Nincs ingyen a Google-nek, hogy ne legyenek vetélytársai

0
37

A Google 2021-ben 26,3 milliárd dollárt költött annak biztosítására, hogy keresőmotorja továbbra is alapértelmezetten jelenjen meg a mobiltelefonokon és webböngészőkben – írja a CNBC. Mindez egy bírósági dokumentumból derült ki nemrégiben, azt azonban nem tudni, hogy a Google mennyit fizetett ki az egyes partnereinek – valószínűsíthető ugyanakkor, hogy az Apple volt a legnagyobb kedvezményezett.

Egy Bernstein nevű kutatócég becslése szerint a Google idén akár 19 milliárd dollárt is odafizethet az almás vállalatnak azért, hogy keresőmotorjának alapértelmezett státuszát biztosítsa az Apple-eszközökön. A technológiai cég ellen nemrégiben trösztellenes per is indult emiatt, amely azt a kérdést járja körül, hogy jogellenes-e a Google fölénye a keresőmotor-piacon.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az előny megtartása érdekében a Google minden évben dollármilliárdokat fizet ki olyan közismert készülékgyártóknak, mint az Apple, az LG, a Motorola és a Samsung. Továbbá olyan nagy amerikai vezeték nélküli szolgáltatóknak is, mint az AT&T, a T-Mobile és a Verizon; valamint olyan böngészőfejlesztőknek, mint a Mozilla, az Opera és a UCWeb.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét