Nyomul az Intel – Core i7 és Capella platform noteszgépekhez

0
260

A három új, Core i7-es processzor közös jellemzője a 4 mag, a Nehalem alapok, és a notebookokban egyelőre még ismeretlen teljesítmény. A most debütáló CPU-k közül kettő (a Core i7-720QM illetve a Core i7-820QM) a mainstream vonalat erősíti, míg a high-endbe, azaz a komoly gamer notikba a Core i7 Extreme i7-920XM kerül majd beszerelésre.  
A sebességek és gyorsítótárak tekintetében a legkisebb i7-720QM 1,6Ghz-es és 6MB L2 cache-el bír, az i7-820QM 1,73-as 8MB cache-el, míg az i7-920XM 2 gigahertzes, szintén 8MB L2 cache-el. A fogyasztásuk a Core 2 Doukhoz képest jelentős, a két kisebb kiadás is 45W-os TDP-vel bír, míg az Extreme még ennél is többet, 55W-ot “eszik”. De hát valamit valamiért, a fogyasztás/melegedés együtt jár a teljesítmény növekedésével, csak bírják az akksigyártók is a tempót.
A procik természetesen tudják az Intel Turbo Boost technológiát, valamint támogatják a jelenleg leggyorsabb DDRIII 1333MHz-es memóriákat és a PCI Express 2.0-ás interfészt is. A legfőbb újítás mégis az integrált memóriavezérlő jelenti, melynek következtében a jó öreg FSB technológia nyugdíjba vonulhat. Persze az új eszközökkel párhuzamosan új elnevezéseket is meg kell tanulnunk: a Core i7-es processzorokat Clarksfield-ként ismerhetjük meg, melyekhez az “Ibex Peak” kódnevű, Intel PM55 Express chipkészlet párosul. A PM55-ös chipkészlettel, Intel wlannal és a Socket PGA988-as processzorokkal szerelt gépek pedig már a hatodik generációs Centrino gépek lesznek, melyek a Capella platform gyűjtőnevet kapták.
Az új procik árai erősorrendben: 364, 546 illetve 1045 dollár, azaz ez nem éppen még a belépő szint, ha mellégondoljuk még a noteszgépet is. Mindenesetre a gyártók már bejelentkeztek az új chipért, elsők közt a Dell, a Toshiba, a HP és az Asus kínálatában találhatjuk meg a Core i7-et.

Gungl Ákos – techkalauz.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét