Nvidia GeForce RTX 5080: Elvileg még az RTX 5090 előtt meg fog jelenni

0
6049

Lehet, hogy nem az Nvidia zászlóshajója, a GeForce RTX 5090 lesz az első grafikus kártya, amelyet idén piacra dobnak. Kopite7Kimi szerint a cég elsőként mutathatja be a GeForce RTX 5080-at, mint 50xx szériás GPU.

Megbízható leakertől származik a fentebbi információ, így ha készpénznek nem is vehetjük, jó eséllyel igaz a hír. Az elmúlt két generációval ellentétben nem a GeForce RTX 5090 lesz az első Blackwell SKU – ugyanis korábban elsőként a csúcskártyákat mutatta be az Nvidia.

Sajnos a leaker arról nem közölt információt, hogy az Nvidia mikor tervezi bemutatni következő generációs játékra szánt grafikus kártyáit. Az eddigi infók alapján a GeForce RTX 5080 GB203-as GPU-val rendelkezik, 96 SM-vel, 256 bites buszszélességgel és 16 GB GDDR7 VRAM-mal. A CUDA magok száma továbbra sem ismert, mert a Blackwell a tervek szerint újratervezett SM-ekkel fog megjelenni.

A korábbi szivárgások rendkívüli teljesítménynövekedést jósoltak, de valószínűleg sokkal kevésbé lesznek lenyűgözőek, tekintve, hogy a Blackwell továbbra is 5 nm-es csomóponton (TSMC 4NP) készül majd a korábban pletykált N3E helyett. Az, hogy az Nvidia pontosan miért tolta jövőre a GeForce RTX 5090 megjelenését, továbbra is rejtély. Talán az összes jó GB202-es chipet más célra akarják felhasználni.

techkalauz.hu – az online techmagazin