Amazfit Pace okosóra teszt – nekilódul, amikor szükség van rá

0
152

Bevezető

Okosóra. Egy kategória, ami azért még mindig nincs olyan régóta jelen, de már az okostelefonok megjelenése után számítani lehetett arra, hogy egyszer ilyen is lesz. Nos, a piacot jelenleg toronymagasan az Apple vezeti, ám vannak olyan gyártók, akik még próbálkoznak, sőt, nem is rossz termékekkel. Tesztalanyunk, az Amazfit Pace lényegében egy Xiaomihoz tartozó modell, amit a Huomi gyárt.

Ha nem cseng ismerősen a név, senki ne lepődjön meg, annak ellenére, hogy az egyik legerősebb szereplő a viselhető eszközök manufaktúrái között. A készülék árazását tekintve jóval a konkurensek alatt foglal helyet, méghozzá úgy, hogy van benne GPS, pulzusmérő, giroszkóp, és ha mindez nem lenne elég, még IP-védettséggel is rendelkezik. Sőt, egész sokat tud.

Külső

A 45 x 12,7 milliméteres órarész nem mondható túlzottan nagynak, ha mellé teszünk egy normál órát, akkor látszik igazán, miről is beszélünk. A szilikon szíjjal együtt 54,5 grammot nyom, a szíj maga egyébként 24,8 milliméteres, és 15 lukat véstek bele egyik, 9-et pedig a másik irányba, így a vastagabb és a vékonyabb csuklóval rendelkező felhasználók is bátran magukon viselhetik.

Nagyszerű hír, hogy az Amazfit Pace IP67-es védettséget kapott, vagyis teljes mértékben ellenáll a pornak, a vizet pedig fél méter mélységig és 30 perc időtartamig bírja gond nélkül. Van egy gomb is az óra jobb felső szegletében oldalt, mivel a hátlap hátrafelé ívelődik, így nem annyira kényelmes ehhez hozzáférni, néha tapogatni kell.

Hátul pulzusmérő (nem veszi fel a versenyt az orvosi eszközökkel, de elég pontos) és töltőcsatlakozó kapott helyet, előbbi akár mindig aktív lehet (jól jön ez futásnál), utóbbira pedig az órához mellékelt bolcsőhöz kapcsoláskor jut nagyobb szerep.

Kijelző

Ha már a gomb nincs túlzottan jó helyen, ezt némileg sikerült azzal kompenzálni, hogy az Amazfit Pace képernyője dupla koppintásra feléleszthető, ilyenkor meglehetősen halvány háttérvilágítást kap, ami nappal jóformán nem látszik, de este is hunyorogva fogunk tekinteni a panelre. A kijelző 1,34 hüvelykes, felbontása pedig 320 x 300 pixel, színes, érintésérzékeny, technológiáját tekintve pedig egy transzflektív LCD-ről beszélünk.

Furán hangzik? Igen, bár valamelyest azért ki lehet találni, miről is van szó. Az óra a beeső fényt a panel segítségével veri vissza, pont ezért kültéren, vagy világosban tökéletesen látható a tartalom, ráadásul közben nagyon energiatakarékos is. Nyilván egyáltalán nem annyira, mint az e-papír, de más LCD-khez képest azért jóval visszafogottabb fogyasztásról beszélünk.

Hardver, szoftver

Az Amazfit Pace adatkommunikációs szempontból két fontos modult tartalmaz. Egyrészt a Bluetooth 4.0-t, amivel más eszközökhöz csatlakozik, másrészt pedig a wifit, amin a frissítéseket tudja letölteni. Azért nem csak ennyiből áll a móka, hiszen az órában még temérdek érdekesség megtalálható: GPS (GLONASS támogatással), giroszkóp, lépésszámláló, légnyomásmérő, iránytű. A legfontosabb ezek közül talán a GPS, amivel könnyedén kiemelkedik az eszköz az árkategória vetélytársai közül.

A kijelző meghajtása az 1,2 GHz-es kétmagos processzor feladata, ehhez társul 512 MB RAM, valamint papíron 4, de a valóságban nagyjából 2,2 GB-nyi adattároló, erre bátran lehet pakolni zenéket, amiket például futás közben egy bluetoothos fülhallgató segítségével élvezhetünk. A rendszer sebessége korrekt, persze nem egy villámgyors dologról beszélünk, de nem fogjuk azt érezni, hogy a mindennapokban bármi lassan nyílna meg.

Az Amazfit Pace az iOS és az Android készülékekkel tud együttműködni, ehhez az Amazfit Watch alkalmazást kell feltelepíteni az App Store-ból vagy a Play Áruházból. A párosítás a számlapon megjelenő QR-kód beolvasásával és a Bluetooth-kapcsolat felépülésével történik, utána egy kis szinkronizáció, a szükséges engedélyek megadása, és máris lehet használni a programot.

A telefonra/tabletre installált alkalmazás többféle menüponttal rendelkezik. Egyrészt képes átszívni a különféle adatokat: hány lépést tettünk meg, a pulzusméréseknek mik voltak az eredményei stb. Itt lehet változatni az óralap küllemén, meglehetősen sok verzió elérhető az analógtól kezdve egészen a digitálisig, különféle adatokat lehet még kijelezni mindegyik esetén. A teljes funkcionalitáshoz érdemes leszedni a Strava appot, mert a lépéseket ezzel szinkronizálja legjobban a kütyü.

Természetesen minden értesítést képes kijelezni az óra, ezt pedig a programon belül tudjuk részetesen személyre szabni. Sajnos válaszra vagy pötyögésre nincs lehetőség, mindössze annyi, hogy az óra rezgéssel jelez, ha valamilyen notifikáció érkezik a telefonra, ha például elolvasunk egy Messenger üzenetet, attól még a mobilon/táblagépen nem lesz olvasott. Na de mit tud magának az órának a szoftvere?

Elég sokat. A gombbal vagy dupla koppintással történő felélesztés után ha felülről lefelé végighúzzuk az ujjunkat, akkor elérjük a repülőgép és a ne zavarj üzemmódot, a beállításokat (időformátum, rezgés erőssége, háttérvilágítás, koppintások), a visszalépést mindig egy balról jobbra irányuló mozdulattal tehetjük meg. A sporttevékenységeket a főoldaltól balra böngészhetjük: futás, séta, biciklizés, ellipszis, beltéri futás, ilyenek. Az értesítésekhez alulról kell legyinteni, jobbra lépve pedig számos funkciót találunk még: időjárás, napi lépésszám, pulzusmérő, zenelejátszó, ébresztőóra, iránytű, stopper, alvásfigyelő. Nem rossz, igaz? Főleg, hogy mindezt telefon/tablet csatlakoztatása nélkül is elérjük, tehát tényleg egy lényegében különálló eszközt kapunk.

Üzemidő, végszó

A hátlap alatt egy 280 milliamperórás lítium-polimer akkumulátor látja el energiával az órát, ami a gyári adatok szerint öt napig képes életben tartani az Amazfit Pace-t, ha kihasználjuk a képességeit, de ennek a dupláját is el lehet érni a cég szerint, ha kevésbé vagyunk aktívak. A valóság az, hogy ha állandóan valamilyen eszközhöz kapcsolva tartjuk, viszonylag sokat pozicionálunk, néha megmérjük a pulzusunkat, akkor nagyjából 3-4 naponta kell majd tölteni, ami igazán remek eredménynek mondható.

Attól függően, hogy az Amazfit Pace-t honnan szerezzük be, nagyjából 39-44 ezer forintos árral kell számolni, ami felteszi a koronát a készülékre. Habár a kijelző sötétben elég korlátozott mértékben használható, más hátránya nemigen akad az órának, főleg, ha a bőséges szoftveres képességet, az IP67-es védettséget, a GPS-t, a Bluetootht, a pulzusmérőt, vagy más funkciókat nézzük. Ennyiért nagyon jó vétel, csalódni biztosan senki nem fog benne.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét