Lenovo Thinkpad T560 – A munkatárs

0
2187

Áttekintés

Lassan hagyomány lesz, hogy a munkára használt gépeimről is írok egy tesztet. Így járt annó a Dell Latitude E5570, most pedig a Lenovo Thinkpad T560 kerül a tesztpadra. A gép nem friss, 2016 elején jelent meg ez a sorozat. Bár én újként bontottam ki a dobozból, de közel egy évet töltött előtte a raktárban. Talán ennek köszönhető, hogy első bekapcsoláskor közölte velem, hogy az egyik akkut ő aztán nem hajlandó tölteni, mert az nem Lenovo gyártmány. Szétszedve a gépet persze kiderült, hogy nem ez a helyzet, a gyári akku volt benne. Egyszerűen valami meghibásodott és ezért érzékelte hibásan. Kapott is rögtön egy új akkut és így már használatba lehetett venni.

Adatlap
Lenovo Thinkpad T560
Processzor Intel Core i7-6600U
Lapkészlet Intel Skylake
Memória 16 GB DDR3L
Kijelző 15,6 1920×1080 IPS matt
Grafika Intel UHD Graphics 520
   Nvidia Geforce 940MX 2 GB DDR3
Merevlemez 256 GB SATA SSD
Optikai meghajtó nincs
Portok és csatlakozók 3 x USB3, HDMI, miniDP, SD, headset, LAN, Smartcard
Kommunikáció Wifi AC, Bluetooth 4.2, 4G
Egyéb dokkolható
Akkumulátor kapacitása 44+23 Wh
Méret 380 x 258 x 22 mm
Tömeg akkumulátorral 2,4 kg
Töltő tömege 0,2 kg
Operációs rendszer Windows 10
Fogyasztói ár (2017.) kb. 550 000.-
Garancia 3 év

A Thinkpad sorozat a Lenovo felsőkategóriás munkagépe, mely intenzív irodai használatra készült. Maga a név nagy múltra tekint vissza, hiszen az első Thinkpad márkanevű gép 1992-ben jelent meg, akkor még az IBM berkein belül. Érdekesség, hogy a Thinkpad sorozat az egyetlen laptop, melyet a Nemzetközi Űrállomáson használhatnak, miután 2003-ban megkapták a szükséges minősítést. 2005-ben történt a legjelentősebb változás, ekkor vette meg a márkanevet a kínai Lenovo az IBM-től. Sokan azt mondják, hogy ez volt az igazi Thinkpad vége és valamennyi igazság van ebben. Néhány év múlva (tegyük hozzá, hogy a többi gyártóval együtt) elkezdett az egész irodai szegmens visszafelé lépkedni azon a bizonyos minőségi skálán. Talán ez is hozzájárult, hogy 2014-ben a Lenovo elvesztette a vezető helyét a laptop gyártók között.

Lenovo Thinkpad T560 nyitás

Külső

Sajnos a Lenovo Thinkpad T560 is követi a Dell Latitude sorozatot, a gép teljes egészében műanyagból készült, külső borításán nem találunk fémet. A sötétszürke-fekete felület a fedlapon sima, a belső oldalon valamivel érdesebb. Ennek megfelelően a fedlap hajlamos gyűjteni az ujjlenyomatokat és a karcolásokkal szemben sem túl ellenálló. A csuklótámasz környékén ez kevésbé jelent problémát. A ház merevítése átlagos a kategórián belül. Nincs betonlap érzés, a sarkainál fogva kisebb erő alkalmazásával is el lehet érni némi tekeredést. Szerencsére ez rugalmas alakváltozásnak tűnik, nem recseg a gép közben. A fedlap is hasonlóképpen viselkedik, valamennyit enged az erősebb hajlító igénybevételnek, de maradandó alakváltozást normál esetben nem fogunk előidézni benne. A fedlapra került a gép visszajelző led-je, a Thinkpad felirat i-jének pontja tájékoztat bekapcsolásról vagy alvó állapotról. Ugyanezt az infót nyitott állapotban a bekapcsológombba épített fényforrásról lehet leolvasni.

Csatlakozók

Úgy érzem, hogy a Lenovo Thinkpad T560-on kicsit koncepció nélkül helyezték el (vagy inkább szórták szét) a csatlakozókat a tervezők. Megvan minden fontos port, de kicsit összevissza.

A gép elején nem találunk semmit, még visszajelző ledeket sem.

Lenovo Thinkpad T560 eleje

A jobb oldalon két USB3-as port található, melyek közül az egyik töltésre is alkalmas. Ezt követi a Displayport és a hűtés kivezető nyílása. Érdekes elhelyezés ez, hiszen a hűtés melegíteni fogja az egerező kezet, az USB-kből és a Displayportból jövő kábelek pedig akadályozni fogják a szabad egérmozgást. Jobb lett volna erre az oldalra egy USB port és esetleg az SD kártyaolvasó, a többi csatlakozó pedig elférne a gép többi szélén.

Lenovo Thinkpad T560 jobb oldal

Hátul a két zsanér között a kivehető akku található.

Lenovo Thinkpad T560 hátulja

Bal oldalon hátul a töltőcsatlakozót találjuk, mellette egy USB3-as portot, az előtt egy HDMI-t, ezt követi a headset nyílása majd az SD kártyaolvasó, végül egészen elöl a LAN csatlakozó. A sort a smartcard nyílás zárja. Nem tudom, mi járt a mérnökök fejében, de ha bedugok egy vezetékes hálózatot és egy headsetet, akkor a keresztező kábelek között kellene a nyílásba ügyeskednem az SD kártyát. És akkor még nem is csatlakoztattam semmit az USB portba, amiből a vezeték jellemzően szintén előrefelé indulna. Ráadásul a gép dokkolója ezt az USB csatlakozót el is takarja, miközben mondjuk a LAN csatlakozó szabadon marad, holott utóbbit biztosan nem használja az ember dokkolt állapotban.

Lenovo Thinkpad T560 baloldal

Alul szellőzőnyílásokat és a dokkolóportot találjuk, valamint a kivehető külső akkut. Szerelőnyílások sajnos nincsenek, a hardverhez csak akkor férünk hozzá, ha eltávolítjuk a gép alját.

Lenovo Thinkpad T560 alja

Kijelző

Szerencsére a munkagépek piacán is egyre inkább eltűnőben van a TN panel. A tesztben szereplő Lenovo Thinkpad T560-at is fullhd IPS panellel szerelték. Sajnos a fényerő szabályozása PWM-mel történik, ráadásul meglehetősen alacsony frekvencián, így arra érzékenyeknél ez problémát okozhat. A kijelző teljesítménye átlagos, magas kontrasztarányának előnyeit némiképp árnyalja az alacsony fényerő és a széleken jelentkező bevilágítás. Irodai használatra azonban így is megfelel.

Lenovo Thinkpad T560 kijelző

Lenovo Thinkpad T560 bevilágítás

Beviteli eszközök

Egy munkagépnél az egyik legkritikusabb pont a billentyűzet. Aki napi 8 órát tölt gépeléssel, az bizonyára egyetért velem ebben. Jelenleg kétféle irányzat van az üzleti gépeknél, már ami a billentyűzetet illeti. Egyik a HP Zbooknál, Elitebooknál, a Dell Latitude sorozatnál látható könnyű, rövid úton járó, Macbookra hajazó billentyűk. A másik pedig a régebbi Dell Precision és a Lenovo által követett, hosszabb úton járó, a leütéshez valamivel több erőt igénylő gombok, melyeknek azonban valamivel jobb a leütési visszajelzése, mint a laposabb, rövidebb billentyűknek. Ez az irányvonal leginkább a mechanikus billentyűzetek működéséhez hasonlít.

Mindkét irányzattal dolgoztam több hónapot, így kaptam némi képet róluk. A legfontosabb következtetés az, hogy egyik sem jobb a másiknál. Egyéni preferencia, hogy kinek melyik fekszik jobban, de mindkettőt meg lehet szokni és bármelyikről könnyen át lehet szokni a másikra. Személy szerint nekem eddig a HP Zbook billentyűzete tetszett a legjobban, de a tapasztalatok alapján úgy gondolom, hogy sokkal fontosabb a billentyűzet stabil alátámasztása, mint az, hogy a fentiek közül melyik utat választja a gyártó. A HP Elitebook 840-ben és a HP Zbookban ugyanaz a billentyűzet van, de az Elitebook alátámasztása nem tökéletes, míg a Zbook olyan, mintha betonlapon lennének a gombok. Ezáltal a Zbookon nagyon jó gépelni, az Elitebookon pedig csak erősen átlagos.

Lenovo Thinkpad T560 oldal

A hosszabb leütési utas billentyűzet, amit a Lenovo Thinkpad T560 is használ, valamivel jobban elrejti az alátámasztás hibáit. Így hiába csak átlagos a stabilitás, a gépelési élmény kellemes. Néha feltűnik, hogy valamivel nehezebb lenyomni a gombokat, jobban oda kell ütni az ujjakkal, de ez inkább csak nekem probléma (asztali gépnél lévő mechanikus billentyűzetemben Gateron Clear kapcsolókat használok, amikre szinte elég ránézni a lenyomáshoz). A T560 billentyűzetében van néhány érdekesen elhelyezett gomb, de a kiosztás nagy része megfelel a szabványos billentyűzetnek. Sajnos háttérvilágítás nincs, irodai környezetben talán annyira nem is létkérdés. Viszont van két hiba, ami elég súlyos: se a Caps Lock, se a Num Lock nem kapott visszajelzőt. Ez sokszor okoz gondot használat közben és nem helyettesíti a be-ki kapcsoláskor a képernyőn felvillanó jelzés sem.

Az egérkurzor irányítására két módunk is van, ahogy azt az üzleti kategóriában megszokhattuk. Egyik a tradicionális trackpoint, melyhez három különálló gomb is tartozik. Én bevallom, sosem használtam ezt, nem áll kézre, sokkal kényelmesebb egy bármilyen külső egér. Másik lehetőségünk pedig a hagyományos touchpad. A legtöbb üzleti gépnél a touchpad gombjai általában különállóak, a Lenovo valamiért úgy döntött, hogy nem tesz gombokat a touchpad alá, hanem magával a paddal lehet kattintani. Valószínűleg ezzel is arra akarják terelni az embereket, hogy inkább a trackpointot használják. Mindenesetre a touchpad kattintása valamivel jobb, mint alacsonyabb kategóriás gépeken, könnyű lenyomni, nem kell túl nagy erőt kifejteni a használatához. A kattintás viszont itt is hangosabb a kelleténél.

Lenovo Thinkpad T560 billentyűzet

Hang, kommunikáció

Üzleti gépek esetén nem olyan kritikus pont a hangszórók minősége, hiszen az Outlookba érkező email jelzésén és a skype-os beszélgetésen kívül másra nem használja az ember a gép hangszóróit. A Lenovo Thinkpad T560 hangszórói a gép két szélén, annak aljára kerültek. A sztereó hatás átjön rajtuk, meg lehet különböztetni, hogy balról vagy jobbról szól a hang. Mély hangot nem igazán tudnak kipréselni magukból, a magas hangok is tompák, a középtartomány pedig enyhén dobozhangú. Egyszóval nem zenehallgatásra vagy más multimédiára termett hangkeltőkről beszélünk, hanem tényleg egy irodai használatra való kvázi szükségmegoldásról. Némileg rontja az irodai használatot, hogy a maximális hangerő sem túl nagy, ezért adott esetben egy konferenciabeszélgetés kihangosítására is érdemesebb külső hangszórókat igénybe venni.

A kommunikációs lehetőségeink teljeskörűek, minden mai csatorna elérhető a gépen. A wifit és a bluetooth modult az Intel szállítja, az m.2 foglalatban helyet foglaló kártya a Dual Band Wireless-AC 8260 névre hallgat, 2×2-es, kétsávos (2,4 és 5 GHz), a bluetooth pedig 4.2-es verziószámú. Ezeken felül 4G kapcsolat is rendelkezésre áll, melyet a Huawei ME906S lapka biztosít, maximum 150 Mbps letöltési és 50 Mbps feltöltési sebességgel.

Lenovo T560 hardverek

Processzor

Hatodik generációs CPU dolgozik a Lenovo Thinkpad T560-ban, név szerint az I7-6600U. Nem mai legény, hiszen 2015-ben indult a gyártása, de jelenleg is megállja a helyét minden olyan feladatban, ami nem igényel sokszálas környezetet. A CPU alapórajele 2,6 GHz, ami turbo módban egészen 3,4 GHz-re tud felmenni. Mindeközben maximális fogyasztása 15W marad. 4 GB cache került bele és bár támogatja a DDR4 memóriát, a T560-ban csak DDR3-as ramok kerültek mellé.

Lenovo T560 CPUZ

Grafikus kártya

Ezúttal az Nvidiától érkezett a Lenovo Thinkpad T560 grafikus egysége, mely a Geforce 940MX nevet viseli. Sejthető, hogy a korábbi 940M utódjáról illetve inkább újabb változatáról van szó. Szinte mindenben megegyezik a két chip specifikációja, az egyedüli előrelépés az, hogy a 940MX már támogatja a GDDR5-ös memóriát. Ez teljesítményben 5-10%-os előrelépést jelent a korábbi változathoz képest. Vagyis csak jelentene, ugyanis a T560-ban a VGA még a régebbi, DDR3-as memóriákat kapta, abból is 2 GB-ot. Persze ez nem játékgép, de akkor már talán maradhattak volna az integrált megoldásnál.

Lenovo T560 GPUZ

Lenovo Thinkpad T560 fps

Memória, háttértár, bővíthetőség

A Lenovo Thinkpad T560 leggyengébb pontjához érünk ebben a fejezetben. Először is a Skylake platform támogatná a DDR4 szabványt, ennek ellenére a Lenovonál úgy döntöttek, hogy a T560 csak DDR3 memóriával fog működni. Ez a sebességkülönbségen kívül azt is jelenti, hogy a két memóriahelyből kifolyólag csak 16 GB a maximálisan beépíthető memória, ellentétben a DDR4-gyel elérhető 32 GB-tal. Persze a legtöbb felhasználónak elég a 16 GB, de mégiscsak egy munkagépről beszélünk, aminek a használója belefuthat olyan problémákba, amihez esetleg kevés lesz ez a RAM mennyiség.

A másik gyenge pont a háttértár. Nincs gond a 256 GB-os Sandisk SSD-vel, kellően gyors, bár csak SATA3 csatlakozón kapcsolódik a géphez. A probléma az, hogy ez az egyetlen drive építhető a gépbe. Nincs lehetőség SSD és HDD együttes beépítésére, ami nagyon durván lekorlátozza a T560 használhatóságát. Egy valamire való szoftverfejlesztői munkakörnyezet a Windows 10-zel karöltve elfoglalja az SSD felét. És ekkor még nem kezdtünk el dolgozni, csak kialakítottuk a környezetet. Aki nagyobb projektekkel dolgozik vagy virtuális gépeket használ, már mehet is a boltba és vehet a gépbe nagyobb meghajtót.

Lenovo T560 CDM

És végül a harmadik csapás: a bővíthetőség. A gépen nincs szerelőablak, ezért csak a teljes alsó lemez eltávolításával férünk hozzá a belsejéhez. Ez pedig nem egyszerű, közelében sincs például a HP-k könnyű szerelhetőségének, ahol egy mozdulattal eltávolítható a gépek alja. Itt meg kell küzdenünk a csavarokkal és szinte le kell feszegetni a gép alját, kockáztatva az apró patentek törését.

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

Az energiatakarékos hardvereknek hála a Lenovo Thinkpad T560 hűtése jól megbirkózik a feladattal. Alapjáraton néma marad a ventilátor, játék alatt közepes hangerőre számíthatunk tőle, melyet kísér a Lenovoknál sokszor hallott enyhe sivító ventilátorhang is. Nagy terhelésen sem hangosodik elviselhetetlenné a hűtés. A CPU és a VGA hőmérséklete játék alatt 56 és 68 fok volt, ez jónak számít. Teljes terhelés alatt 78 fokos CPU és 71 fokos VGA hőmérsékletet sikerült mérni, ez is megfelelő. A gép billentyűzete hűvös maradt, 35 fok volt a legtöbb, a jobb csuklótámasz területén. A gép alja valamivel melegebb volt, itt majdnem elérte a 40 fokot. Teljes terhelés esetén már jelentősebb a melegedés, a billentyűzeten 42, a gép alján pedig 48 fok mérhető.

Akkumulátor és hőmérséklet
Lenovo Thinkpad T560
Processzor Intel Core I7-6600U
Grafikus vezérlő(k) Intel HD Graphics 520
 Nvidia Geforce 940MX 2 GB DDR3
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 8 óra
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 50 perc
Akkumulátor töltése Félig: 1:10 perc
Teljesen: 3:50 perc
Hardver terhelés mértéke             Alap             Játék           Benchmark
CPU hőmérséklet 38 °C 56 °C 71 °C
GPU hőmérséklet n.a. 68 °C 78 °C
Zajszint halk közepes közepes
Környezeti hőmérséklet 22 °C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
28 28 29 27 30 29
28 30 30 28 29 30
27 27 25 27 27 27
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
29 29 33 29 34 36
29 32 33 32 38 37
31 32 35 36 37 32

Mint említettem, a gépben két akkumulátor található. A kisebb egyszerűen eltávolítható, cserélhető. A nagyobb viszont be van építve a gépbe, szerelés előtt a BIOS-ban kikapcsolható. A nagyobb akku 44 Wh-s, a kisebb 23, így együtt 67 Wh kapacitást biztosítanak a gépnek, ami jól hangzik. És valóban, ez azt jelenti, hogy filmnézés, netezés esetén akár egy egész munkanapot, 8 órát is kihúzhatunk töltő nélkül, míg teljes terheléskor majdnem 2 órán keresztül számíthatunk a gépre. Cserébe a töltési idő meglehetősen hosszú, majdnem 4 óra telik el, mire 100%-ra töltődik mindkét akku.

Értékelés

Jó-e munkagépnek a Lenovo Thinkpad T560? Nem tudok rá egyértelmű választ adni. 2004-ben kaptam az első HP NX9010-et, azóta munkára nem használtam asztali PC-t, csak laptopot. Bevallom, én visszasírom a régebbi gépeket, különösen 2011-2012 körül megjelent HP Elitebook-okat (8560p). Az a fajta stabil, elpusztíthatatlan, csupa fém gépház mára teljesen eltűnt a piacról. A vékonyítási divat és a gyártók spórolása megszüntette az irodai gépeknek ezt a kategóriáját. Valamennyire még őrzik ezt a szemléletet a munkaállomások, de ott is egyre vékonyabbak, egyre könnyebbek a gépek. Hihetetlen, hogy 5 év alatt teljesen megfordult a világ ebben a kategóriában.

Ha a fentiektől el tudunk vonatkoztatni, akkor a Lenovo Thinkpad T560 jó gép. De legalábbis állja a versenyt kategóriatársaival, a Dell Latitude és a HP Elitebook gépekkel. A legfontosabb részletekben (kijelző, billentyűzet, hordozásállóság) hozza a kötelezőt, amit egy ilyen, napi 8 óra munkára használt irodai gépnek tudnia kell. Túl sok extrát nem ad, talán a dupla akku által biztosított hosszú üzemidőt lehet kiemelni. Vannak hibái is: a nem tökéletesen stabil ház, a kijelző bevilágítása és a dupla meghajtós bővíthetőség hiánya, de ezekkel együtt lehet élni. És együtt is kell, mert várhatóan 3-4 évig a munkatársam lesz ez a gép.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét