Lenovo Ideapad 720 teszt – Otthoni multimédiás mindenes

0
870

Dell Inspiron 7560

A Lenovo Ideapad 720 a Laptopszalontól érkezett hozzánk tesztre. A gép megtekinthető, kipróbálható és megvásárolható a Laptopszalon üzleteiben.

Áttekintés

A Lenovo Ideapad sorozata az otthoni multimédiás használatra szánt gépeket foglalja magában. A családon belül három kategóriába vannak sorolva a gépek, a 3-as sorozat az abszolút belépő kategória, az 5-ös jelzésű gépek már valamivel többet nyújtanak minőség és hardver területén is, a 7-es sorozat pedig az Ideapadok csúcsa. Tesztünk alanya, a Lenovo Ideapad 720 is ez utóbbi csoportba tartozik.

Hirdetés
Adatlap
Lenovo Ideapad 720
Processzor Intel Core I5-8250U
Lapkészlet Intel Kaby Lake R
Memória 8 GB DDR4
Kijelző 15,6 1920×1080 IPS matt
Grafika Intel UHD Graphics 620
  AMD Radeon RX550 4GB
Merevlemez 1 TB HDD 5400rpm (Seagate)
Optikai meghajtó nincs
Portok és csatlakozók 2xUSB3, 1xUSB3.1, HDMI, LAN, SD, headset
Kommunikáció Wifi AC, Bluetooth 4.1
Egyéb háttérvilágításos billentyűzet
Akkumulátor kapacitása 40 Wh
Méret 363 x 255 x 23 mm
Tömeg akkumulátorral 2,1 kg
Töltő tömege 0,3 kg
Operációs rendszer DOS
Fogyasztói ár (2018.08.) 217.990 Ft
Garancia 2 év

Külső

A Lenovo Ideapad 720 külseje hordoz magában némi prémium jelleget. A fedlap például fémből készült és a matt szürke szín is jól áll neki. A sarkok lekerekítése egészen Macbook-os kinézetet ad a gépnek, ha csukott állapotban felülről ránézünk. Egyedül a fényes ezüstöt Lenovo felirat igazít el minket, hogy milyen gépet is látunk.

lenovo ideapad 720 hatbal

A gépet kézbe véve már árnyaltabb a helyzet. A ház vastagsága átlagos (23 mm), csukott állapotban megfelelően merev, táskában hordozást be lehet vele vállalni. A gép aljára már csak műanyag borítás jutott, mely ugyanolyan matt ezüst színű, mint a fedlap. Gumi lábakból három jutott a gép aljára, kettő kisebb előre és egy hátra, utóbbi végignyúlik a gép alján. A tartásuk átlagos, nem kell túl nagy erőfeszítés, hogy egy sima asztalon arrébb toljuk a gépet.

A gépet kinyitva örömmel láthatjuk, hogy a csuklótámasz és a billentyűzet kerete fémből van kialakítva. A szín nem változott itt sem, matt ezüst a felület. A billentyűzet színe sem a szokásos fekete, hanem inkább sötétszürke. A kijelző kávája oldalt nagyon vékony, alul viszont az átlagosnál vastagabb. A vékony kávakialakítás a gép méreteire is jó hatással van, hiszen az átlagos 15,6-os gépekhez képest mintegy két centiméterrel keskenyebb a gépház.

Csatlakozók

A Lenovo Ideapad 720-at is elérte a csatlakozóbetegség. Ez azt jelenti, hogy minél inkább közelít egy gép a prémium kategóriához, annál jobban fogynak a rajta lévő csatlakozók. Mintha a gyártók úgy gondolnák, hogy egy prémium gép attól lesz prémium, hogy kevés lyuk van rajta.

Az Ideapad 720 esetében ez azt jelenti, hogy a kategóriában megszokott 4 USB csatlakozó helyett csak két normál és egy Type-C csatlakozó jutott rá. Szerencsére a HDMI a helyén van és az SD kártyaolvasót sem cserélték még microSD olvasóra. Meglepetés lehet a vezetékes hálózati csatlakozó, hiszen az is kezd kiveszni a laptopokról.

A gép elején nincs semmi. A kijelző nyitását nem segíti bemélyedés, de a kialakítás miatt erre nincs is szükség, könnyen felnyitható a gép fedele.

lenovo ideapad 720 eleje

Jobb oldalra egy reset gomb került, mellette az SD kártyaolvasót és egy USB 3.0 csatlakozót láthatunk, utóbbi töltésre is alkalmas. A sort a biztonsági zár nyílása zárja.

lenovo ideapad 720 jobb

Hátul az egész gépen végignyúló zsanérborítást láthatjuk, mely sajnos műanyagból került kialakításra. Mögötte a hűtés kivezetése található.

lenovo ideapad 720 hat

Bal oldalon látható a töltőnyílás, mellette a töltésről tájékoztató LED. A vezetékes hálózati csatlakozó félig rejtett kialakítást kapott. Az USB 3.0 és 3.1 portok között találjuk a HDMI csatlakozót. Ezen kívül itt található a headset és a bekapcsolt vagy alvó állapotról tájékoztató LED is.

lenovo ideapad 720 bal

A gép alján a hátsó részen láthatjuk a hűtés meglehetősen nagy nyílását, elöl oldalt pedig a két hangszórónyílást.

lenovo ideapad 720 alj

Kijelző

FullHD IPS panelt kapott a Lenovo Ideapad 720. Nem is lehetne ez másként, tekintve a gép árát és a kategóriát, ahova a Lenovo pozícionálja. Sajnos a kijelző beszerelése nem sikerült túl jól, a széleken néhány helyen jelentős, már már zavaró mértékű bevilágítást láthatunk sötét tartalmaknál. A panel színvisszaadása is csak erősen átlagos (sRGB 59%). A felület szerencsére matt, így nincs gond a világosabb helyeken történő használattal.

lenovo ideapad 720 kijelzo

A kijelző merevítése jól sikerült, a műanyag gépeknél jobban végi a fém hátlap a monitort az oldalirányú csavarásokkal szemben. A zsanér nehezen mozog, a gépet nem lehet egy kézzel kinyitni, ennek ellenére nyitott állapotban mozgatás hatására jelentős remegést képes produkálni. A kijelző maximális nyitási szöge 180 fok, ez hasznos lehet kanapén fekve használatkor.

Beviteli eszközök

A Lenovo Ideapad 720 sötét szürke billentyűzetén a gombok felülete nem érdes, hanem teljesen sima. A billentyűzet alátámasztása az alsó rész merevítési hiányosságai miatt nem tökéletes. Mindezek ellenére a gépelés az átlagosnál jobb. A gombok leütéséhez nem kell különösebben sok erő, a sima felület ellenére sem csúszósak. A leütés során keletkező zörgés bár jelen van, de nem zavaró mértékben. Ami a legjobb, az a leütési visszajelzés, mely határozott és jól érezhető. Az alátámasztás hiányosságai gépelés közben nem érezhetők, inkább akkor okoz ez zavaró látványt, mikor rátesszük a kezünket a csuklótámaszra és az enyhén lesüllyed.

lenovo ideapad 720 bill

A billentyűk kiosztása munkára kevésbé alkalmas. A Home-End-PgUp-PgDn négyes csak az Fn gomb lenyomásával érhető el, helyüket multimédiás gombok és a bekapcsológomb foglalták el. Eleinte zavaró lehet az Í és az Ű egybeépülése a mellettük lévő nagyobb gombokkal, de gépelés közben ez nem okoz elütéseket. A gépelést két fokozatban állítható és kikapcsolható háttérvilágítás segíti.ú

lenovo ideapad 720 billvil

A csillogó ezüst keretbe foglalt touchpad átlagos méretű, a gombokkal egybeépített. A klikkeléshez a kényelmesnél valamivel több erő kell és viszonylag hangos kattanással adja tudtunkra a kattintásokat.

Hang, kommunikáció

A Lenovo Ideapad 720 két hangszóróval rendelkezik. Ennyi elég is róluk. Javaslom, hogy már a vásárláskor szerezzünk be mellé egy ezer forintos fejhallgatót vagy valami gagyi műanyag hangfalat, mert az is jobban szól, mint a gépbe épített rettenet. Se magas, se mély hangokat nem képes magából kiadni, csak valami összemosott középtartomány jelenik meg, ráadásul nagy hangerőn az is torzítva. Kínzáshoz kiváló eszköz.

A hálózati csatlakozó gigabites, Realtek termék (RTL8168), a wifi kártya pedig az Inteltől került a gépbe, kétsávos, AC-s és 4.2-es Bluetooth támogatással bír.

Processzor

A Lenovo Ideapad 720 az Intel friss hardverét kapta, a legújabb 8. generációs I5-8250U processzor található a gépben. A lapka a Kaby Lake R architektúra alapján készült. A 4 magos, 8 szálon dolgozó központi egység 15W-os TDP értékkel rendelkezik. Ereje bőven elegendő az otthoni multimédiás felhasználásra, kisebb játékok futtatására és a családi videók vágásának is nekifuthatunk vele.

Lenovo Ideapad 720 cpu

Grafikus kártya

A Lenovo Ideapad 720-ban az AMD megoldását találjuk, név szerint a Radeon RX550-et, melyet 4 GB GDDR5 memória segít. A Polaris chipen alapuló kártya DirectX 12 kompatibilis, teljesítménye körülbelül az Nvidia Geforce MX150-nel van egy szinten. Ez azt jelenti, hogy régebbi, kisebb gépigényű játékok futtatására alkalmas, de a legújabb címekkel már kevésbé boldogul.

lenovo ideapad 720 fps

lenovo ideapad 720 gpuz

Memória, háttértár, bővíthetőség

Az alap 8 GB DDR4 memória az alaplapra forrasztva került a gépbe, mellette egy szabad memória bővítőhelyet találunk, így a maximális memóriaméret 24 GB lehet.

Sajnos háttértárból csak HDD jutott a Lenovo Ideapad 720-ba, abból is egy meglehetősen lassú, 5400rpm-es darab, melyet a Seagate gyártott. Szerencsére a gépben van egy m.2 csatlakozó, melynek segítségével a probléma orvosolható. A port támogatja a PCIe szabványt is.

lenovo ideapad 720 cdm

Szerelőnyílásokat nem alakítottak ki a mérnökök a Lenovo Ideapad 720 alján, így az egész alsó részt el kell távolítanunk, hogy hozzáférjünk a gép belsejéhez.

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A Lenovo Ideapad 720 hűtése megbirkózik az energiatakarékos hardverrel. A processzor és a videokártya is végig tartja az órajeleket terhelés alatt, minimális a túlmelegedés miatti órajel vesztés. A processzort bele lehet hajszolni a 91 fokba néha, de a videókártya a 80 fokot is alulról közelíti. A külső burkolat hőmérséklete is az elviselhető tartományon belül marad.

A gép ventilátora terhelés alatt hallható, de a zaj mértéke elmarad a kategória átlagától, kifejezetten csendes a Lenovo Ideapad 720. A hűtés kivezetése a mai divatnak megfelelően hátul, a zsanér alatt található.

Sajnos az akkumulátor meglehetősen kicsire sikerült A pontos kapacitása nem derül ki, a tesztprogram 45 Wh-snak érzékelte. Ez azt jelenti, hogy terhelés alatt alig 1 órát tudjuk használni a gépet. Filmnézés és internetezés esetén az energiatakarékos hardver valamennyire megmenti a helyzetet, így körülbelül 6 óra után kell konnektort keresnünk.

Akkumulátor és hőmérséklet
Lenovo Ideapad 720
Processzor Intel Core I5 8250U
Grafikus vezérlő(k) Intel UHD Graphics 620
AMD Radeon RX550 4GB
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 6 óra 25 perc
Játék, 10/10 fényerő 55 perc
Akkumulátor töltése félig 0 óra 0 perc
Teljesen 0 óra 0 perc
Hardver terhelés mértéke CPU GPU Zaj
Alapjárat 38 °C  n.a. Halk
Játék 91 °C 79 °C Közepes
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
28 29 29 30 31 27
27 29 28 29 31 26
27 27 25 30 26 25
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
32 40 31 31 38 32
32 33 28 34 32 26
30 28 33 33 27 25

Értékelés

A Lenovo Ideapad 720-at a gyártó az Ideapad sorozat csúcsára pozícionálja. Ennek megfelelően prémium anyagokat és néhány tekintetben prémium kialakítást kapott. A hardverre nem lehet panaszunk, a négymagos processzor és a 8 GB memória minden olyan felhasználásra elég, amire ezt a gépet szánták. A kijelző IPS panele otthoni szórakoztatásra megfelelő, játéknál sem fog minket zavarni a gyenge sRGB lefedettség és a bevilágításokat is csak sötétebb tartalomnál vehetjük észre.

Egy SSD nem ártana a gépbe, sőt kijelenthetjük, hogy 2018-ban ennek már alaptartozéknak kellene lennie. Szerencsére a bővítőhely benne van a gépben, így ez utólag pótolható. A műanyag ház stabilitása nem a legjobb, de ha a gép árkategóriáját és hardveres felszereltségét nézzük, akkor ezt sem tekinthetjük túl nagy problémának. A bővíthetőség javítása érdekében talán nem ártott volna szerelőnyílásokkal ellátni, ahogy a hasonló árú Acer Aspire modelleknél láthattuk.

A Lenovo Ideapad 720 kategóriájában nem alkot kiemelkedőt, de hozza a kötelezőt minőségben és hardverben, és semmiben nem marad el versenytársaitól. A tesztelt összeállítás ára jelenleg 217 ezer forint körül alakul, ebbe érdemes még beleszámolni egy legalább 120 GB-os m.2 SSD árát (10-12 ezer Ft).

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét