Pumák, Griffek és egyebek

Az alábbi bejegyzés több, mint egy éve készült, így annak aktualitását nem garantálhatjuk. Megértésed köszönjük!

AMD a napokban hivatalosan is újabb részleteket árult el egy tokiói konferencián a Puma kódnevű – a Griffin processzort és az RS780 mobil lapkát is tartalmazó – következő generációs notebook platformjának további részleteiről. Az új platform hosszabb akkumulátor élettartalmat és emellett erőteljesebb grafikus- és video teljesítményt ígér, javítva ezzel a teljes rendszer összeredményét is.
A Griffin nagymértékben nem tér el a mostani Turionoktól, ám mégis jópár újdonsággal rendelkezik. A Griffin az első kimondottan mobil processzora az AMD-nek. Ennek a legszembetűnőbb jele az energiagazdálkodás hatékonyabbá tétele. Ezt remekül bizonyítja a HT 3.0, mely dinamikusan tudja változtatni a sebességét, sőt ha nincs adatátvitel, akár le is tudja kapcsolni magát. Az energiagazdálkodás szellemében a CPU az órajelét akár 1/8-ára is le tudja csökkenteni. Még egy fontos újítással bír: a másodlagos szintű gyorsítótár mérete 1M-ra növekedett.
Az új platform sok újdonságot nem kínál: az integrált grafikus vezérlő DX10-kompatibilis, az analóg kimenetek mellett digitális DVI, HDMI, illetve DisplayPort kimenetet is biztosít, és hardveresen gyorsítja nagy felbontású videók lejátszását, illetve az ezekhez szükséges titkosítási kulcsokat. Egyetlen érdekessége a PowerXPress, mely dinamikusan tud váltani az integrál és a különálló videovezérlők között, amikor a gép áramellátása tápról akkumulátorra illetve vissza változik. Az új déli híd sem hordoz meglepetéseket, a NAND memóriák támogatása már szinte kötelező, a 14 USB és 6 SATA pedig fölösleges egy laptopnál.
A Puma remélt megjelenése 2008 közepére várható, de hogy milyen visszhangja lesz az kérdéses, hisz ez a platform a Santa Rosa tudásával egyezik, míg addigra az Intel már a 45nm-es technológiát támogató Montevina-t tervezi piacra dobni.

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?