LG G Pad 8.3 teszt

0
695

Hamar véget ért ez a hét, melyet az LG legújabb üdvöskéje, a G Pad 8.3-mal töltöttünk. Sokáig az Apple eszközeit tekintették a tablet szekcióban is a legyőzendő ellenfélnek, de én magam sosem voltam ezzel így. Valóban szépek, valóban nagy felbontású kijelzőkkel látják el az eszközeiket, de véleményem szerint ezzel már nem tudnak újat mutatni, hiszen az olcsóbb “noname” gyártók is képesek erre, sokszor jóval gyengébb hardverrel is. Így, röviden összefoglalva a teszt elején, az elmúlt napok tapasztalatai alapján a G Pad egyedülálló a 8 colos kategóriában. Nem csak rendkívüli erővel rendelkezik, de szoftveres téren is képes nagyon hasznos dolgokat villantani.

LG G Pad 8.3 teszt

Mielőtt elmélyednénk a számok tengerében, ejtsünk pár szót a múltról, pontosabban a hozzánk vezető útjáról a tabletnek. Mint minden évben, most is nagy várakozás előzte meg a Berlinben tartott IFA kiállítást, amelyet szeptember első hetében rendeztek meg. Az esemény középpontjában természetesen a Samsung állt a harmadik generációs Note-tal, az első okosórájukkal a Gear-rel, valamint a Note 10.1 2014 Edition-nel. Azok akik jobban figyeltek, akkor a másik koreai gyártóra is felfigyelhettek, akik nem csak hardveresen erősnek tűnő, de külső megjelenésben is gyönyörű tabbal képviseltették magukat. Ez volt az LG G Pad 8.3. Akkor arról szóltak a hírek, hogy igyekeznek minél hamarabb elérhetővé tenni a terméket annak érdekében, hogy a karácsonyi (holiday) szezonra a legtöbb régióban ajándék státuszba kerüljön. Az, hogy november közepére kicsiny hazánkba is megérkezett, kulcsfontosságú, hiszen ahogy tavaly, úgy idén is az egyik sikertermék lesz a tablet, az LG G Pad 8.3 pedig több mint korrekt táblagép.

Doboz

Itt egy meglepő dolog fogadott. A doboz, egyszerű, letisztult, szép fehér, rajta a konfiguráció és a szokványos azonosítók (gyári szám, típus szám, származási adatok, szín stb…). A furcsaságot az jelentette számomra, hogy mind a fehér, mind pedig a fekete modell dobozán a fehér változat látható. Így azt tanácsolnám mindenkinek, hogy vásárláskor olvassák el a csomagolás oldalán található leírást, nehogy emiatt kelljen visszamenni a kereskedőhöz. Ezzel meg tudunk spórolni egy fölösleges utat.

A tablet mellett egy töltőfejet és USB kábelt (micro USB – USB) találunk a rövid használati útmutató mellett. Itt egy kis fricska rögtön a kiegészítőknél, aminek fényében sokunk nevében jogosan teszem fel a kérdést, hogy vajon a nagyobb nevű gyártók (Asus, LG, Samsung, Toshiba stb.) mikor kezdenek alaptartozékként egy egyszerűbb tokot mellékelni az eszközeik mellé.

Nagyításhoz kattints!
LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt

Külső

Ahogy a bevezetőben szó volt róla, a G Pad 8.3 nagyon szépre sikeredett. Extraként megjegyezném, hogy nem feltűnően szép, pusztán az egyszerű vonalvezetés egyfajta eleganciát kölcsönöz a gépnek. Szemből nézve rögtön észrevehetjük a nagyon finoman lekerekített sarkokat. Szerencsére nem estek túlzásba a tervezők, mint pát évvel korábban egyes Samsung modellek esetén, amik már-már tényleg szappanformát öltöttek. Az eszköz felső részén köszön vissza a gyártó logója, ami mellett találjuk még a fényérzékelő szenzort, valamint a webkamerát. Mást itt nincs is, ellenben ejtünk még egy pár szót a káváról. A 8,3 colos kijelzőt körülölelő burkolat és annak szegélye egész keskenyre sikeredett mind a két oldalán, mind pedig alul felül. Ez utóbbit például az idei Nexus 7-essel hasonlítottam össze, ahol a kijelző méretéhez képest kicsit elmérték magukat a mérnökök.

A készülékház baloldala üres, jobb oldalon a szokásos hardveres gombokat, a hangerőszabályzót valamint a be- és kikapcsóló gombot találjuk. Alul kapott helyet a micro USB csatlakozó és a beépített mikrofon. Fent csatlakoztatjuk 3,5 mm-es fül- vagy fejhallgatónkat. Mellette két nagyon fontos portot találunk. Az egyik a több nagynevű gyártó telefonjai és tablet-jein is elhanyagolt micro SD bővítési lehetőség, míg a másik a HTC One-on is megtalálható Infravörös port. Ez nem csak hogy fontos, de kuriózum is, hiszen nem sok táblán láthatunk ilyen megoldást, így ezért mindenképpen jár a piros pont az LG-nek.

A hátlaphoz érkeztünk. Alul és felül egy-egy keskeny plasztik sáv található, amely alkalamazása az itt elhelyezkedő hardverelemek miatt lehetett szükséges. Ennek köszönhetően a GPS és a Wifi kártya is gyorsan talál jelet, stabilan tartja, és a jel megtartása sem okoz problémát a G Pad-nek. A felső műanyag borításon foglal helyet az 5MP-es hátlapi kamera. A középen elterülő nagyobb rész fém borítást kapott, amelynek közepén egy, a hátlap színétől csak minimálisan elütő színben díszeleg az LG felirat.

A hátlap jobb oldalán egymástól megfelelő távolságban helyezkednek el a sztereó hangszórók. Elsőre talán furán hathat a kialakítás, de a gyakorlatban ez is nagyon okos megvalósítás. Akárhogy fogjuk az eszközt, szinte lehetetlen lefogni őket. Hasonlóképpen a Nexus 7-nél ez a mutatvány akkor is összejön, amikor nem akarjuk. Hangzásra korrekt, nekem kicsit túl sok volt a magas bizonyos szituációkban, de a hangerővel nincs probléma, több mint elegendő (normál körülmények között persze).

Mindig úgy véltem, hogy számomra a 7 colos kijelzőjű tabletek bőven elegendőek, hiszen egyrészt nincs hatalmas kezem, másrészt kényelmetlen a tárolás, a kézben tartás, és mindig attól féltem, mikor ejtem le. Az LG esetén most meg kell cáfoljam magam, hiszen mind a súlyelosztás, mind pedig a kialakítás jóra sikeredett, alig vettem észre különbséget a Nexus 7-hez képest. Ebben azért valószínűleg a keskeny káva is nagy szerepet játszik. Az összeszerelés minősége első osztályú, hiszen az illesztések kiválóak, sehol egy élesebb rész, esetleg recsegés, ropogás.

Nagyításhoz kattints!
LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt
LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt

Kijelző

A nevében és a külső taglalásakor is feltűnt a kijelző mérete, ami kicsit egyedi. A bevezetőben emlegetett Apple iPad Mini 7,9 colos panelt kapott, míg a hasonló kategóriában lévő tabok 8 colossal rendelkeznek. Ezzel szemben az LG G Pad 8,3 colt kapott. A felbontása Full HD, esetünkben ez 1920 x 1200-at (WUXGA) jelent. A maximálisan 10 ujjat érzékelő IPS kijelző RGBA technológiát használ, nem pedig a tavalyi évben sokat kritizált, főleg a Samsung által preferált PenTile-t. Érdemes kiemelni, hogy a multitouch funkciók, pontosabban az érzékelés hibátlan, nem sikerült sehol semmilyen kivetnivalót a használhatóságot tekintve. Betekintési szögek tekintetében sincs okunk panaszkodni, mind vertikális, mind horizontális irányban tökéletesen lehet látni a kijelzőt, amelyen a színek is nagyon szépek, öröm nézni ezt a 8,3 colt. 🙂

Nagyításhoz kattints!
LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt
LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt  

Hardver

A teljes specifikáció a teszt végén kikerül, így most csak a főbb paramétereket emelném ki, illetve ezek teljesítményét, tehát mit is nyújtanak nekünk. A tablet lelke a Qualcomm idei legnépszerűbb SoC-ja, a Snapdragon 600 (APQ8064T), mely négy darab, maximum 1,7 GHz-en ketyegő Cortex-A9-es magot tartalmaz. Mellette, a grafikus gyorsításért az Adreno 320-as GPU felel. Ha mindehhez hozzáadunk még 2 GB LPDDR2-es memóriát, máris megkapjuk a 8 colos kategória egyik, ha nem a legerősebb modelljét. Lássuk, mire képes a szintetikus teszteken:

LG G Pad 8.3 teszt

Ahogy láthatjuk, elég meggyőző a benchmark teszteken, de vajon milyen a normál használat? Nincsenek fáradékonyságbeli problémái.A G Pad 8.3 tökéletesen kezeli a nagy felbontású kijelzőt, a fejlesztők szépen szabták át az Android felületét, plusz pont jár érte, hogy megakadást elég nehéz előcsalni tesztalanyunkból. Nem véletlen tehát a sok-sok magas pontszám, az LG magasra tette a lécet a többi gyártóval szemben.

Szoftver

Elérkeztünk a másik fontos válaszhoz, miért is olyan jó az LG G Pad 8.3. Túl vagyunk a figyelemreméltó hardveres felépítésen, nézzük meg azt, amit mi felhasználók látunk. Androidból a 4.2.2-es Jelly Bean-t kapjuk, amelyre az LG saját UI-ja került. Ahogy már említettem, a sebességgel semmi gond nincs, az animációk szép folyékonyak, bár azért egy Nexus “szmúsz”-ságával elég nehéz bármelyik gyártónak felvenni a versenyt, ezért is hatott rám olyan pozitívan az LG variánsa. Első pillantásra a TouchWiz ugrott be róla, mikor megláttam (ne tessék bántani :), de amint hozzáértem a kijelzőhöz, rájöttem, hogy semmi köze hozzá. Ez a felület megy, mint a villám. Az originál Android felületből semmit sem hagytak a fejlesztők, még a kapcsolók is egyedi, egy picit talán fura külsőt kaptak (‘billenőkapcsoló’). Előretelepített programokból akad néhány, mellette pedig az LG saját megoldásait találjuk.

Nagyításhoz kattints!
LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt
LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt

Nagyon hosszúra sikeredne a bejegyzés, ha mindegyikről sokat írnék, így csak néhány fontosabbat emelnék ki. Az egyik legszerethetőbb funkció számomra a “knock-knock” volt. Egyszerű, mégis zseniális, bár nem tökéletes. Amikor bemutatták az LG G2-őt, már akkor kiszúrtam magamnak, most pedig volt alkalmam is használni. A legjobb benne, hogy nem kell felemelnem a tabot adott esetben az asztalról, egyszerűen csak koppintok kettőt a kijelzőn, és életre kel (jó esetben, mert néha megfeledkezik magáról), majd ha megnéztem, amit akartam, lehet hogy csak az értesítéseket, akkor ismét koppintok kettő, és álomba szenderül (fontos, hogy csak a kezdőképernyőn működik).

A sorban számomra a második a QPair alkalmazás lett. Ennek annyi a lényege, hogy a bejövő hívásainkat, SMS-einket illetve SNS üzeneteinket, pontosabban az azokról érkező értesítőket a G Pad-en is láthatjuk olvashatjuk, sőt akár válaszolhatunk is rájuk (hívás persze kivétel). A kapcsolat létrejöttéhez bluetooth kapcsolatra van szükségünk illetve, a telefonunkra le kell töltenünk az alkalmazást. A program figyelmeztet, hogy nem feltétlenül fog minden eszközzel működni, de szerencsémre a rivális koreai cég tavalyi zászlóshajóját megette, így kipróbálhattam. Nagyon tetszik, mert sokszor van, hogy a mobilom véletlenül a kabátom zsebében marad, de hallom, hogy SMS-t kaptam (még mindig nem tudom, miért vetemül valaki erre 2013-ban), vagy ha le volt némítva, akkor lemaradok egy hívásról, de így a tabon láthatom, mi történik a mobilomon.

Nagyításhoz kattints!
LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt
LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt
LG G Pad 8.3 teszt    

Ha már a praktikumnál tartunk, akkor ejtsünk pár szót az LG “multiwindow” koncepciójáról. A QSlide-nak elnevezett megoldást sokkal jobbnak tartom, mint a Sasmung osztott képernyőjét, hiszen itt inkább a kép a képben elvet követnek. A háttérben olyan alkalmazást nyitok meg, amilyet csak szeretnék, míg a másik oldalon csak egymás mellett lévő applikációkat futtathatok, ott is korlátozottan. Amikor a G Pad-on futó QSlide-ot mutattam egy ezen a téren nem túl sok tapasztalattal rendelkező felhasználónak, akkor rögtön ezt vágta rá: Windows. mivel a felhasználók döntő többsége ezen operációs rendszeren nőtt fel, így helytálló a megfogalmazás, még ha az igazságtól messze is áll. Ennek ellenére tény, hogy ez rögtön megfogta, főleg a Quick Memo, mint egyfajta sticky note volt telitalálat.

Nagyításhoz kattints!
LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt

A sorban a következő QuickRemote. Ennek és a készüléken található Infraportnak köszönhetően könnyedén irányíthatjuk televíziónkat, DVD vagy Blu-Ray lejátszónkat. A legjobb, hogy nem csak a legújabb és adott esetben csak LG eszközökkel kompatibilis, hanem a régebbi műszaki tárgyakat is működésre tudjuk bírni. Nekünk például egy kb. 10 éves Samsung televíziót sikerül a tablettel irányítanunk. Pozitív, hogy egy újabb “kütyü” tudunk kiváltani, mert így nem kell foglalkoznunk a távirányítóval. Sokan vagyunk, akik televíziózás közben e-maileket/híreket olvasunk vagy éppen csevegünk barátainkkal. Csatorna váltáshoz most már nem kell felállni megkeresni a távirányítót (mert az valahogy sosem ott van, ahol mi), hanem csak applikációt váltunk és kész is. Zseniális!

LG G Pad 8.3 teszt

Most egy újabb sokaknak igen hasznos szoftvert említenék meg. A Polaris Office 5 segítségével dokumentumainkat nyithatjuk meg, szerkeszthetjük, de akár újat is létrehozhatunk, melyekben előre definiált sablonok segítenek.

Nagyításért kattints!
LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt
LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt
LG G Pad 8.3 teszt    

Ezek mellett még számos lehetőség és opció van, melyeket csak említés szintén hozom szóba. Kapunk LG backup manager-t, Quick Translator-t (nagyon hasznos, a kamera segítségével scan-nelünk, majd megkapjuk a magyar megfelelőt), videószerkesztőt, frissítési központot, mely a gyári szoftverek naprakészen tartását segíti és még sorolhatnám. A beállításokban is találhatunk hasznos funkciókat, mint például az energiatakarékos mód, az intelligens kijelző, intelligens videó, de személyre szabhatjuk a szoftveres gombokat és azok hátterét is.

Nagyításhoz kattints!
LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt
LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt
LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt
LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt  

Multimédia, kamera, wifi, GPS, üzemidő

Ezekről a tulajdonságokról részben már volt szó, de elevenítsük fel újra. Multimédia. Ez az egyik erőssége a hardver mellett a tabnak. A sztereó hangszóróknak és azok elhelyezkedésüknek köszönhetően a filmezés, videózás és zenehallgatás is kényelmes, és kielégíti az erre irányuló kívánságainkat.  kijelzőn megjelenő színek nagyon szépek, így az összképet tekintve abszolút meg voltam elégedve még játék közben is.

Wifi és GPS. Két fontos hardverelem. Előbbi segítségével tudunk online állapotba kerülni, míg a második a helymeghatározásban segít. Mind a két modul gyorsan talál jelet, majd azt stabilan tartja. A GPS-nél fontos megjegyezni, hogy ki sem kellett mozdulnom, 10 másodpercen belül pozicionált a panelek uralta belvárosban is.

LG G Pad 8.3 teszt

Kamera. Ez az a pont, amit már többször leírtam, hogy a legkevésbé szeretem. Számomra a tabletek nem erre valók, ennek ellenére becsülöm a gyártókat, hogy igyekeznek ennek is eleget tenni. A G Pad egy 5 MP-es hátlapi kamerával rendelkezik, amely gyorsan fókuszál, az elsütési idő is nagyon rövid, a minőség pedig pont olyan, mint egy tablettől elvárható. Bizonyíték, hogy az LG fejlesztői nem hanyagolták el ezt a részt sem, több beállítási lehetőség közül választhatunk, valamint nem feledkeztek el az effektekről sem. Készítettem néhány képet felhős, ködös időben, illetve rosszabb fényviszinyok mellett is.

Nagyításhoz kattints!

LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt
LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt LG G Pad 8.3 teszt

Üzemidő. Az LG G Pad 8.3 pillantok mini rovat második részében volt szó az üzemidőről, így most nem nagyon részletezném, itt olvasható. Annyit röviden, hogy a 4600mAh-es akkumulátor kiváló teljesítményre képes. Átlagos felhasználás mellett, még videózással együtt is ki lehet vele húzni egy hétvégét, ami egyrészt a gyártót dícséri, másrészt pedig ha elutazunk valahova, akkor nem kell aggódnunk, ha éppen nincs a közelben áramforrás. Nálam majdnem 60 órát ment egy töltéssel, de mivel ebben munka is van, mikor nem tudtam folyamatosan babrálni a tabbal, így ha levonunk belőle 12 órát, akkor is megvan a két nap.

Összegzés

Elég hosszú és velős lett a teszt, de akiben még volt erő, és eljutott idáig, tartson ki, már csak pár szubjektív így összegzésképpen. Hihetetlen mennyire megszerettem ezt a modellt. Eddigi kedvenc teszt alanyom volt, bizony, még a Nexus 7-et is túlszárnyalta, aminek a tesztjével még el vagyok maradva, de ami késik… A 8,3 col ebben a házban tökéletes, a dizájn nekem nagyon tetszik, szoftveres téren is elégedett vagyok annak ellenére, hogy nem stock Android-ról beszélünk. Az üzemidő több mint elegendő, a kijelző gyönyörű. Igazából szerintem nem is írtam semmi rosszat róla a tesztben. De még valaki azt hinné ez marketing, nem, nem az. Sokat gondolkodtam, hogy a teszt végén mi lesz: lecserélem a második generációs Nexus 7-em erre. A végeredmény: kis híján igen, de nem. Miért? Nekem hiányzik az értesítési led, a hátlap nagyon szép, de eléggé szedi az ujjlenyomatokat, legalábbis a fekete modell. A fehéren szinte nem is látszik. Így arra gondoltam, akkor legyen a fehér. Aztán mielőtt véglegesítettem volna magamban a dolgot, tudatosult bennem, hogy sokkal nagyobb Google fan vagyok, mint azt eddig gondoltam volna. Akarom, elsők közt akarom a friss Androidot, ami lehet, hogy semmi újat nem hoz, lehet hogy csak idegesítő újdonságok lesznek benne, de nem érdekel, munkaköri leírás, hogy így legyen, hiszen első kézből akarok ezekről írni. Ennek ellenére úgy vélem, hogy 4.1 Jelly Bean fölött már nincsenek akkor különbségek, és az LG G Pad-on futó Android 4.2.2 több mint elegendő funkciót tartogat a felhasználók számára, amit az LG mérnökei megfejeltek a saját szoftvereikkel.

Zárásképpen, ha valaki tőlem megkérdezné, ahogy tegnap meg is történt, hogy megéri-e az árát, akkor azt mondom, hogy igen, erősen ajánlott tablet. Úgy vélem, hogy 80-90 ezer forint között ennél jobb tablet jelen pillanatban nincs.

 

Az LG G Pad 8.3-at a teszt idejére a Laptopszalon Kft. biztosította. Köszönjük a lehetőséget.

 

Mr. X

További screenshot-ok itt: << LG G Pad 8.3 Screenshot >>

Előző részek:
LG G Pad 8.3 pillanatok: Nyers erő
LG G Pad 8.3 pillanatok: Ennyit bír

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét