Milyen laptopot érdemes választani az iskolakezdési akcióban?

0
366

Mennyit érdemes laptopra költeni?

Egy notebook, vagy úgy egyébként bármilyen elektronikai eszköz vásárlásánál nagyon fontos kérdés, hogy mennyibe kerül. Nyilván nem mindegy, hogy valamit száz, kétszáz-, vagy éppen ötszázezer forintért hozhatunk el a boltból. Általában igaz, hogy a gyengébb hardverrel szerelt kütyükért nem kell annyira mélyen zsebbe nyúlni, mint mondjuk egy játékra képes darab esetén. Szerencsére manapság már az előbb említett “gyengébb” kategória is teljesen használható, ráadásul a laptopok szinte mindegyikére jellemző, hogy bizonyos komponensek fejeszthetők, bővíthetők.

Melyik a legjobb operációs rendszer?

Van, aki a Windowsra szavaz, akadnak, akik inkább a MacOS-t (OS X-et) tartják etalonnak, de a Linuxnak is komoly rajongótábora van. Tény viszont, hogy a legtöbb gépen Windows 10 fut már, ami teljesen jól használható operációs rendszer, széleskörű támogatással, rengeteg kompatibilis programmal. A MacOS kizárólag az Apple gépein található meg, ezek nem éppen a filléres szegmensben induló modellek. A Linux pedig inkább a fejlesztőknek, a hozzáértőbbeknek készült.

Hirdetés

Miért is fontos a szervizháttér?

Mit értünk szervizháttér alatt? A laptopra vonatkozó jótállás időtartamát, annak feltételeit, a szervizek rendelkezésre állását, azok ellátottságát, az extra szolgáltatásokat. Tehát, ez az egyik garancia arra, hogy a laptopunk előbb kerül öregségi nyugdíjjal egy szeretetszolgálathoz vagy a kisöcsihez, mint a kukába.

Szögezzük le a nyilvánvalót: vannak nevesebb és kevésbé nevesebb gyártók. Kettejük között az alapvető különbség az, hogy míg az utóbbi spórol olyan dolgokon, amelyeket a laptop specifikumait vizsgálva nem látunk, addig az előbbi ezt már nem teszi meg. Ennek iskolapéldája a szervizháttér. Gondoljunk csak bele – látta valaki egy HP ProBook specifikációit böngészve, hogy hány szervize van a HP-nak? A választ megelőlegezem; nem. A legtöbb, amivel találkozhatunk, az a jótállás időtartamára vonatkozó információ (egy hipermarketben vásárolva pedig ne is reméljük, hogy a szervizháttérre vonatkozó, hiteles információhoz jutunk az eladóktól).

Mire akarok ezzel kilyukadni? A nevesebb gyártó laptopja valóban drágább, de ezzel nem csak egy jól csengő márkanevet kapunk, hanem egyéb támogatást is. Ilyen támogatás a szervizháttér. Nem mindegy, hogy 1 év jótállást vállal termékeire egy gyártó (például az Apple), vagy 3-at (mint a Dell).

Szóval akkor most melyik a legjobb gép?

Erre nincs egyértelmű válasz, hiszen mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mire fogja használni újdonsült társát. Aki játszani szeretne, annak nem elég egy Intel Core i3-as lapkával szerelt készülék, aki viszont csak internetezne vagy dokumentumot olvasna, annak már igen. Éppen ezért vegyítve szedtük össze a legkelendőbb darabokat, nyilván mindegyik más-más típusú felhasználónak ajánlható. És akkor még nem is beszéltünk azokról az igényekről, hogy:

– ne melegedjen nagyon vagy ne a zavaró helyeken,
– ne fogyasszon sokat,
– megfelelő ideig menjen az akkumulátor,
– ne legyen túl nehéz,
– ellenálló legyen a minél szélsőségesebb külső fizikai hatással szemben, úgy mint hőmérséklet, páratartalom, nyíró és csavaró erők, stb….

Szóval, a várva-várt lista:

Apple Macbook Air

Az almás vállalat már jó ideje piacon tartja ezt a gépet, ami évekkel ezelőtt olyan korszakalkotó volt, hogy a konkurens cégek vezetői csak dörzsölték a szemüket, hogy lehet ilyen vékony laptopot piacra dobni. Az Apple azóta is ezt a hullámot lovagolja meg, sajnos sokat nem fejlesztettek rajta, picivel erősebb processzort kapott mindig a sorozat, kicsivel több RAM-ot, de azért ez inkább egy munkagép, aminek hagyományos TFT-panelje finoman szólva is hagy némi kívánnivalót maga után így 2017-ben. Viszont könnyű, gyors, megbízható, valamint ultrahordozható.

Apple Macbook Air

ASUS ZenBook UX330UA

A fenti gépre talán a Zenbook família tagjai szolgálnak válaszcsapásként, a tajvani gyártó gépei nem csupán ultrahordozhatóak, hanem különféle konfigurációban, akár dedikált videokártyával is kérhetők, így egyrészt a jó üzemidő mellett szépen néznek ki, másrészt pedig akár visszafogottabb játékra, grafikai munkára is alkalmasak.

ASUS ZenBook UX330UA

Lenovo Legion Y520, Acer VX VX5-591G

Ezek a gépek nem pakolhatók be könnyen a hátizsákba, teljesen más igények szerint készültek. Hardveres teljesítményük ellenére ugyanis nem kell évekig spórolni, hogy megvásároljuk, ráadásul még a legújabb játékok futtatására is megfelelő választás mindekettő, köszönhetően többek között a négymagos Intel i7 processzornak vagy éppen komoly grafikus gyorsítónak. Gamer gépek, de azért nem hardcore játékosoknak készültek, inkább azok válasszák, akik nem ülnek órákat a LoL előtt, de azért kipróbálnának minden új produktumot.

ASUS ZenBook UX330UA

ASUS ROG STRIX GL702VS

Igazi fanatikusoknak, akik bárhová elvinnének egy atomerőművet. Mert az Asus ezen modellje tényleg őrült erővel rendelkezik, nincs olyan játék, ami ne futna el rajta maximum grafikán és maximum élsimítások mellett (jó, talán akad egy-kettő). Ez a laptop már mindenre jó az internetezéstől kezdve a több órányi játékon át a legdurvább videovágásokig. Aki viszont egész napos üzemidőre vágyik, annak inkább más kategóriában kell kutatnia.

SUS ROG STRIX GL702VS

DELL XPS 13

Talán a legnagyobb pofont ettől a géptől kapná az Air, hiszen nemcsak karcsú és kecses, hanem erős és nagyon sokáig bírja szuflával, a kijelzője pedig mondhatni száz kategóriával jobb. Nyilván nem olcsó, ellenben a szervizháttér fantasztikus, így a vásárló a teljesítmény mellett a megbízható működés miatt is nyugodt lehet, persze mint mindennek, úgy ennek is ára van.

ASUS ROG STRIX GL702VS

Macbook Pro 13

A legújabb Macbook Prók a trónon, vagy éppen annak közvetlen közelében ülnek, eleve a dizájn is bámulatosan szép, és mondjuk ki, azért az anyaghasználat és a tudás is fantasztikus, gondoljunk csak az egyedi megoldású Touchbarra. Főleg képszerkesztőknek, videovágóknak ajánlott, hiszen megannyi, specifikusan erre a platformra készült alkalmazást lehet találni, de ez már tényleg nem az olcsó kategória, egy ilyen laptop árán autót is lehet venni, nem is olyan rosszat.

Apple Macbook Pro

HP Elitebook 840

Ahogy a neve is sejteti, a vállalat eme sorozatába tartozó modellek üzleti felhasználók számára készültek, ennek megfelelően remek anyaghasználattal, kiváló és precíz mérnöki munka eredményeként. A teherbírás jegyében fabrikált modellek, amelyek hardveres téren is megállják a helyüket, és aki nem arra vágyik, hogy a frissen megjelenő játékokkal elüsse az időt, annak ezek, vagy ez a készülék megfontolandó alternatívát jelenthet. Pláne a régebb kiadások, amik jóval olcsóbbak.

HP Elitebook 840

HP Pavilion 15

Azért a gyártónak vannak olcsóbb notebookjai is, amik már elérhető áron kínálnak élvezetes teljesítményt. A 15 hüvelykes képernyőméret mellé sokszor már Full HD felbontás jár, tehát filmezni, netezni vidáman lehet az említett kütyün, és azért még akkor sem fog leszakadni senkinek a karja, ha egyik helyről a másikra kell elcipelnie.

HP Pavilion 15

Dell Alienware 17 R4

Dráágaszáágom. Ahogy a Gyűrűk urában is elhangzott. Ez a gép egy igazi szörnyeteg, egy monstrum, egy bivalyerős laptop, ami szintén a gamer közönségnek készült, őrült hardveres képességekkel, atombiztos hűtéssel, és homlokráncolóan magas árazással.

Dell Alienware 17 R4

ASUS E502SA

Ez az a gép, ami egyértelműen pénztárcabarát. Ennek megfelelően főleg úgy érdemes a kasszához állni, hogy nincsenek nagy elvárásaink a laptop képességeit illetően, sem kijelző, sem pedig hardver terén, mégis azért teljesen használható szerkezetet szeretnének a mindennapokban, amit még nem is kell két óránként tölteni, mert jól bírja az akkumulátor.

ASUS E502SA

Természetesen vannak még alternatívák

Természetesen a fentieken kívül fel lehetne még sorolni több száz laptopot, amik megfelelő paraméterekkel rendelkeznek a legtöbb felhasználó számára. Mi válogattunk néhányat, amik valamilyen téren különböznek egymástól, ha pedig egyik sem nyerte el a kedves olvasó tetszését, akkor érdemes allátogatni a Laptopszalon weboldalára vagy valamelyik üzletébe, ahol nemcsak a kínálat óriási, hanem a sok terméket élőben is meg lehet tapogatni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét