Ilyenek az Apple M2 Ultra AI funkciói

0
15

Az Apple iPhone és iPad néhány hónapon belül számos mesterséges intelligencia-funkciót fog kapni, így az Apple lépést tart a Google-lal és a Microsofttal. A fejlettebb funkciókat a várakozásokkal ellentétben nem közvetlenül a készülék dolgozzák fel, hanem egy Apple M2 Ultra segítségével az Apple szerverein.

Hónapok óta keringenek a pletykák, miszerint az Apple iPhone és iPad az elmúlt évek legnagyobb frissítését kapja meg ősszel az iOS 18-cal. Az operációs rendszer új verziója számos mesterséges intelligencián (AI) alapuló újdonságot mutat be. Míg korábban azt várták, hogy az Apple mesterséges intelligencia lokálisan fut majd a készülékeken, az iPhone 15 Pro-ban lévő Apple A17 Pro teljesítménye láthatóan nem elegendő az összes tervezett funkció végrehajtásához.

Lokálisan csak az egyszerűbb AI feladatokat fogja elvégezni a telefon. Az összetettebb feladatok, mint például a képgenerálás vagy egy hosszabb dokumentum összefoglalójának elkészítése az Apple szerverein kerülnek feldolgozásra. Érdekes módon az Apple ezeket a szervereket nem Nvidia grafikus kártyákkal szereli fel, mint a legtöbb versenytársa, hanem a tavalyi Mac Pro és Mac Studio-ba telepített Apple M2 Ultra-val.

Összehasonlításképpen, az Nvidia GeForce RTX 4090 1321 TOPS-os AI-teljesítményre képes, míg az M2 Ultra ennek csak a 41-egy részét, azaz 32 TOPS-t tud.

techkalauz.hu – az online techmagazin