Samsung Gear 360 (2017) teszt

0
676

Bevezető

A Samsung első generációs Gear 360 kamerája nem volt rossz termék, de nagyon korlátozott használattal bírt, így azért viszonylag nehezen tudta meggyőzni az embereket. Hiába tudott ugyanis egész korrekt minőségben felvenni 360-fokos videókat és képeket, szoftveresen elég gyenge lábakon állt, mind kompatibilitás, mind támogatás terén.

A Samsung tehát meghallgatta a krtitikákat, és piacra dobta a 2017-es variánst, ami már több eszközzel képes eszüttműködni, sőt, a legjobb kütyü lett a kategóriában, bár még mindig nem mondható, hogy azonnal rohanni kellene érte a boltba.

Dizájn

A korábbi változat tripodos talpakon állt, ám a mostani már egy nagyjából hüvelyujjnyi méretű törzzsel rendelkezik, amit könnyen meg lehet markolni. Méreteit tekintve 100,6 x 46,3 x 45,1 mm-es, 130 grammot nyom. Az alsó részt gumi borítja, stabilabb, nem mozog azon a felszínen, amire rárakjuk, bár egy nagyobb szellő képes felbillenteni. Az alján van egy furat az állványokhoz, ez mindenképpen hasznos a fotózáskor.

A kamera IP53 védettséget élvez, tehát mondjuk úgy, hogy kibírja az esőt, de nem vízálló. Tölteni USB Type-C porton keresztül lehet, fogadja a microSD kártyát (256 GB-ig). Az akkumulátor beépített, szerencsére töltés közben is lehet használni az eszközt. Etetni használattól függően kell, általában 90 percnyi 4K filmezést bír egy feltöltéssel, 2 órát pedig Full HD felbontás esetén. Adott a Bluetooth (van még NFC) adatátvitel, de elég lassú, egy 7 perces klip nagyjából 25 perc alatt ér át.

Nagyszerű hír, hogy a kamera alkalmazás nélkül is használható, hiszen van rajta egy apró monokróm LCD kijelző, ami mutatja a módot, a menüt, ezen felül pedig akad még bekapcsoló/vissza és felvétel gomb is. Könnyedén el lehet indítani a felvételeket, a kameraképet viszont csak a telefonos app segítségével láthatjuk.

A két szenzor sokkal közelebb fekszik egymáshoz, mint az elődmodellnél, így az illesztések is jobbak. A két 8,4 megapixeles CMOS egység f/2.2-es, az ISO-t akár 1600-ra is lehet állítani. A két kamera együtt 15 megapixeles képeket lő, méghozzá JPEG formátumban. Videózni maximum 4096 x 2048 pixelben lehet 24 fps-sel, MP4-ben (H.265).

Szoftver

A Gear 360 a Galaxy S6-tal illetve a későbbi csúcsmodellekkel, a Galaxy A5-tel és A7-tel, iOS-szel, valamint Mac-kel, PC-vel működik együtt, de más androidos eszközökkel nem, ami egészen borzalmas és érthetetlen dolog. Sovány vígasz tehát, hogy a program sokat felődött, könnyedén átkonvertálja a H.265-ös formátumot H.264-re.

Probléma lehet még a tárhellyel, hiszen egy 4K-s 360 fokos videót 60 Mbps-es bitrátával nagyjából 450 megabájtot jelent percenként, tehát az olyan készülékek, amik 16, vagy akár 32 GB-os tárolóegységgel rendelkeznek, megszenvedhetnek az alkotásokkal. Szerencsére az asztali verzió korrekt, sorozatszám alapján kell regisztrálni a kamerát és már mehet is a YouTube élő stream.

Videó és képminőség

Ahogy korábban írtuk, a filmek 4096 x 2048 pixelben vehetők fel, ami csak nagyon marginális előrelépés a tavalyi 3840 x 1920 képponthoz képest (13%, hogy pontosak legyünk), de igazából sok kicsi sokra megy, főleg egy 360 fokos alkotás esetén. Ekkor a 24 fps garantált, ami nyilván folyamatos, de mondjuk sportolás közben jól jönne a 60 fps. A nagyobb képkockasebesség alacsonyabb felbontás esetén érhető el, 30/60 fps-re például 2560 x 1280-ban van lehetőség.

Lehet választani 16:9-es képarányt, ez mindenképpen hasznos, mert széltében több minden fér bele egy videóba. A filmek viszonylag élesek, de a távolabbi tárgyak már jelentősen elmosódnak, ez ennek a technológiának a problémája egyelőre. A kromatikus aberrációt ügyesen korrigálja a Gear 360, a fák ágai körül nincsenek lilás elszíneződések.

A képek felbontása 25-ről 15,7 megapixelesre csökkent, bár ez azért nem eget rengető probléma, hiszen olyan szenzorok kerültek a kütyübe, amik nagyjából egy csúcstelefonba, mármint minőségben. A képminőség akkor az igazi, amikor a megörökítendő tárgyak közel vannak a kamerához, távolodva már nem az igazi a helyzet. A dinamikatartomány rendben van, adott a HDR bekapcsolása és a time-lapse is.

Összegzés

Az 1160 mAh-s akkumulátorral szerelt Gear 360 (2017) már 70-80 ezer forintért elcsíphető, tehát látszik, hogy jóval olcsóbb lett a panorámafotókkal és videókkal való szórakozás, mint korábban. A készülék jól működik, a fogása rendben van, a képminőség is hiába lehetne jobb, egyelőre nincs meg a szükséges technológia hozzá, a videóknál lehetne még esetleg azt, hogy egyszer 4K-ban is menjen a 60 fps, csakhát ehhez azért komoly hardver is szükségeltetik.

A gond inkább a kompatibilitással van, hiszen azért nem mindenkinek van Samsung telefonja vagy iPhone-ja, és ameddig mással nem működik együtt, óriási sikerre ez a generáció sem számíthat, hiába ez most a legjobb 360 fokos kamera a piacon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét