni irodai piacot célozzák meg a Pavilion gépekkel, melyek között találunk laptopokat és asztali gépeket is. Az évek során természetesen változott, változnia kellett a termékcsaládnak, így ma már van például Pavilion Gaming oldalág is illetve ki ne emlékezne a Star Wars-os Pavilion gépekre. Szóval egy olyan család képviselője szerepel tesztünkben, mely nagy múltra tekint vissza, és amely elsősorban otthoni felhasználásra szánt multimédiás gépeket foglal magában. A HP Pavilion 15  az általános laptop belépő szintnél valamivel feljebb pozicionálja magát hardver és anyaghasználat szempontjából is, ezért hívjuk talán belépő multimédiás gépnek.

Adatlap
HP Pavilion 15 CC509NH
Processzor Intel Core I5-7200U
Lapkészlet Intel Kaby Lake
Memória 8 GB DDR4
Kijelző 15,6 1920×1080 TN matt
Grafika Intel HD 620
  Nvidia Geforce 940MX 2 GB GDDR5
Merevlemez Samsung 128 GB m.2 SSD + Seagate 1 TB HDD 5400 rpm
Optikai meghajtó nincs
Portok és csatlakozók 1x USB Type C, 2xUSB3, headset, SD, LAN, HDMI
Kommunikáció Wifi (AC), Bluetooth 4.2, Gigabites LAN
Egyéb
Akkumulátor kapacitása 42 Wh
Méret  378 x 252 x 22,5 mm
Tömeg akkumulátorral 2 kg
Töltő tömege 0,2 kg
Operációs rendszer DOS
Fogyasztói ár (2017.06.) 239 890,00Ft
Garancia 3 év

Külső

Kék fedlappal és ezüst színű alsó résszel érkezett a HP Pavilion 15, ezen kívül létezik még sötétszürke, piros és rózsaszín(!) változata is. Azt hiszem, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy tesztre a kék változatot kaptuk.

HP Pavilion 15 - max nyitás

A külső borítás alul és felül is műanyag, ami azért egy kicsit csalódás, tekintve a gép árkategóriáját. Szerencsére a gépet kinyitva elénk tárul az ezüst színű, fém csuklótámasz és billentyűzet keret, melynek felső részén a lyuggatott hangszórónyílást láthatjuk. A kijelző körül a szokásos matt fekete műanyagot találjuk.

Csatlakozók

A gép elején szokás szerint nem találunk semmit.

HP Pavilion 15 - eleje

Jobb oldalon a bekapcsolásról és a merevlemez használatáról tájékoztató ledek mellett találjuk a Type C csatlakozót, a HDMI és a LAN portot valamint a töltőnyílást, ami szintén kapott egy tájékoztató ledet.

HP Pavilion 15 - jobb oldal

Hátul félig rejtve a hűtés kivezető nyílása látható.

HP Pavilion 15 - hátulja

Bal oldalra került a biztonsági zár nyílása, a két USB3-as port, a headset csatlakozó és az SD kártyaolvasó.

HP Pavilion 15 - bal oldal

A gép alján négy nagyméretű gumiláb és egy kisméretű szellőzőnyílás látható.

HP Pavilion 15 - alja

 

Kijelző

A HP Pavilion 15 zsanérjai könnyen járnak, a kijelzőt akár egy kézzel is fel tudjuk nyitni és nyitott állapotban stabilan a helyén marad még akkor is, ha mozgatjuk a gépet. A kijelző merevítése is jól sikerült. Ebben a kategóriában ritka tulajdonság, hogy a sarkánál fogva is felnyitható a kijelző anélkül, hogy töréstől kellene félnünk. Érdekesség, hogy amikor kinyitjuk a kijelzőt, az megtámaszkodik két kis pöckön és megemeli a gép hátulját.

HP Pavilion 15 - nyitás

Sajnos a kijelző TN paneles. Nem a legrosszabb, a FullHD felbontásnak köszönhetően elviselhető rajta a kép, de azért egyértelmű, hogy sokkal rosszabb, mint egy IPS kijelző. Kár ezért, mert a Pavilion otthoni multimédiás gépnek van szánva, ahova pont jó választás lenne egy IPS kijelző.

HP Pavilion 15 - kijelző

Beviteli eszközök

A HP Pavilion 15 billentyűzete a kategóriához képest jóra sikerült. Bár a gombokban van egy kis bizonytalanság, zörgési hajlam, az alátámasztás stabilitása, a határozott leütési visszajelzés jól gépelhetővé teszi a billentyűzetet. Hibának egyedül talán a túl rövid leütési utakat lehetne felróni és azt, hogy az ezüst alapszínű gombokon lévő sötétszürke feliratok nehezebben láthatók, mint egy fekete-fehér variáció esetén. És ezt a láthatóságot esetünkben billentyűzet világítás sem segíti.

HP Pavilion 15 - billentyűzet

A kiosztás már az új, HP által „kitalált” rettenet, mely arról szól, hogy nincs többé magyar (ISO) kiosztású billentyűzet, egyszerűen az amerikai ANSI-t átmatricázták magyarra. Ezáltal a hosszú í a jobb oldali Windows gombra költözött, az Enter egysoros lett és a hosszú Ű felkerült az Ú mellé. Azért megnéznék egy jelentést arról, hogy ezzel mennyit lehetett megspórolni…

A touchpad elnyújtott téglalap alakú, felülete nem üveg, különálló gombjai sincsenek. Alsó része könnyen lenyomható, a lenyomás hangja átlagos. Szóval ez egy erősen átlagos touchpad, amiről túl sok jót nem lehet elmondani, de legalább túl sok rosszat sem.

Hang, kommunikáció

B&O jelzést láthatunk a billentyűzet felett. A HP multimédiás partnere a Bang&Olufsen, már több gépben is segített a HP-nak a lehetetlen küldetésben: legyőzni a fizikát és értékelhető hangzást vinni egy 1 cm vastag hangszóróba. Nos, nem árulok el nagy titkot: a dán audiocég sajnos most is kudarcot vallott. A gépből felcsendülő hangban túl vannak vezérelve a magas hangok, az énekesek sziszegnek, mint egy indiai kígyóbűvölő kosara. Eközben a középtartomány elveszik a háttérben, csak a dobozhang hatás miatt figyelünk fel rá néha. A mélyeket pedig hiába keressük a hangképben. Különösebben széles sztereó hatással sem számolhatunk, bár nincs az a mono effekt, mint egy korábban tesztelt gépnél. Emellett a maximális hangerő sem eget rengető, simán lehet beszélgetni a zenélő gép mellett. Szóval ha osztályozni kellene a hangot, akkor nálam ez egy kettes lenne maximum. Mindenképp javasolt a gép mellé egy fejhallgató vagy egy külső hangszóró.

HP Pavilion 15 - hang

A kommunikációs pakk a szokásos, a vezetékes kapcsolatról a Realtek gigabites vezérlője gondoskodik (RTL8168), míg a vezeték nélkülit az Intel kétsávos, AC-s wifije adja, mely a 3168 névre hallgat.

Processzor

Az Intel Kaby Lake kódnevű lapkájával érkezett a gép, méghozzá az I5-7200U-val. A processzor 2,5 Ghz-es és támogatja a turbo módot 3,1 GHz-ig, 14 nm-en készül, 15W-ot fogyaszt és belül 2 fizikai mag dolgozik 4 szálon.

Grafikus kártya

Ezúttal az Nvidiától érkezett a gép grafikus egysége, mely a Geforce 940MX nevet viseli. Sejthető, hogy a korábbi 940M utódjáról illetve inkább újabb változatáról van szó. Szinte mindenben megegyezik a két chip specifikációja, az egyedüli előrelépés az, hogy a 940MX már támogatja a GDDR5-ös memóriát. Ez teljesítményben 5-10%-os előrelépést jelent a korábbi változathoz képest. A HP Pavilion 15-ben 2 GB GDDR5-ös memória segíti a munkáját.

Természetesen emellett rendelkezésre áll a cpu-ba épített Intel HD Graphics 620 is, mely a játékokon kívül minden egyéb funkciót képes önmagában ellátni.

A kártya teljesítménye a legfrissebb címekhez már kevés, még legalacsonyabb beállítások mellett sincs meg a játszhatónak mondható 30 fps. Régebbi, 2-3 éves játékokat viszonylag jól tudunk rajta játszani alacsony-közepes beállítások mellett.

Memória, háttértár, bővíthetőség

8 GB DDR4 memória jutott a HP Pavilion 15-be, ezt egy modulként szerelték a gépbe, tehát könnyen bővíthetjük.

Háttértárat kettőt is kapott a gép, egyrészt egy Seagate gyártmányú, lassúcska, 5400-at forgó HDD-t, mely 1 terrabyte-os. Másrészt egy Samsung m.2 SSD-t, mely 128 GB tárhelyet biztosít az operációs rendszernek.

A HP Pavilion 15 otthoni szétszedése nem ajánlott. A gép alját csak három csavar tartja és ez egyben azt is jelenti, hogy a szokásosnál sokkal erősebben tartanak az apró műanyag pöckök. Inkább vigyük el a szervizbe és legyen az ő gondjuk a hátlapcsere, ha eltörik valami.

Ha mégis sikerül bejutnunk a gép belsejébe, akkor ott találunk helyet egy HDD-nek és egy m.2 SSD-nek is. Ezeken kívül még 2 memóriafoglalatunk van, melyekbe DDR4-es memóriát pakolhatunk.

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

Átlagos belépő szintnél alig valamivel erősebb hardvert kapott a Pavilion 15, így nem csoda, hogy a hűtéssel nincs probléma. Alapjáraton halkan dolgozik, terhelés hatására megjön azért a hangja, de hangosnak nem nevezném. A leginkább zavaró benne, hogy a légáramlás zajához társul egy enyhe sivító magas hang is, ami a ventilátor belsejéből jön. De ez a sivítás is messze elmarad a hangos tartománytól.

 

Akkumulátor és hőmérséklet
HP Pavilion 15 CC509NH
Processzor Intel Core I5-7200U
Grafikus vezérlő(k) Intel HD 620
Nvidia Geforce 940MX 2 GB
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 6 óra
Játék, 10/10 fényerő 1 óra
Akkumulátor töltése Félig: 1 óra
Teljesen: 2 óra 10 perc
Hardver terhelés mértéke             Alap             Játék           Benchmark
CPU hőmérséklet 32 °C 61 °C 70 °C
GPU hőmérséklet n.a. 67 °C 74 °C
Zajszint halk közepes közepes
Környezeti hőmérséklet 22 °C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
28 28 29 24 29 29
27 27 30 25 30 29
28 29 30 26 28 32
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
29 35 39 26 41 36
27 31 37 26 37 34
28 31 32 29 29 32

A gépház hőmérséklete normális marad, 100%-os terhelés esetén is 39 fok volt a legmagasabb a billentyűzeten és 41 fok a gép alján. A cpu eközben szinte hűvös maradt, 70 fokig emelkedett a hőmérséklete, a vga pedig terhelve 74 fokig melegedett. Azért használom a hűvös szót, mert az utóbbi időben több gép is járt nálunk, amik hasonló körülmények között simán 95-99 fokig melegedtek. Az azért érdekes dolog, hogy szinte ugyanebben a házban ad a HP 4 magos I7-et és 1050-es vga-t is. Bár azt nem tudjuk, hogy a hűtés ott fejlettebb-e.

A 41 Wh-s akku nyilván nem tud világbajnok üzemidőket produkálni, főleg mivel olyan gépbe került, ahol dedikált vga is fogyasztja a wattokat. Terhelés alatt kb. 1 órán keresztül számíthatunk rá, míg filmnézés, netezés közben elmegy akár 6 órán keresztül is a gép.

Értékelés

A HP Pavilion 15 egy átlagos, otthoni használatra szánt multimédiás gép. Ennek megfelelően kisebb vagy régebbi játékokkal is elboldogul és eközben nem melegszik túlságosan. Egyetlen hátránya a TN paneles kijelző, mely némileg leront minden multimédiás élményt. De cserébe kapunk egy színes, belül fém borítású stabil házat és ami ritka: egy jó billentyűzetet. Mindezek mellé pedig 3 év megbízható HP garanciát.

Akinek nincs szüksége a vga teljesítményére, az I3-as processzorral, 8 GB rammal és 256 GB-os ssd-vel 180 ezer forintért (vagy Windows-zal együtt 195 ezerért) viheti haza a HP gépét. Aki pedig játszani is szeretne, az a tesztben szereplő konfigurációt 240 ezer forintért kaphatja meg, ami szintén nem rossz ár.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét