Megéri iPhone-ról Androidra váltani? Lássuk miért döntöttem 4 év iOS után az Android javára (1. rész)

0
1225

Közel 4 éven át használtam iPhone-t így kitapasztaltam a telefon és az iOS operációs rendszer csínját-bínját. Azonban amikor új telefon vásárlására került a sor, szemem elé került a Samsung Galaxy S20 FE, ami egy kifejezetten jó ár/érték arányú eszköz, így elgondolkodtam rajta. Féltem, hogy nem lesz-e nagyon szokatlan, illetve furcsa 4 év folyamatos „Apple-özés” után. Mik a tapasztalataim? Megérte-e? A cikksorozatból kiderül!

Forrás T3com

Majdnem 4 egész éven át használtam iPhone-t, azon belül is egy 6S készüléket. Újonnan vásároltam anno, azaz végig csakis nálam teljesített szolgálatot. 2021 nyarának végén viszont elérkezettnek láttam az időpontot, amikor váltanom kell. Nem mai csirke már a 6S, és a telefonom talán a legfontosabb (és leggyakrabban használt) eszköz, amit használok az élet minden területén. Hosszas gondolkodás után pedig a Samsung Galaxy S20 FE készülékre esett a választás.

De miért váltottam iPhone-ról Androidra?

Nyár elején már bujkált bennem a gondolat, hogy be kéne ruházni egy új telefonra, így elkezdtem nagyon beleásni magam témába, vajon mi lenne számomra a legalkalmasabb. Nyilván munkámból adódóan előnyből indulok, elég sok mindent tudok a mobiltelefonokról, de itt más volt a kérdés: az, hogy NEKEM mi lenne a legmegfelelőbb.

Nem szerettem volna túl drága eszközt, de szeretem ha mégis „csúcskategóriás” készüléket tartok a kezemben, így mindenképp a „csúcskészülékek kicsit butított változatai” között nézegettem. Értem ezalatt az iPhone SE 2020-at, Samsung Galaxy S20 FE-t és hasonlókat. Azért ezt a két eszközt emeltem most ki, mert a végére ezen két telefon között vacilláltam, s végsősorra a Galaxy S20 FE-re esett a választás. Nagyjából hasonló árban volt mindkét eszköz, így teljesen reálisan összevethetők. Megjelenésük is közel áll egymáshoz, az iPhone 2020. áprilisi gyermek, míg az S20 FE szeptemberben látta meg a napvilágot.

Forrás gsmarenacom

Választásom fő indokai a következők voltak:

 1. A legeslegerősebb érv az S20 FE mellett nem más volt, mint a kijelző. Ó, az a drága 120 Hz, de imádom! Igen, az iPhone 60 Hz-es kijelzője meg sem közelíti azt a felhasználói élményt, amit a Samsung 120 Hz-e biztosít. Minden simább, kellemesebb a szemnek, összességében egy következő fokra emeli a felhasználói élményt. De nem csak a képfrissítési gyakoriságban van előnye a Samsungnak képernyőt terén, ugyanis a dél-koreai gyártó Super AMOLED kijelzővel szerelte fel a készüléket, ez pedig megfelel a HDR10+ szabványnak is, így igazán gyönyörű színeket képes produkálni. Ezzel szemben az iPhone SE 2020 egy „egyszerűbb” Retina IPS LCD-t használ, ami szintén nem rossz, de a két kijelző között van egy óriási ugrás (a Samsung javára).
 2. Második legfontosabb – habár számomra annyira nem fontos – előnye az S20 FE-nek a kamerája. Háromkamerás rendszert használ a hátlapon, ami egy 12 MP-es fő, 12 MP-es ultraszéles és egy 8 MP-es telefotó szenzorból áll össze. Habár a megapixelek száma nem lehengerlő és nem tud a gyártó hatalmas marketinganyagokat összeállítani belőle, a kamerák mégis iszonyat jók. (Illetve jó tudni, hogy a MP-ek száma nem mindig tesz hozzá a minőséghez, simán csinálhat jobb képet egy 12 MP-es szenzor, mint egy 50 MP-es.) Ezzel szemben az iPhone-nak 1 db 12 MP-es kamerája van, ami szintén remek képeket csinál, de nem egy kategória a fentebb említett eszközzel.
 3. Akksi!!!
  Hatalmas különbség van a két telefon között számokban, azonban ez a gyakorlatban mégsem ütközik ki annyira, köszönhetően az Apple remek energia-menedzselésének, illetve a kisebb kijelzőnek és alacsonyabb fogyasztásnak. A S20 FE magasabb fogyasztását egyszerűen orvosolta a gyártó: 4500 mAh-ás akkumulátort szerelt a telefonba. Ezzel szemben az iPhone SE 2020 1821 mAh-át tud, ami azért elég nagy különbség. Számoltam, osztottam szoroztam, érdeklődtem mindkét készüléket használóktól és végül a következő eredmény jött ki: A Samsung sokkal tovább bírja egy töltéssel. Órákkal tovább. Ezt még tetőzi a gyorstöltés funkció, amivel nagyjából 1 óra 20 perc alatt futja a 0-100-as sprintet a Samsung.
 4. TÖLTŐ A DOBOZBAN.
  Igen, én még úgy tudtam beszerezni 2021-ben kvázi „csúcskategóriás” telefont, hogy a dobozában benne volt a töltőkábel és a hálózati adapter is. Ez pedig Apple oldalon még plusz 15-20 ezer forintos kiadást jelentett volna (gyorstöltő esetén pedig még többet). És mondanom sem kell, a 4 éves kábelem már elég tropára volt menve. Így csupán gazdaságossági kérdések szempontjából is a Samsung volt a nyerő.
 5. Akció volt a Samsung Experience Store-ban.
  Fentebb említettem, hogy a két eszköz nagyjából ugyan olyan árban van. Nos ez teljesen nem igaz, ugyanis a Samsung S20 FE egy kicsivel drágább az iPhone SE 2020-nál. Azonban a hivatalos SES honlapon akció volt és így forintra pontosan ugyanannyiba került a két készülék. Úgy, hogy az iPhone-hoz még kellett volna vennem 15-20 ezerért töltőt.
 6. Snapdragonnal szerelt Galaxy S20 FE-t is lehetett választani.
  Európában a Samsung Galaxy S20 FE mindkét verzióban (azaz Samsung Exynos 990-nel és Qualcomm Snapdragon 865-tel is) megjelent, viszont a Snapdragonos eszközöket valamicskével drágábban adták. Habár a két verzió között gyakorlati különbség szinte nincs is, egy minimálisan azért ez is befolyásolta a döntésemet.
 7. Alapáron is több háttértár.
  Mivel a mai telefonkamerák igencsak nagy méretű videókat és képeket csinálnak, szükség van a tárhelyre is. A Samsung alapáron 128 GB-ot kínált, míg az Apple-nél ez csak 64 GB volt.
Forrás gsmarenacom
Forrás gsmarenacom

Ezek voltak azok az érvek, amik miatt végül a Samsung Galaxy S20 FE mellett tettem le a voksom. De voltak azért ellenérvek is, ezeket sem szabad kihagynom írásomból:

 1. Csak jó az az iOS.
  Nagyon megkedveltem az iOS rendszert, mert egyszerű, letisztult és felhasználóbarát, csak hogy a konzumerek számára legközvetlenebbül tapasztalható előnyeit említsem. Ezen kívül ott a megszokás is, hogy egy teljesen új rendszerbe ugrok bele az Androidra váltás esetén. De a rendszerről majd később, írásom második részében részletesebben beszélek.
 2. Méret.
  Nem szeretem a nagy telefonokat, az iPhone SE 2020 pedig annyira kézbevaló méretű, hogy jobbat kívánni sem lehetne. Ettől nagyon féltem, ugyanis talán ez a legfontosabb egy telefon esetében, hogy kényelmesen elférjen az ember kezében. Nincs kis kezem (sőt) de le kell szögeznek, hogy számomra máig túl nagy az S20 FE. Ez van, ezt be kellett nyelnem, nem lehet minden tökéletes. Ilyen téren a Galaxy S20 lett volna jó választás, de az jóval magasabb áron (volt) kapható.
 3. Csupán a komfort.
  Itt egy egyszerű kérdés volt: „Miért váltanék platformot, ha nagyon szeretem azt ami most van?” – de belevágtam.
 4. Kell nekem az Android?
  Nem nagyon használtam még hosszútávon Androidos telefont, nem tudtam, milyen lesz elköteleződni mellette. Kétség kívül nincs olyan stabil a rendszer, mint az iOS. (Ahogy már említettem, a következő részben az operációs rendszerek lesznek terítéken.)

Ezen érvek mentén szerintem teljesen érthető, hogy miért is választottam végül a Samsung Galaxy S20 FE-t.

És hogy magát a telefont szeretem-e, vagy megbántam?

Nagyon szeretem. Szívesen részletezném, hogy miért, de minden akkor pontosan leírhatnám ugyan azt, amit a pro érvek között említek, azaz hogy mik voltak választásom fő okai. Minden úgy történt ahogy gondoltam, pontosan amiatt szeretem az eszközt, amiket felsoroltam fentebb. Ugyan ez igaz az ellenérvekre is, a méretét még mindig nem érzem magamnak valónak.

Összességében nagyon örülök, hogy ezt választottam. De mi van a rendszerrel? Azt is ennyire szeretem?

A következő részben az iOS és azt Android operációs rendszert vesszük górcső alá, elárulom, hogy milyen a élmény volt a „rendszerváltás”.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét