AMD-vel is jó a ThinkPad, ezt a Z16-os tanúsítja

0
1986

Most először történt meg, hogy Z sorozatú ThinkPad AMD-s processzort kapott. Készülékre pontosan nem másé a megtiszteltetés, mint a ThinkPad Z16. Jó lett? Jó bizony.

Fontos leszögezni, hogy az Intel Alder Lake processzoroknak igen jó a teljesítménye, azonban ezt a jó eredményt nem túl nagy hatékonysággal hozzák. Mi tehát a másik opció? Az AMD – így igaz, az AMD Ryzen 6000 chipek hatékonyabbak Inteles társaiknál, még akkor is, ha ez pár évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt.

Gyakorlati példa erre a Lenovo ThinkPad Z16, ami „H” sorozatú processzorokat használ (ezek teljesítményre vannak hangolva). Az ilyen CPU-kkal szerelt gépek akkumulátorának élettartama általában meglehetősen rossz az energiatakarékos chipekhez képest.

A ThinkPad Z16 dolgát az is megnehezíti, hogy a 72 wattórával az akkumulátor minden, csak nem nagy. Bár ez úgy hangzik, mint a rossz akkumulátor-élettartam receptje, a ThinkPad mégis rendkívül jól bírja a strapát. Természetesen azt is meg kell említenünk, hogy a Lenovo energiatakarékos WUXGA-Displayt használ, 1920 x 1200 pixeles felbontással. De ennek ellenére ilyen kis akkumulátorkapacitás mellett ez egy jó akkumulátor-üzemidő egy H sorozatú chippel rendelkező laptop esetében.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét