Mindig a Spotify jön fel, ha zene-streamingről van szó, pedig sok más szolgáltatás van a piacon – Bemutatjuk őket

0
754

Veszteségmentes zene? Olcsóság? Ár/érték arány? Mindegyikre van más és más szolgáltató, érdemes utánanézni mi melyik milyen – Mi most bemutatjuk kedves olvasóinknak őket.

Rendkívüli népszerűségnek örvend a Spotify, nem is véletlenül. Egyszerűen kezelhető, megbízható és sokan hozzászoktak már. Az én mikrokörnyezetember például talán 1-2 ember van, aki valamely másik zeneszolgáltatást használja. A Kantar Research friss jelentésében szerepel az az információ, hogy Nagy-Britanniában 2022. első negyedévében 1 millióan mondták fel Spotify előfizetésüket. Legnagyobb arányban a fiatalok, illetve hallgatók voltak, akik pénzt akartak megtakarítani az előfizetés felmondásával (az infláció ugyanis ott is elérte a 9%-ot).

Habár sokak szerint a Spotify egyik legnagyobb problémája a hangminőséggel van, én ezt tényekkel cáfolnám. Számos összehasonlítás van fent az interneten, amiben vakon (tehát nem tudják melyik szolgáltatóról megy épp a zene) döntenek a legjobb hangzásról, és a Spotify egyik tesztben sem szerepel rosszabbul, mint bármely másik hasonló szolgáltatás.

Azonban repertoárjának bővítése érdekében a vállalat beígérte a Spotify HiFi-t, még 2021 februárjában. Ez egy olyan frissítés lenne, amely veszteségmentes minőségben szállítja a hangot a prémium előfizetőknek. Ez a funkció azonban máig nem érkezett meg, még mindig várunk rá.

Ha elsősorban laptophangszórón, vagy olcsóbb fülhallgatón használjuk a Spoty-t, akkor a maga 320 kbps-os  MP3 szintű minősége teljesen jól fog szólni. Azonban ha minőségi hangcuccon / fejhallgatóval élvezzük a muzsikát, már könnyebben kihallhatjuk a különbséget – de független tesztek alapján ez sem 100%-osan igaz.

Térhangzás? Kell-e nekünk? Van Spotify-on?

Nem, a Spotify nem támogatja a térhangzást, avagy a Dolby Atmost. Más szolgáltatások viszont bizonyos formában kínálnak térhangzást, ez azonban csak akkor számít valamit, ha tényleg erre alkalmas az eszközünk, amin használjuk a zeneszolgáltatást. Ilyen például egy minőségi fejhallgató, vagy térhatású hangszórórendszer. A Spoty nem is tervezi a térhatású hangot felvenni szolgáltatásai közé, ami teljesen érthető, nagyon szűk réteg használná ki az előfizetőik közül.

Még egy fontos összehasonlítási pont: a Spotify 5 euróba kerül havonta, ami mostani árfolyamon legalább 2.000 ft-nak felel meg.

És most lássunk három zene szolgáltatást, amik alkalmasak lehetnek a Spotify alternatívájaként (vagy a Spotify lehet alkalmas ezen 3 helyett?).

Amazon Music Unlimited

Az Amazon Music Unlimited havi 8,99 dollárba fáj, és 90 millió HD (veszteségmentes CD-minőség) és több mint 7 millió Ultra HD (veszteségmentes, nagyfelbontású, akár 24 bit/192 kHz felbontású) zeneszámhoz biztosít hozzáférést plusz több ezer dal Dolby Atmos és 360 Reality Audio hanggal keverve. Az Amazon asztali és mobilalkalmazásokat is kínál, de a streaminget támogató hangszórók gyárilag is is biztosítja az Amazon Music HD zökkenőmentes használatát.

Apple Music

Az Apple Music még mindig 1499 forintba kerül, mivel itt nem euró vagy dollár alapján fizetünk, a mostani szuperinfláció sem befolyásolta az árat. Az Apple Music akár veszteségmentes CD-minőséget és 24 bites/192 kHz-es nagyfelbontású audio streaminget is kínál. Az Apple a Spatial Audio területén is vezető szerepet vállalt, így prioritásként kezeli az új és régi albumok és számok heti rendszerességgel történő hozzáadását Dolby Atmos-ban keverve, és jól szervezett, könnyen megtalálható módon történő bemutatását az Apple Musicon. Ahogy az elvárható, itt is kapunk asztali és mobilappot.

Annak, aki használja ezt a funkciót semmiképp nem javallott az Apple Music: az Apple Music ugyanis nem integrálható a legtöbb harmadik féltől származó streaming-képes hangszóróval és A/V elektronikával.

Tidal

A Tidal előfizetése szintén forintosítva van, így az 1499 forint egyelőre kőbe van vésve – habár nem csodálkoznánk egyik szolgáltató áremelésén sem. Ugyebár azt tudjuk, hogy a Tidal alapból arra a koncepcióra épült, hogy veszteségmentes, csúcsminőségű streaming audió szolgáltatást nyújtson, így van tapasztalatuk bőven.

Fontos megjegyezni, hogy ezen szolgáltatásoknak vannak kisebb, nagyobb csomagjai, mi csak az alapcsomagok árát vettük most figyelembe. Mielőtt választunk, járjunk utána az adott szolgáltatónak külön, ugyanis lehet, hogy az általunk hőn áhított veszteségmentes hangzás csupán egy drágább előfizetési kategóriában lesz elérhető.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét