Samsung Galaxy S4: Hivatalos és nem hivatalos frissítések

0
288

Samsung Galaxy S4: Hivatalos és nem hivatalos frissítésekVégre itthon is kapható a Samsung idei, ezidáig egyetlen zászlóshajója a Galaxy S4. A hazai fórumok és csoportok rögtön el is kezdték isteníteni vagy éppen lehúzni a koreai cég újdonságát, mely ha külsőben nem is, de szoftveresen igenis felpezsdítette a piacot. Az leleplezés óta sokat beszéltek a mobilról, majd mindenki megörült a kézhezvételnek, aki képes volt közel 200 ezer magyar forintot kifizetni érte. Ez követte egy-két nap “csend”, majd az elmúlt egy hét ismét a negyedig generációs S-ről szólt, mivel ilyen-olyan frissítések jelentek meg hozzá.

A legnagyobb negatívum ismét pont azt a részét illetheti a telefonnak, amihez már azért eléggé hozzászoktunk az évek folyamán, mégpedig a TouchWiz/MotionWiz-t. Úgy tűnik, a Samsung nem tud olyan hardvert zsúfolni a borítás alá, ami itt-ott, néhanapján meg ne röccenne a feladat terhe alatt, pedig a paraméterek és a teljesítmény egyaránt kimagasló. Ez nem a vas hibája, még csak nem is az Android-é, hanem az említett felületé. Talán sokan épp emiatt nem szimpatizálnak az elektrotechnikai óriással.

Az előbbi felvezetés segíthet megértetni sokakkal a nem hivatalos frissítés fogalmát. Mivel az Android egy nyílt rendszer, így tulajdonképpen, mindenki készíthet magának egyedi verziót, ami úgy néz ki, ahogy neki tetszik, és olyan esetleg plusz funkciói vannak, ami a gyáriban nincs bent. A CyanogenMod az egyik legnépszerűbb megoldás azok számára, akik nem akarják vagy nem tudják magukat mélyebben beleásni a mobil operációs rendszer fejlesztésbe. A cég folyamatosan portolja a gyári vanilla Androidot a népszerűbb mobilokra, amely felülete külsőben nagyon hasonlít a Nexus-éra, de néhány, sokak általt kedvelt tulajdonság is bekerül a rendszerbe, amik általában “gesture” alapúak. Itt kanyarodunk rá a nem hivatalos frissítésre, mivel alig egy hete publikálták a nyilvánosság felé a CM10.1 nightly verzióját, ami a Galaxy S4-re készült (Snapdragon változatokra). Ez az első változat, ami még erősen béta állapotú, viszont, aki úgy érzi meg tud lenni a szoftveres újítások nélkül, és számára a minél finomabb működés többet jelent, az “frissítheti” az eszközét. Útmutató és leírás itt, míg egy rövid bemutató a rendszerről alább:

Hivatalos frissítés

Ennek, ellenére lássuk be, hogy a Samsung nem azokból a felhasználókból akik előszeretettel cserélgetik a ROM-ot az eszközeiken, így ejtsünk pár szót a néhány napja megjelent OTA (Over The Air) frissítésről, amely hivatalos mivoltját a Sprint és az AT&T erősítette meg. A két amerikai telekomunnikációs cég az alábbi változtatásokat és javításokat közölte a nyilvánosság felé:

Sprint

  • SMS és S-Health javítások és fejlesztések

AT&T

  • Kijelző érzékenységi fejlesztések
  • Átdolgozott Muti Window élmény
  • Új S-Health applikáció

Ezek látszólag nem érintik a magyar szolgáltatóknál vásárolt eszközöket, de a tegnapi napon kapott “füles” szerint a Telenornál forgalmazott Galaxy S4-ek is kaptak egy kisebb (kb. 70 MB-os) frissítési csomagot. Egyelőre pontos információ vagy nyilvánosságra hozott újítások a kék szolgáltatótól nincs, így a visszajelzések alapján arra következtetünk, hogy a szokásos bugfix-ek mellett, javítottak a rendszer működésén és a kamera szoftvert érték módosítások. Mivel ezek nem fix adatok, így ha valamely olvasónk meg tudja osztani a tapasztalatát, azért hálásak leszünk. 🙂

 

Bazsa

Forrás:Galaxys4root.com, AndroidPolice

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét