Nyaralás és a laptop

0
144

Mint minden szituációnak, úgy a nyaralásnak is megvan a saját lélektana. Bizonyos dolgok elősegítik a pihenést és a kikapcsolódást, és néhány dolog pedig csak hátráltatja ezt. Tipikus nyári dilemma, hogy vigyük –e magunkkal a notinkat az éves jól megérdemelt szabadságunkra, vagy talán jobb otthon hagynunk? Erre a kérdésre nem egyértelmű a válasz, hisz leginkább a noteszgép-használati szokásunktól függ. Aki általában munkára használja a gépet – azaz a céges levelezése fut rajta, a munkahelyi dokumentumaival vannak tele a mappái, vagy az egész évben összegyűlt restanciáira figyelmeztető bejegyzésekkel és teendőkkel tarkított outlook-ját használja levelezésre, az asztalon félig kész szerződésekkel, táblázatokkal van tele – talán jobban teszi, ha a notebookját is szabadságolja. Nem kellemes érzés, ha az embernek görcsbe rándul a gyomra a „kis kedvenc” látványától is. A teljes kikapcsolódáshoz hozzátartozik a munkahelyi problémáktól való szabadulás, még ha ez tiszavirág életű is.
Másik dolog, ami a laptop itthoni tárolása mellett szól, az az, ha olyan környezetbe megyünk nyaralni, amely nem teszi lehetővé a biztonságos laptop használatot. Ilyen lehet ha vízitúrára, sátorozásra megyünk vagy nagyon párás ill. nagyon nedves éghajlatú ország az úti célunk. Persze vannak olyan noteszgépek amik még ilyen körülmények között is megállják a helyüket, mint pl. a Lenovo ThinkPad sorozatú gépei, mely akár a billentyűzetbe ömlő vízzel is képes megbirkózni,  illetve a különböző katonai szabványoknak is megfelelő „strapanotik” (pl. Dell Latitude ATG, Getac) szűk, de létező választéka. Ha nyilvános helyen kell tárolnunk a noteszgépet, akkor nagy segítség lehet a baj elkerülésére a Kensington zár használata, mely segítségével biztonságosan lehet fix tárgyakhoz rögzíteni a készüléket. Vigyázat, a céges notebook eltűnése esetén akár sok milliós kár is érheti a felhasználót!
Fontos arra is figyelni, hogy a külföldi nyaralás alatt a 3G-s HSPDA modemeket magyar SIM kártyával ne használjuk, mert itthon kellemetlen meglepetés érhet minket a számla készhez vételekor. A nyilvános Wi-Fi-s hotspotokhoz való csatlakozás nem rejt ilyesfajta veszélyeket magában. Itt csak arra kell vigyázni, hogy a hálózati beállítások megfelelőek legyenek egy nyilvános hálózatra való csatlakozás feltételeinek, azaz ne legyenek mindenki álltal hozzáférhetőek a megosztott mappáink.
Ha a laptop csak a kellemes kikapcsolódást szolgálja, akkor nyugodtan vigyünk magunkkal, hisz ezek a noteszgépek már személyes, tőlünk elválaszthatatlan tárgyakká váltak már sokunknak.

Fecó

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét