Ilyen teljesítményt kínálnak a next-gen AMD APU-k (spoiler: jót)

0
43

Dragon Range és Phoenix fantázianeveket kaptak az AMD next-gen APU-jai, amik Zen 4 CPU magokat és RDNA3 GPU-t tartalmaznak. A RedGamingTech jóvoltából sok részletet tudhatunk mega közelgő APU-król.

Az AMD Phoenix és Dragon Range APU-k a tervez szerint 2023-ban jelennek meg. Tehát egy év, vagy még ennél is több idő van hátra e termékek megjelenéséig, a pletykagyár azonban folyamatosan új részleteket közöl az AMD következő generációs APU-iról. A legújabb információcsomag a RedGamingTechtől származik és igényel némi szkepticizmust, avagy érdemes fenttartásokkal kezelni a cikkben leírtakat.

Lelkes – és nagynevű, avagy megbízható – leakerült szerint a Dragon Range APU-k az AMD Ryzen 7000 szériához tartoznak, illetve pontosabban ennek a szériának a laptopokba szánt darabjai közé. Legyünk tűpontosak: ezek a chipek az olyan embereket célozzák meg, akik nagyobb CPU teljesítményre éheznek de hallani sem akarnak a dedikált videókártyákkal bajlódni.

Ezek a lapkakészletek 2 Compute Unite-ot (CU – számítási egység) tartalmaznak és külön választható, hogy milyen GPU legyen bennük – sőt, akár kérhetjük GPU nélkül is (elvileg). Ezen chipek közé tartozik a Ryzen 9 7980HX 16 maggal, a Ryzen 9 7900HX 12 maggal, a Ryzen 7 7800HX 8 maggal, végezetül pedig a 6 magos Ryzen 5 7600HX. Ezen chipek boost órajele várhatóan legalább 4,8 Ghz lesz, a legdurvábbak pedig akár az 5 GHz-es határ felé is benézhetnek. Alapórajelük pedig a 3,6 és 4 GHz közötti tartományba fog esni.

Az AMD Phoenix APU

Jelenlegi információink szerint a Phoenix APU-k kevesebb CPU maggal fognak rendelkezni, mint Dragon Range társaik. A kisebb teljesítményű CPU azt is jelentheti, hogy sokkal nagyobb figyelmet kaphat az integrált GPU. A fentebb említett leaker azt gyanítja, hogy ez a nem szokványos rendszer akár alacsonyabb kategóriás vagy épp régebbi dedikált videókártyákkal is fel tudja majd venni a versenyt, így sok notebook alapját képezheti a jövőben.

A kiszivárogtató szerint az AMD Phoenix APU-k között lesz egy Ryzen 9 7980HS, Ryzen 9 7900HS, Ryzen 7 7800HS és egy Ryzen 5 7600HS. A Ryzen 5 7600H kivételével ezek az SKU-k mindegyike 8 magos CPU-t és 12 CU-s GPU-t tartalmaz. A Ryzen 5 7600HS 6 magból és 6 CU-ból áll. A fő különbség a Phoenix Ryzen 9 és Ryzen 7 SKU-ja között állítólag az órajelben és a TDP-ben lesz. Továbbá a RedGamingTech úgy véli, hogy az AMD Phoenix APU-kban lévő iGPU-k 2,6 GHz-től 3 GHz-ig fognak operálni.

Teljesítmény szempontjából az AMD Phoenix hatalmas ugrást jelent az AMD jelenlegi „Rembrandt” APU-ihoz képest. A RedGamingTech megduplázta korábbi teljesítménybecsléseit, és arról számolt be, hogy a legmagasabb kategóriás Ryzen 9 7980HS iGPU-ja állítólag 1536 shadert kínál majd, ami 9,2 TFLOP-os teljesítményt eredményez. Az AMD célja talán az lehet, hogy a legerősebb, 60-70 W TDP-vel rendelkező chipek teljesítménye az RTX 3060 laptopokba szánt verzióját karcolgassa. Ez már elég brutális lenne, ha személyesen engem kérdeztek, én kételkedek ebben. Lejjebb lépkedve a kategóriákban, a 35 W TDP-vel rendelkező chipeknek is ígéretes iGPU teljesítményt jósolnak, ami jó hír a casual gamereknek – sok pénzt spórolhatnak egy ilyen APU rendszerrel.

A PCIe 5 támogatáson kívül az AMD Phoenix chipek IO képességei megegyeznek az AMD Rembrandt sorozatáéval. A szivárogtató szerint több forrás is megerősítette, hogy az AMD Phoenix sorozat támogatja a DDR5-öt és az LPDDR5-öt, míg egy egyedüli jelentés az LPDDR5X támogatását említi 8400 MT/s sebességgel.

A végére pedig jöjjön pár olyan információ, ami még csak véletlenül SEM szivárgás. Tehát figyelem, pletykák következnek, alátámasztani semmivel nem lehet a lentebb elhangzó információkat.

Először is, a szivárogtató ellentmondásos jelentéseket hallott az Infinity Cache jelenlétéről a Phoenix APU-kban. Egyetlen egy forrás szerint az Infinity Cache technológia igenis benne lesz a Phoenix iGPU-kban. Mások még tippelni sem mertek, annyira nincs információjuk erről.

Végezetül, vannak olyan pletykák is, amelyek szerint a Phoenix olyan chiplet-alapú kialakítást alkalmazhat, ahol a CPU és az IO az egyik chipleten, az iGPU pedig a másikon található. Tehát kvázi ketté bontják magát a processzort. Én mondtam, hogy pletyka lesz.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét