A Lenovo szeptember 29-én, magyar idő szerint 15:00-kor megrendezett online eseményén mutatta be a világ első hajlítható kijelzős laptopját Thinkad X1 Fold néven. Valamint bemutatásra került a ThinkPad X1 Nano-t, amely egy 1 kg alatti notebook.

Haladjunk az esemény időrendi sorrendjében. Az esemény felvezetése után az újonnan megnyílt Spazio Lenovo-ból jelentkezett be Christian Teismann, ahol kifejtették mi is a Spazio Lenovo valójában. Erről írtam egy cikket, aki viszont nem olvasta, annak szól ezen bekezdés folytatása: A Spazio Lenovo a Lenovo kísérleti, kulturális és szociális környezete, amelyet a digitális és technológiai innovációjának bemutatására szentelt. Milánóban nyitotta meg első Concept Store-ját a Lenovo, ahova már csak betérni is élmény. A látvány, a légkör és az egész hely kialakítása egy ultramodern hangulatot ad olyan formában, hogy az ember nem érzi ott idegennek magát, ugyanis figyeltek a természettől való eltávolodás minimalizálására. Ezért használtak olyan anyagokat is, mint a fa, valamint láthatók oszlopok, amelyet teljesen növényzet takar. A Spazio Lenovoban megmutatják, hogy hol is jár a technológia, valamin merre tart.

Az esemény következő pontján a ThinkPadről, és annak történetéről esett szó. 1992-ben jelent meg és mára több mint 170 millió darabot adtak el a széria laptopjaiból összesen. Kiemelik ThinkPad-ek lényegét és érdemeit, mint a hatékonyság, strapabíróság és mindent, amit egy ThinkPad képvisel. Fontos megjegyezni, hogy a ThinkPad minden idők legsikeresebb üzleti laptop szériája. Továbbá bemutatták a ThinkPadek innovációit a történetük során, mint a zipzár-szerűen nyíló billentyűzet volt.

Hirdetés

Ekkor jött az első nagy bejelentés…

Lenovo ThinkPad X1 Nano –

Ez a valaha volt legkönnyebb laptop, amit a Lenovo gyártott. Azonban az ultravékony és ultrakönnyű laptopba nem kevés dolgot szuszakolt bele a Lenovo. Tom Buttler mutatta be az X1 Nano-t, amely 5G hálózati eléréssel rendelkezik és az új 11. generációs Intel Tiger Lake processzorok fogják hajtani, amely az Intel ígérete szerint (lentebb a cikkben részletesen) óriási ugrás lesz a 9-ről 10. generációra való ugráshoz képest. (megjegyzés: erre szüksége is van az Intelnek, ugyanis jelenleg az AMD Ryzen 4000 széria sokkal többet ad, mint egy Intel 10. gen, ráadásul olcsóbban)

Az 1 kg alatti súlyú laptop 16:10-es képaránnyal rendelkezik, amelyet azért emelt ki a Lenovo, mert a magassága egy 16:9-es standardnak mondható méretű képernyőjéét kapja, csak kisebb méretben, ami javítja a hordozhatóságát és csökkenti a súlyt. 13 collos a kijelző átmérője és 2K felbontásban (1440p, azaz 2560 x 1440 pixel) operál. 4 db hangszóróval szerelt a laptop, amelyek hangzását a Dolby biztosítja, és 360 fokos mikrofonnal rendelkezik. Az internetre való csatlakozásról pedig a jelenleg legfejlettebb technológia, a Wi-fi 6 gondoskodik.

Kiemelték a laptop azon funkcióját, amely a kényelmet és gyorsaságot hivatott növelni. Ez pedig nem mást takar, minthogy a laptop érzékeli, ha elé ülünk és bekapcsol anélkül, hogy bármit is csináltunk volna, vagy megérintenénk a gépezetet. Ugyan ez a funkció fordítva is működik, azaz ha egyszerűen otthagyjuk a laptopot, az kikapcsol.

Az X1 Nano-ra akár 2 db 4K-s kijelzőt is rácsatlakoztathatunk, ha a munkánkat nagy kijelzőkön szeretnénk végezni. Természetesen a laptop dokkolható, valamint USB Type-C csatlakozó is van rajta.

Itt egy perifériára is rátért a Lenovo, amely nem más, mint a saját zajszigetelt fejhallgatójuk, amelyrő sokat nem tudtunk meg. Zajszigetelt és nagyon jó a hangzása.

Ezután ejtettek pár szót a Motorola Razr mobiltelefonról, amely specifikációra, dizájnra és működésre elég meggyőző, azonban független tesztek alapján (nyilván az eseményben ez nem volt megemlítve) az eszköz csupán 27.000 kihajtást bír, ami a nem a legszebb szám ebben a szegmensben. Napi 50 kinyitás esetén ez nagyjából 1,5 évnyi használatot tesz lehetővé. Erre a Motorola úgy reagált, hogy a tesztet végző „hajtogató robot” nem megfelelően hajtotta ki, a saját robotjukkal ez a szám 200.000, azaz 11 év, napi 50 kihajtás esetén. Egy biztos, erre fény fog derülni. Vajon a felhasználók a Motorola nyitógépje, vagy a független gép mozdulatát fogják produkálni?

És itt jön az igazi innováció…

Lenovo ThinkPad X1 Fold – a világ első hajlítható kijelzős laptopja

Az eszköz tényleg egyedülálló és első a piacon. Azaz a Lenovonak sikerült egy új kategóriát létrehozni a laptopok világában. Elöljáróban az 5 db 5G antennát említették, valamint azt, hogy a laptop legalább 30.000 kinyitást bír. Ez a szám nem a legkecsegtetőbb, viszont azt ki kell hangsúlyoznom, hogy ez az első a világon, valamint ez egy laptop és 50 kinyitással szerintem nem kell számolnunk naponta, mint a telefonok esetében.

Fontos megjegyezni, hogy a Lenovo projektje nem jöhetett volna létre az Intellel, valamint az LG-vel való együttműködés nélkül.

Ezen a ponton pedig az Intel egyik szakembere, név szerint Gregory Bryant kapta meg a szót: Ígérete szerint a valaha volt legjobb vékony és könnyű laptopokba szánt processzort kapják meg a gépek, és ezek a chipsetek képesek lesznek akár 4,8 GHz-ig boostolni magukat. Ez pedig az Intel új, hibrid technológiájának köszönhető. Ezzel együtt jön az Intel újgenerációs integrált videókártyája is. Ezen kívül pedig a világ jelenleg leggyorsabb wi-fi 6 lesz benne és gyorstöltés is. Valamint fontos szerepet játszott az LG is, ugyanis a „dupla” OLED kijelzőt ők szállították a Lenovo számára.

Egy nagyon hatásvadász videót is lejátszottak az eseményen, amely azt reprezentálta, hogy az asztronauták űrutazását is segíti az X1 Fold.

A már előrendelhető laptopban található egy olyan funkció, amely megadja a teljes laptop voltát az eszköznek. Hátul ugyanis van rajta egy kihajtható felület, ami lehetővé teszi, hogy teljes képernyőként funkcionáljon állva is a laptop (mint ahogy egy sima laptop van kinyitva). Ezt egészíti ki a Lenovo keyboard, a Lenovo X1 Fold saját billentyűzete. Amelyet letesszük elé és máris egy teljesértékű laptopot kapunk. Azonban ez nem minden, ugyanis a billentyűzetet rátehetjük a laptopra félbehajtott állapotban is, amely által egy „minilaptopot” kapunk. Ezt pedig így (a billentyűzettel a fél képernyőn) be is zárhatjuk, azaz tényleg 100%-osan egy laptop élményét kapjuk ha így kívánjuk használni.

Fontos tulajdonsága az X1 Foldnak a Mode Switch Application. Itt roppant egyszerűen változtathatjuk, hogy milyen módban szeretnénk használni a laptopot. Először is használhatjuk teljesértékű laptopként, ezt már taglaltam. Használhatjuk on-creen keyboardként az alsó képernyőt és a felsőt mint elsődleges kijelző. Használhatjuk teljesen kettéválasztva a laptopot, 2 munkafolyamatot végezve ezzel egyszerre. Meg kell hagyni hatékony.

Itt pedig az utolsó részhez értünk, ahol strapabírósági tesztnek vetették alá a laptopot. Először egy fémgolyót ejtettek a képernyőre. Nem említették milyen magasságból, de szemre én egy 30 centimétert legalább mondanék. Ezután bemutatták, hogy a szélsőséges környezeti körülményeknek is ellenáll az eszköz. Ezután dobálták is egy kicsit, ettől sem lett baja.

Természetesen hozzátették, hogy otthon ne dobáljuk vasgolyóval és tegyük fagyasztóba az eszközt, azonban ha netán valami vis maior következne be, alaptop ellenálló a külső hatásokra.

Így zajlott a Lenovo – Reshape Your Reality: ThinkPad X1 bemutatóeseménye.

Az esemény megtekinthető itt:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét