Vista mellé pótakksit

0
84

A Vistával megvásárolt notebookokon a felhasználók komoly kompromisszumot kell, hogy kössenek: vagy az Aero felületet használják, vagy az akkumulátorukat. Nézzük pontosan miről is van szó. Az első észrevételek a Vista hatalmas fogyasztásáról tavaly, a béta teszteléskor kerültek napvilágra. A Microsoft természetesen akkor azt ígérte, hogy mire a hivatalos kiadás megjelenik, addigra orvosolják ezeket a hibákat, de ezek a mai napig nem történtek meg. A hivatalos kiadások ugyanazokkal a gondokkal küzdenek, mint béta társaik, az akksik nem bírják a Vista Aero felülete által felvett energiamennyiséget. Ennek fő oka az, hogy az átlátszóságot, a háromdimenziós felületet használó operációs rendszer jobban igénybe veszi a grafikus vezérlőt, mint a hagyományos megjelítési módok. Magyarul ez annyit jelent, míg a gépünk XP-vel elballag akár 3 órát is, addig egy Vistával – ahol az Aero a teljes pompájában tündököl – jó ha 1-1,5 órát tudjuk használni notebookunkat.
Természetesen ez a probléma lekapcsolt Aero mellett nem áll fenn, de ezzel az egyik leglátványosabb Vista újdonságtól fosztjuk meg magunkat. Mivel a Microsoft eddig semmilyen megoldással nem rukkolt elő, ezért a gyártók maguk próbálkoznak valami kompromisszumos megoldást találni. „Ez kissé kétségbe ejtő.” – jellemezte a helyzetet John Wozniak, a Hewlett-Packard mérnöke, aki a HP-nél azon dolgozik, hogy a cég laptop termékei a Windows Vistához még jobban kompatibilisek legyenek.
A Microsoft, aki beharangozta a Vista fejlett energiagazdálkodási képességét annak érdekében, hogy a felhasználók ezzel meghosszabbíthassák akkumulátoraik erejét és élettartamát, nem tudja tartani ígéretét. A Microsoft olyan energia fogyasztási optimalizálásokat vezetett be a Vistában, mint a jó hatásfokú hibernálási üzemmód, mely hatástalanítja az alkalmazásokat, melyek nem fognak feleslegesen futni azután, amikor nincs már rájuk szükség.
Azonban azok, akik átlagon felüli költségbe verték magukat, hogy erősebb laptopot vásároljanak a Vista (és ezen belül az Aero) igényeihez igazítva, ha akkumulátoraikat nem akarják idő előtt lecserélni, csak a Vista lebutított, alapverzióját (Vista Basic) tudják futtatni gépükön.
A HP úgy döntött, hogy saját megoldást nyújt vásárlóinak, a Vista által szolgáltatott lehetőséggel szemben. Az emberek „energiatakarékos” illetve „nagy teljesítmény” üzemmódok közül választhatnak, melyek megpróbálják megtalálni a helyes egyensúlyt a jó teljesítmény és az akkumulátor védelmében.
A Lenovo szintén saját energia menedzsmentjét hagyta meg a felhasználók számára, mely több éve optimálisan ellátja feladatát.
„A Microsoftnak összetett álláspontja van az áramfogyasztás kérdésében. Lehetőségük van jó dolgokat csinálni és alkotni, de a rossz dolgok a berögzött, konzervált beállításokból jönnek …. és nekünk egy sem tetszik ezek közül.” – nyilatkozta Wozniak a Microsoftról.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét