Innováció és fontos előrelépések kísérték az iPhone 15 széria bemutatását

0
1432

A technológiai világ egyik legnagyobb innovációját hozta magával az iPhone 15 széria érkezése. Az Apple folyamatosan törekszik arra, hogy meghaladja a korábbi modellek hatékonyságát és funkcionalitását, és az új iPhone 15 sorozat valóban a legújabb technológiai fejlesztések élén jár.

Az iPhone 15 Pro Max a sorozat legkiemelkedőbb tagja, és több szempontból is új szintre emeli az okostelefonokat. A legfeltűnőbb újítás talán az 5-szörös optikai zoom, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy még távolabbi tárgyakat is részletesen megörökítsenek. Ez a funkció különösen értékes lehet a fotósok és a videókészítők számára, akik profi minőségű felvételeket szeretnének készíteni.

Az iPhone 15 Pro Max továbbfejlesztett Dynamic Island kijelzővel rendelkezik, amely lenyűgözően élénk színeket és kiemelkedő kontrasztot kínál a felhasználók számára. Az OLED technológia és a magas felbontású kijelzők révén a tartalmak életre kelnek, és a filmek, játékok és fotók még élesebben jelennek meg. Az Apple továbbra is hű marad a Super Retina XDR technológiához, amely a legjobb vizuális élményt nyújtja. Az iPhone 15 Pro Max és a többi modell is futtatja az új iOS 17 operációs rendszert, amely új funkciókat és lehetőségeket kínál. Az interaktív widgetek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy testre szabhassák a kezdőképernyőjüket, és gyorsan hozzáférjenek a fontos információkhoz. A készenléti mód pedig hasznos infókat jelenít meg a telefon kijelzőjén, miközben maga a készülék a MagSafe töltőn pihen. Az AirDrop új NameDrop funkciója is figyelmet érdemel. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyszerűen megosszák az elérhetőségüket másokkal, akik a közelben vannak. Ez gyors és egyszerű módja az adatok és a kapcsolatok megosztásának.

Az iPhone 15 Pro Max kamerája is fejlődött, hiszen a 48 megapixeles főkamera több fényt képes befogni, és az új algoritmusoknak köszönhetően kiváló élességet és részletességet nyújt a képeken. Az optika is fejlettebb, és az F/1.78-as rekesznyílás lehetővé teszi a jobb fényviszonyokat és az éjszakai fotózás hatékonyságát. Az iPhone 15 Pro Max továbbá büszkélkedhet egy 5-szörös optikai zoommal, amely ideális távoli tárgyak felvételéhez. A “tetraprizma” dizájn révén a zoom rendkívül stabil és részletgazdag képeket kínál. A 12 megapixeles szenzorok éles és részletgazdag fotókat eredményeznek, és a 4K Ultra HD videofelvétel is támogatott. Az iPhone 15 sorozat további tagjai, a 15 és 15 Plus modellek is lenyűgöző fejlesztéseket kínálnak. Ezek is megkapják a 48 megapixeles főkamerát, amely Quad pixel szenzorral és F/1.6-os rekesznyílással rendelkezik. Az új modellek továbbfejlesztett szenzorral és optikai képstabilizátorral vannak felvértezve, ami a fényképek és videók minőségét mérföldekkel javítja. A háttértár kapacitása a 15 Prónál 128, 256 és 512 GB, illetve akár 1 TB is lehet, míg a Pro Maxnál a 128 GB kiesik, az olcsóbb készülékek esetében pedig 128, 256 vagy 512 GB választható. A rendszermemóriáról a cég a bemutatón nem beszélt, ami megszokott.

Az iPhone 15 és 15 Plus modellek egy 2-szeres telefotós opciót kínálnak, amely lehetővé teszi a mélységélesség beállítását a főkamera használata közben. Az ultraszéles látószögű kamera továbbra is kiemelkedő minőséget nyújt és szélesebb látómezőt biztosít. Az Apple továbbra is hangsúlyt fektet a számításalapú képalkotásra, ezért az új algoritmusok révén az iPhone-ok 24 megapixeles szuperrészletes fényképeket készítenek több rétegnyi felvétel és adat összefésülésével. A Smart HDR funkció és az éjszakai mód hatékonyabbá vált, így mindenféle fényviszonyok között lenyűgöző felvételeket készíthetünk. Az iPhone 15 és 15 Plus ezzel párhuzamosan megkapta a tavaly zászlóshajókban dolgozó Apple A16 Bionic chipet – a teljesítménnyel egészen biztos, hogy itt sem lesz gond.

Az Apple biztosítja az 5G támogatást a készülékekkel, méghozzá a Sub-6 és a mmWave frekvenciatartományokra egyaránt kiterjedően. Ezen felül van a mobilokban Wi-Fi 6E lehetőség és Bluetooth 5.3 modul is. Továbbá az iPhone-ok rendelkeznek NFC chippel és az egzotikusabb UWB opcióval is, ami itt már egy második generációs chippel működik. Adott a mobilokban az eSIM és Dual-SIM, plusz ott van még a műholdas üzenetküldés, amiről túl sokat nem beszélt a cég, de mint kiderült, ez egyre több országban üzemel.

Új év, új széria, új csúcskategóriás Apple A rendszerchip: befutott az A17 Pro lapka, ami már a TSMC 3 nm-es csíkszélességén készül. Jelentős átalakításon ment keresztül a chip, ezt jelzi előre a Pro név, ami a Bionic jelzőt váltotta fel. 19 milliárd tranzisztort, teljesen új grafikus egységet, 6 magos processzort, és egyéb mikroarchitektúrális módosításokat vonultat fel a lapka. A két teljesítményfelelős mag 10%-kal gyorsabb, a négy hatékonyságra kihegyezett egység pedig 3-szoros W/tempó arányt fog nyújtani. Nem feltétlenül a hatalmas gyorsulásokról szól az Apple A17 Pro, de vannak azért olyan dolgok, amikben sokkal jobb lesz, a Neural Engine például elvileg akár kétszer gyorsabb is lehet majd a 16 maggal. A teljes számítási kapacitás elérheti a 35 TOPS értéket. Az új 6 magos GPU 20%-kal lehet gyorsabb, miközben a felépítése megváltozott – van hardveres RT gyorsítás is, és elvileg erősebb minden mobilnál ebből a szempontból.

Ahogy arra számítani lehetett, az iPhone 15 Pro széria már titán keretbe lett foglalva, ami tovább emeli a fényét. A titán révén ezek lettek az eddigi legkönnyebb Pro modellek (221 és 187 g). A mobilok mérete is csökkent, mivel a tervezők sikeresen faragtak a káván, ennek is köszönhető az alacsonyabb tömeg. Kívül titán, belül alumínium a váz. A mobilokban az összes alumínium 75%-a már újra hasznosításból származik, a kobaltról pedig ez már teljes egészében elmondható. Állítólag a javíthatóság szempontjából jobb lett a mobilok felépítése is.

Árak tekintetében az Apple meglepte a rajongókat, mivel csökkentette az árakat az előző évhez képest. Az Apple iPhone 15 Pro fekete, fehér, barna és kék kivitelben lesz megvásárolható, míg az iPhone 15-nél zöld, fekete, sárga, kék, rózsaszín változatokkal számolhatnak a vásárlók. Az iPhone 15 Prónál a pletykáknak megfelelően megjelent a Művelet gomb, amivel rengeteg különböző funkciót lehet elérni a felhasználó igényéhez igazítva. A felmenőikhez hasonlóan az újdonságok is kiválóan bírják majd a víz alatt, akár 6 méterig meríthetők és 30 percig biztosan bírják is a nagy nyomást. Az új széria rendeléseit szeptember 15-től lehet leadni, és a szállítás szeptember 22-én kezdődik el. Az iPhone 15 sorozat tehát sok izgalmas újítást és fejlesztést hozott az okostelefonok világába, valljuk be, ráfért. Az Apple továbbra is az élmezőnyben marad az innováció és a minőség terén. Az új modellek készítésében felhasznált újrahasznosított anyagok is azt mutatják, hogy az Apple elkötelezett a fenntarthatóság iránt, és környezettudatos vállalatként is példát mutat.

Az új iPhone 15 sorozat számos újítást és fejlesztést hozott a kijelző, a kamera, a teljesítmény és a kapcsolódás terén. Az Apple továbbra is a prémium design és teljesítmény mellett áll, miközben az árakat is versenyképesen tartja. Az iPhone 15 széria kétségkívül lenyűgöző újításokat és funkciókat kínál az iPhone fanok számára, és új szintre emeli az okostelefonokat. Az Apple folyamatosan fejlődik és innovációkat hoz létre, és az iPhone 15 széria bizonyítja, hogy bizony az Apple még mindig az élen jár a technológiai fejlődésben.

Összegzés:

Kijelző és Design:

– Az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max továbbra is 6,1 és 6,7 hüvelykes kijelzőkkel rendelkezik.

– Az olcsóbb modellek, mint az iPhone 15 és 15 Plus, most már Dynamic Island kijelzőt kaptak.

– A kijelzők Super Retina XDR OLED technológiát alkalmaznak, és 2796 x 1290 illetve 2556 x 1179 képpontos felbontással rendelkeznek.

– A kijelzők elérhetik a 2000 nites csúcsfényt szabad ég alatt és 1600 nit fényerőt beltéren HDR tartalmaknál.

– Az iOS 17 operációs rendszer új funkciókat hoz, például interaktív widgeteket, készenléti módot, és AirDrop NameDrop funkciót.

Kamera:

– Az iPhone 15 Pro Max kamerarendszere 48 megapixeles főkamerát tartalmaz, amely képes több fény befogadására és AF pontokkal rendelkezik az élességállításhoz.

– Az optikai zoom lehetőségek is fejlesztésre kerültek, az iPhone 15 Pro 5-szörös, míg az iPhone 15 3-szoros optikai zoomot kínál.

– Az eszközök képesek 24 megapixeles szuperrészletes képeket készíteni több rétegnyi felvétel és adat összeolvasztása révén.

– Frissült a Smart HDR és az éjszakai mód is hatékonyabbá vált.

Teljesítmény:

– Az új Apple A17 Pro rendszerchipet használják a készülékek, amely 3 nm-es csíkszélességen készül, és tartalmazza az új 6 magos GPU-t, valamint egy erősebb Neural Engine-t.

– Az iPhone 15 és 15 Plus modellek az Apple A16 Bionic chipet kapják.

Tárolás és Kapcsolódás:

– A háttértár kapacitása a Pro modellek esetében akár 1 TB is lehet.

– Az iPhone 15 sorozat támogatja az 5G-t, Wi-Fi 6E-t és Bluetooth 5.3-at.

– Az eSIM és Dual-SIM lehetőségek is rendelkezésre állnak.

Töltés és Design:

– Az iPhone 15 Pro modellek titán keretbe vannak foglalva, ami könnyebb készülékeket eredményez.

– Az USB-C csatlakozó váltotta fel a Lightning csatlakozót.

– Az üzemidőre az Apple csak az “egész napos” jelzőt használta.

Árak:

– Apple iPhone 15 (128 GB) – 400 ezer forint

– Apple iPhone 15 (256 GB) – 450 ezer forint

– Apple iPhone 15 (512 GB) – 550 ezer forint

– Apple iPhone 15 Plus (128 GB) – 450 ezer forint

– Apple iPhone 15 Plus (256 GB) – 500 ezer forint

– Apple iPhone 15 Plus (512 GB) – 600 ezer forint

– Apple iPhone 15 Pro (128 GB) – 500 ezer forint

– Apple iPhone 15 Pro (256 GB) – 550 ezer forint

– Apple iPhone 15 Pro (512 GB) – 650 ezer forint

– Apple iPhone 15 Pro (1 TB) – 750 ezer forint

– Apple iPhone 15 Pro Max (256 GB) – 600 ezer forint

– Apple iPhone 15 Pro Max (512 GB) – 700 ezer forint

– Apple iPhone 15 Pro Max (1 TB) – 800 ezer forint

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét