Íme az Intel Battlemage grafikus kártya megjelenési dátuma, ára és specifikációi

0
863

A nehézkes indulás ellenére az Intel Arc GPU-k mára az egyik legjobb grafikus kártyák közé tartoznak. A kedvező árú PC-s játékosokat megcélzó Intel a gamer grafikus kártyák egyik főszereplőjévé vált, és már sokan várják a Battlemage kódnevű GPU-k következő generációjának megjelenését.

Tudjuk, hogy a Battlemage GPU-k már úton vannak, és az Intel az elmúlt évben néha-néha célozgatott a grafikus kártyák mivoltjára. De még mindig várunk a Battlemage GPU-k hivatalos megjelenési dátumára, specifikációira és árképzési részleteire, azonban sok mindent már most is tudunk.

Intel Battlemage: Specifikációk, amit érdemes tudni

Az Intel még nem erősítette meg a Battlemage GPU-k specifikációit, de a pletykák szerint lehet tudni, hogy ezek a GPU-k milyen hardverrel rendelkezhetnek. Eredetileg a RedGamingTech-hez hasonló szivárogtatók azt állították, hogy a zászlóshajó-kártya 64 darab Xe maggal érkezik majd – ez a duplája annak, ami a mostani A770-esben rendelkezésre áll, és emellett egy teljesen új architektúrával vértezhetik fel. A legújabb spekulációk azonban egy kicsit máshogy szólnak.

Az év elején a RedGamingTech felülvizsgálta a pletykákat, és azt mondta, hogy a zászlóshajó GPU 56 Xe maggal érkezik. Ez még mindig hatalmas előrelépés az A770-hez képest. Emellett a kiszivárogtató azt állítja, hogy a kártya akár 3 GHz-es órajelet is elérheti, és hatalmas, 112 MB L2 gyorsítótárral érkezik.

Ami azonban igazán kiemelkedik a szivárgásból, az az Adamantine cache. Ez a gyorsítótár egy olyan formája, amelyet az Intel fejlesztett ki a CPU-k számára, és nem különbözik az AMD 3D V-Cache-étől – alapvetően egy csomó extra gyorsítótárat halmoz fel a die-re, ezt nevezzük „4. szintű” gyorsítótárnak. A RedGamingTech szerint az Intel a tervek szerint hatalmas, 512 MB Adamantine gyorsítótárat pakol a zászlóshajó chipjébe. Az 56 Xe-maggal rendelkező modell mellett a szivárogtatók szerint egy 40 Xe-maggal rendelkező modell is készülőben van. Ez egy kicsit földhözragadtabbnak tűnik, ugyanis a fent említett magokat, 192 bites memóriabuszt és az Adamantine gyorsítótárat sem tartalmazza.

Lehetséges, hogy a végleges specifikációkat még nem vésték kőbe, de a kiszivárgott információk egy dologra utalnak, ami biztos – a zászlóshajó modell Xe magokkal fog érkezni. Úgy tűnik, az Intel az Alchemist-hez hasonlóan két fő modellen dolgozik a Battlemage esetében, de az első GPU-k megjelenése után több változatot is láthatunk a jövőben.

Intel Battlemage: Árak és megjelenési dátum

A Battlemage kártyák megjelenésére 2024 második felében számítunk, de lehet, hogy már korábban is megjelennek. Az év elején Tom Petersen, az Intel munkatársa azt mondta, hogy a grafikus csapat mérnökei a következő generációs GPU-k szoftverén dolgoznak, a hardveres mérnökök pedig már a „következő dologra” koncentrálnak. A Battlemage ha máshogy nem is, de hardverfronton készen áll.

További bizonyíték erre egy nemrégiben kiadott szállítási jegyzék, amelyen két Battlemage GPU látható. A vállalat megjegyezte, hogy ezek a kártyák „csak K+F célokra szolgálnak”, de a hardverek elküldése arra utal, hogy az Intel a validálás végső szakaszába lépett. Ráadásul maga az Intel is megosztott egy diasort a japán médiával, amelyen egy 2024-ben megjelenő új GPU látható.

A szivárogtatók azonban nem értenek egyet ezzel az idővonallal. A Moore’s Law is Dead nevű szivárogtató az Intel forrásait idézi, amelyek szerint a Battlemage 2024 végére vagy 2025 elejére várható. Ez annak ellenére van így, hogy a tavaly megosztott korai ütemterv szerint a GPU-k 2024 áprilisa és júniusa között kerültek volna piacra. A legutóbbi szivárgás ebbe az időkeretbe pontosan beleilleszkedik. A ComputerBase arról számolt be, hogy az Intel még a Black Friday előtt piacra dobja a GPU-kat az ünnepi szezonra készülve.

Az árképzésről egyelőre semmit sem tudunk. Azonban jó esély van rá, hogy az Intel inkább a budget és középkategóriás kártyákra fog koncentrálni, mintsem inkább az RTX 4090-hez hasonló drága kártyákra. Ezt láthattuk az Arc A770 és A750 esetében is az előző generációban.

Az ismert specifikációk alapján valószínűsíthető, hogy a kártya körülbelül 500 dollárba fog kerülni. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy ez csupán spekuláció, ezért ne vegyük tényként. A specifikációk alapján úgy tűnik, hogy az Intel egy erőteljesebb zászlóshajót tervez a Battlemage-ből kihozni, amely valószínűleg magasabb árat fog jelenteni. Tekintettel az AMD RX 7900 GRE és az Nvidia RTX 4070 GPU-k árára, láthattuk, hogy mennyire fontos ez az ársáv.

Intel Battlemage: A komponens architektúrája

Az Intel Xe2-nek nevezi a Battlemage mögött álló architektúrát, amely az Alchemist grafikus kártyáknál megismert Xe felépítést követi. A szivárogtatók már megosztottak néhány részletet arról, hogy mit is takar ez a következő generációs architektúra, de konkrétumokről még keveset lehet tudni.

Kezdetnek jó esély van arra, hogy az Intel a félvezetőgyártó TSMC-hez ragaszkodik a Battlemage esetében. Nem tudjuk, hogy milyen node-ot fog használni, de a pletykák szerint a Battlemage az N4 node-ot fogja megkapni. Ennek a node-nak több változata is létezik, amelyek közül néhányat az Nvidia következő generációs, Blackwell nevű adatközponti GPU-iban használnak, így nem egyértelmű, hogy az Intel ragaszkodik-e ehhez a változathoz vagy sem.

A Battlemage esetében az Intel azt mondja, hogy egyszerűsíti a termékcsaládot. Az első Xe architektúrát úgy építette meg, hogy az alacsony fogyasztású laptopoktól egészen az adatközpontok GPU-jaiig skálázható legyen. Tom Petersen, az Intel munkatársa szerint az Xe2 racionalizáltabb lesz. Lesz Xe2-LPG az alacsonyabb fogyasztású alkalmazásokhoz, és Xe2-HPG a nagy teljesítményű diszkrét GPU-khoz.

A RedGamingTech által megosztott, kiszivárgott belső diasor szerint az Xe2-HPG „újgenerációs memória alrendszert és tömörítést”, valamint továbbfejlesztett sugárkövetést és mikro-architektúra fejlesztéseket tartalmaz majd. Tavaly a gyártó közzétett egy kutatási dokumentumot, amelyben részletesen bemutatta az AI által vezérelt tömörítést a modern játékok VRAM-problémáinak megkerülésére.

Intel Battlemage: Teljesítmény

A Battlemage teljesítményéről nem tudunk semmit, és ez a néhány kiszivárgott információ sem ad semmilyen támpontot. Az Intel megerősítette, hogy már dolgozik a Battlemage szoftverén, és láttuk, hogy ez mennyire fontos volt az előző generációnál is. Addig nem kapunk pontos képet a teljesítményről, amíg a kártyák ténylegesen meg nem érkeznek.

A specifikációk alapján jó esély van rá, hogy az Intel az RTX 4070 teljesítményét célozza meg a Battlemage GPU-val, ami valószínűleg jó döntés is lehet. A 400 és 600 dollár közötti árkategóriában fél tucat GPU található, így ez a grafikus kártyák piacának jelenleg a legversenyképesebb része.

Eredetileg a pletykák azt állították, hogy az Intel az RTX 4080-at célozza meg zászlóshajó kártyájaként, de ez elég valószínűtlennek tűnik. Ez a pletyka vélhetően a zászlóshajó kártyában lévő tényleges GPU mérete miatt terjedt el, amely a pletykák szerint körülbelül ugyanolyan méretű lesz, mint az RTX 4080. Ez igaz lehet, de ez nem jelenti azt, hogy a kártya képes lesz elérni az RTX 4080 szintjét. Az Intel az Alchemist GPU-khoz hasonlóan több hardvert pakolhat a kártyákba, mint amennyire valóban szükség lenne.

Ettől függetlenül az Intel valószínűleg nem fog versenyezni az AMD és az Nvidia következő generációs GPU-jaival. A mostani infomárciók alapján úgy tűnik, hogy az Intel megpróbál néhány hónappal előbb a piacra kerülni, mint az AMD és az Nvidia, mielőtt kiadja a következő generációs grafikus kártyáit.

Rövid összegzés

Az Intel Arc GPU-k hosszú utat jártak be, de ma már a legkiemelkedőbb grafikus kártyák egyikévé váltak. Az Intel a játékgrafikusok számára kedvező árú megoldásokra fókuszálva hódította meg a piacot, és a Battlemage kódnevű GPU-k következő generációját sokan izgatottan várják.

Bár még nem erősítették meg hivatalosan a Battlemage GPU-k specifikációit, a pletykák alapján tudjuk, hogy nagy előrelépést jelentenek az aktuális generációhoz képest. Az új kártyák várhatóan 56 vagy akár 64 Xe maggal érkeznek, és egy teljesen új architektúrával lesznek felszerelve, amely magában foglalja az Adamantine gyorsítótárat is.

A megjelenési dátum tekintetében még nincsenek egyértelmű információk, de várhatóan 2024 második felében vagy talán még korábban piacra kerülhetnek. Az árakat illetően semmi konkrétum nincs, de valószínűsíthető, hogy az Intel a középkategóriás ársávra fog koncentrálni, mint ahogy azt az előző generációban is tette.

A grafikus kártya mögött álló Xe2 architektúra egyszerűsíteni fogja a termékcsaládot, különös figyelemmel az alacsony fogyasztású és a nagy teljesítményű diszkrét GPU-kra. A teljesítményről még nincsenek konkrét információk, de az Intel várhatóan az RTX 4070 szintjét célozza meg vele.

Végül, bár az Intel valószínűleg nem fog versenyezni az AMD és az Nvidia következő generációs GPU-ival, úgy tűnik, hogy megpróbál előbb a piacra lépni, velük ellentétben. Összességében az Intel Battlemage egy izgalmas fejlemény a grafikus kártyák piacán, amelyre sokan kíváncsiak és reményeket fűznek hozzá.

techkalauz.hu – az online techmagazin