HP Pavilion 11 x360 teszt

0
1076

HP Pavilion 11 x360 teszt

tesztalanyt a Hewlett-Packard biztosította számunkra, melyért ezúton is hálás köszönetünk. Sőt! Ezzel karöltve kívánjuk felhívni a figyelmet a HP Május 5-el indult promóciójára; minden újonnan értékesített HP notebook után egy őshonos fát telepít a HP Oxigéngyárába a magyarországi tájrehabilitációs projektje keretében. Az akcióban résztvevő HP notebookok dobozában egy rövid leírást és egy kupont helyezett el a gyártó. A vásárló a kuponkód regisztrálásával egy virtuális fát is ültet. Ez azért elég jó fej dolog, nem?

HP Pavilion 11 x360 teszt

Hirdetés

A kérdés már csak az, megéri-e és ha igen kinek, beszerezni a HP Pavilion 11 x360 noteszgépet? A teszt során erre a kérdésre kerestem a választ és előzetesben annyit mondhatok, hogy igen, van olyan vásárlóközönség, aminek elnyerheti a tetszését. Az átlakítható (-convertible) laptopok az elmúlt időszakban igen csak felfutottak. Az első ilyen jellegű eszköz a Lenovo IdeaPad Yoga volt, azóta azonban megjelentek a jóval olcsóbban is elérhető variánsok. Ezek sorát erősíti a Pavilion x360 is, melynek 11.6 hüvelykes érintőkijelzője teljes egészében, azaz 360 fokban dönthető és így gyakorlatilag a hasonló kialakítású, de drágább eszközök összes használati módját tudja a HP üdvöskéje is. A HP Pavilion x360 első hivatalos médiaszereplése az idei Mobile World Congress-re tehető, melyről mi is tudósítottunk.

HP Pavilion 11 x360 teszt

Külcsín és az első benyomás

A dobozból előhámozva egyvalami elsőre feltűnt: a tesztpadra fektetett HP Pavilion 11-n000eh x360, mint a képen is látható, piros színben járt nálunk. Ízlések és pofonok, van aki számára ez a legideálisabb, van akit egyenesen taszít, de a tény, hogy elérhető szürke kivitelben is megold minden ilyen jellegű problémát. Én állást foglalok: elsőre talán soknak tűnt ez a piros, de a nálam eltöltött ideje alatt megszoktam sőt, még ebben az árnyalatban is elnyerte a külső a tetszésem. A második gondolat ami szöget ütött a fejemben: nehéz (circa 1.5 kg). Egyébként maga a külső borítás időtállónak tűnik és bár az x360 műanyagból készült, annak minőségére nem lehet panasz, összeszerelés tekintetében sem sőt, plusz pont, hogy az ujjlenyomatokat nem vonzza a borítás (a tükröződő kijelző kivételével). A zsanér jó eséllyel kiállja az idő próbáját, mivel a gyártó 100000 órás tesztnek vetette alá az alanyt, mielőtt nekiálltak volna a tömeggyártásnak. Az pedig már csak az én saram, hogy örültem volna, ha szemmel látható (és így vásárlót könnyen megnyugtató) megerősítést is kap a zsanér, hirdetve, hogy a mérnökök felkészítették a noteszgépet az ilyen irányú, fokozott igénybevételre. Néhány logót találunk; ilyen például a fedlapon a gyártó-, valamint a zsanéron az integrált BeatsAudio hangrendszer márkajelzése. Utóbbi talán az én szememnek egy picit sok, a HP logó viszont nagyon is szemrevaló. Érdemes megemlíteni a palmrest részt, vagyis a billentyűzetet körülölelő borítást: szálcsiszolt alumínium, ami összegészében hozzátesz ahhoz, hogy nem egy olcsó, kopogós műanyagokkal teli autóba szállunk be, hanem a középkategória egyik tisztességes képviselőjébe. Szerencsére huppogó felületek miatt sem kell vakarnom a fejem, így kijelenthetem, hogy külsőre: egy jó minőségű anyagokból, kellő odafigyeléssel összeszerelt noteszgépről van szó, a dizájnerek keze munkáját pedig külön dicséret illeti.

HP Pavilion 11 x360 teszt HP Pavilion 11 x360 teszt HP Pavilion 11 x360 teszt

HP Pavilion 11 x360 teszt HP Pavilion 11 x360 teszt HP Pavilion 11 x360 teszt

Ejtsünk néhány szót a különböző használati módokról is: az első és legalapvetőbb a standard noteszgép. Nem kell különösebben írnom róla, mindenki számára ismert, használt és kihasznált módja a hordozható számítógépek használatának. Viszont, mivel 360 fokban dönthető érintőkijelzőről van szó, így használhatjuk még állványsátor és táblagép módban is. Mit is mondhatnék ezekről? Megjegyzem a nyilvánvalót: mind a három az érintőkijelző használatára összpontosít (bár tény, laptop módban is nyugodt szívvel használhatjuk ezt a funkciót). Továbbá; a sátor mód sem csak mutatóban van, nyugodtan használhatjuk, mivel a kijelző képe a használatnak megfelelően fordul. Viszont az érintőkijelző stabilitása nem a legjobb sőt, inkább azt mondom, hogy nagyon érzékeny. Minimális érintések mellett is beleng a kijelző, mind az állvány, mind a noteszgép módban. Erre azonban még nincs gyógyír, hiszen kivétel nélkül igaz ez a megállapítás az összes többi 360 fokban dönthető kijelzővel szerelt laptopra is.

Beviteli eszközök

Először vegyük számba, hogy milyen beviteli eszközökkel is dolgozhatunk a HP Pavilion 11 x360 fedélzetén: érintőkijelzőbillentyűzet és érintőpad. Az utóbbi kettő eléggé nyilvánvaló volt, az érintőkijelző pedig korunkban kezdi meg felfele ívelő karrierjét. Mivel a kijelzőről külön pontban fogok értekezni, itt elégségesnek tartom azt megemlíteni, hogy 10-ujjas kapacitív érintőpanelről van szó, klasszikus kivitelezésű tükröződő borítással. A stylus toll annyira nem esszenciális, de a precíziós munkához kelleni fog, az érzékelés minőségével nincs gond, ez még a széleken sem okoz problémát az x360 számára. Ami viszont problémás, az a stabilitás, de ezt már az előző pontban kifejtettem.

HP Pavilion 11 x360 teszt HP Pavilion 11 x360 teszt HP Pavilion 11 x360 teszt

A billentyűzet szigetes kialakítású és a legfelső sor, az Apple hordozható számítógépeihez hasonlóan, FN lenyomása nélkül szabályozza a fényerőt, hangerőt, stb. Ez jó pont, de a tetszésemet azonban nem nyerte el így sem, a nyomáspont alacsony, különböző billentyűk útja pedig rövidnek tűnik – mondhatnánk azt is, hogy szinte minden versenytárs hasonló betegségekkel küszködik, ami részben igaz, de akadnak üdítő kivételek, elsősorban a Lenovo háza tájáról. Professzionális használatra nem ajánlom, de a hétköznapi pötyögésekre ettől függetlenül elegendő.. Összességében nem rossz, de lehetne jobb. Ennek fényében egy picit félénken fogtam neki az érintőpad tesztelésének, de itt nagyon pozitívan csalódtam. Az alapok mellett a duplaujjas görgetést is gond nélkül, kényelmesen lehet kivitelezni és ez leginkább az ujjaink siklását szinte légiessé tevő felületnek köszönhető. Nincsenek külön gombok a klikkeléshez, nagyjából az alsó háromnegyed rész használható ennek pótlására és itt a billentyűzettel ellentétben a nyomáspontot jól sikerült eltalálni. Fizikai kiterjedése (9.9×6.1cm) is bőven elegendő lesz a mindennapokban.

Kijelző

Egészen eddig a pontig túl sok rosszat nem mondhattam a HP átalakítható noteszgépéről, de itt bizony már bele kell kóstolnunk a fekete levesbe. Nyilvánvaló, hogy valahol megtaláltam volna az árnyoldalt is, hiszen nem egy felsőkategóriás darabról beszélünk, hanem egy olyan eszközről ami gyakorlatilag a legtöbb pénztárca számára megengedhető.

HP Pavilion 11 x360 teszt

Node, kijelző: sima HD felbontásról, vagyis 1366×768 pixelről van szó a 11.6 hüvelykes kijelzőn (vagyis a pixelsűrűség 135ppi) és ez igazi fogást még nem ad a kezembe. Viszont tovább vizsgálva a kijelzőt, hamar rájövünk, hogy sem a fényerő, sem a színhűség, sem pedig a betekintési szögek nem túl elkápráztatóak és ezt nagy részt a TN-LED panelnek tudhatom be. Ezek mellett még itt van a tükröződő kijelző adta probléma is, ami az elégtelennek mondható fényerő miatt azt jelenti, hogy szabadtéren szinte használhatatlan az eszköz (bár valljuk be, nem a leggyakoribb látvány a napsütésben laptopozó emberek látványa). Mi is sorolja a viszonylag könnyen megfizethető eszközök sorába a HP Pavilion 11 x360 noteszgépet? Nos igen, az egyik a gyenge minőségű kijelző.

Teljesítmény

Sajnos az előbb megízlelt fekete leves kesernyés utóízét a következő néhány sor sem fogja eltompítani. A tesztelt példányban egy Intel Pentium N3520 (2.16 GHz) dobog, integrált Intel HD Graphics (Bay Trail-2048 MB) grafikus chip, 4GB RAM és 500GB SSHD társaságában. Jól hangzik, hogy négymagos processzor? Jól hangzik, hogy a grafikus chip 2GB memóriával gazdálkodhat? Elégségesnek tűnik a 4GB RAM? És ugye jobban cseng az SSHD is, mint az HDD? Nos, a válasz mindegyikre igen, de összességében nem fogjuk hasra vágni magunkat a teljesítménytől. Megnézhetjük a különböző benchmark eredményeket, mindegyik hamar elkerget bármilyen illúziót, amit a teljesítmény köré szőttünk. A négymagos processzor nem rossz, legalábbis reklám tekintetében. Az tény, hogy a néhány évvel ezelőtti netbookokban elhíresült processzoroknál jóval hatékonyabban teszi a dolgát, de ne higgyük azt, hogy egy teljesítmény-éllovassal van dolgunk. Viszont azt is látnunk kell, hogy sokak számára nem kell az a fajta teljesítmény amit a legtöbb noteszgépbe belezsúfolnak. A Pavilion 11 x360 esetében ugyan azt a megközelítést látom piciben (-olcsóbban és Windows logóval), mint ami az Apple MacBook Air filozófiája is hangoztat: csak a mindennapokba szánt, kellő teljesítmény, ízlésesen csomagolva, jó használhatóság köntösébe bújtatva, könnyen hordozható, kompakt kivitelben. Éppen ezért arra hívom fel minden érdeklődő figyelmét, ne misztifikáljuk túl az x360-at csak azért mert, négymagos processzor és két gigás grafikus chip dolgozik benne. 

HP Pavilion 11 x360 teszt

HP Pavilion 11 x360 teszt

HP Pavilion 11 x360 teszt HP Pavilion 11 x360 teszt HP Pavilion 11 x360 teszt

HP Pavilion 11 x360 teszt HP Pavilion 11 x360 teszt HP Pavilion 11 x360 teszt

HP Pavilion 11 x360 teszt

HP Pavilion 11 x360 teszt

A GPU esetében ugyan ez a helyzet. Hiába gazdálkodhat az integrált grafika 2GB memóriával, teljesítményben a high-end okostelefonokkal versenyezhet és ez bizony, ilyen méretben édeskevés. Már, ha játszani akarunk. Ugyan azt tudom mondani, mint a Miix 2 esetében: nagy követelményeket támasztó grafikus alkalmazások használatában ne is gondolkodjunk, Full HD filmek lejátszása, webböngészőben található játékok viszont élvezhetőek még ezzel az erővel is. Az SSHD viszont némileg javíthat a teljes képen, már ha ki tudjuk használni a technológiában rejlő lehetőségeket: ez alapjáraton nem tükröződik vissza a CrystalDiskmark benchmark eredményéből, de valójában itt hozzá tudunk tenni valamennyit a felhasználói élményhez. És ezt erősen ajánlom, mivel így egy hatékonyabb eszközzel operálhatunk a mindennapokban.

Hő-, és zajkibocsájtás

Ennél a pontnál már a korábban felkorbácsolt hullámok egy picit erejüket vesztik, de sajnos nem teljesen. Meglepetéssel tapasztaltam, hogy hiába beszélünk alacsony teljesítményű noteszgépről a HP Pavilion 11 x360 esetében, sokszor mégis azzal kell szembenézni, hogy észrevesszük a vázból felcsendülő munkahangokat. Ez pedig egy fekete pont a piros készüléknek. Viszont, ha megnézzük a hőtérképet, láthatjuk, hogy terhelés alatt is jól teljesít a HP CoolSense technológiája, vagyis az új generációs processzorok alá tökéletes kiegészítő ez adaptív hűtésrendszer elvén dolgozó megoldás. 

HP Pavilion 11 x360 teszt

Természetesen a BIOS-ban hozzáférhetünk a ventilátor beállításaihoz és a hőtermelést elnézve még akkor se nézünk szembe nagy veszéllyel, ha nincs légkeverés. Terhelés alatt a burkolaton mért maximum hőmérséklet 30 fok környékén megállt, vagyis nem nagyon kell tartanunk a rendszer túlmelegedésétől.

Csatlakoztathatóság, kommunikáció, garancia, üzemidő, hangzás

Csatlakoztathatóság terén sajnálattal látom, hogy még a mai napig hatalmas szeletet tudhat magáénak az USB 2.0 szabvány. Megfordul néha a fejemben a kérdés, hogy vajon mekkora többletköltséget jelentene vásárlói oldalon az USB 3.0 portok használata? Vagy ilyen hatalmas mennyiségben kerültek legyártásra a régebbi csatlakozók, hogy a mai napig se sikerült kiszórni őket? Ezekre sajnos nem tudom a választ. A lényeg az, hogy 2xUSB 2.0 és 1xUSB 3.0 porttal gazdálkodhatunk, van itt még SD kártyahely, integrált 3.5mm jack ki-/bemenettel, LAN és normál méretű HDMI csatlakozó. A noteszgépektől megszokott módon a töltő külön csatlakoztatható. A bal oldalt találhatunk még két dedikált gombot is: be/kikapcsolás, valamint hangerő szabályozás. Előbbit okosan LED visszajelzéssel is ellátták, így ránézésre megállapíthatjuk, milyen állapotban is van a noteszgép.

HP Pavilion 11 x360 teszt HP Pavilion 11 x360 teszt HP Pavilion 11 x360 teszt HP Pavilion 11 x360 teszt

Kommunikáció terén megtalálhatjuk a régi korok mementóját (ami ebben az esetben plusz!): LAN, a többi pedig a jelen trendnek megfelelően 802.11b/g/n WLAN modul az Atheros műhelyéből és Bluetooth 4.0 a különböző eszközök vezetéknélküli csatlakoztatásához. Érdemesnek tartom megjegyezni, hogy a WLAN a teszt során végig stabil maradt és kellő távolságból is vette a router által sugárzott jeleket. Garancia terén viszont a legjobbat kapjuk: két év, háztól-házig szóló garancia, melyben benne foglaltatik a pixelhiba garancia is. Ez nagy előrelépés a többi gyártóval szemben, mivel eddig a Samsung volt az egyetlen aki teljes körű pixelhiba garanciát vállalt, de ők is csak 72 órára. Most pedig két év a HP-tól? És mivel a HP magyarországi szakszerviz hálózatáról rosszat még nem nagyon hallottam, így ide csak piros pontot adhatok. Itt tartom érdemesnek megjegyezni, hogy a Pavilion 11 x360 esetében is alkalmazásra került a HP ProtectSmart technológia, ami azt jelenti, hogy bizonyos G terhelés mellett automatikusan kikapcsol a háttértár, ezzel is védve az ott tárolt adatokat. 

HP Pavilion 11 x360 teszt

A HP Pavilion 11 x360 üresjárati fogyasztása alig haladja meg az 5 Wattot és terhelés alatt sem éri el a 20 Wattot (ilyenkor mindig eszembe jutnak a régi 100 Wattos izzók). Ez viszont nem azt jelenti, hogy remekel az x360 üzemidő tekintetében. Kezdjük azzal, hogy az akkumulátor nem cserélhető, pontosabban szét kell hozzá szedni a noteszgépet. A mellékelt táblázatból láthatjuk, hogy mire is számíthatunk hozzávetőlegesen, de képletbe helyezve a részeredményeket azt kell mondanom, hogy nem ájultam el a három és félórás webböngészés eredményétől sőt, ennél többet vártam. Jónak tudnám értékelni, ha a törölközőt circa négy óra használat után dobta volna be a HP üdvöskéje, így azonban csak azt mondhatom, hogy volna itt még mit csiszolni. A záróakkord előtt azonban nem szeretném rossz, de még csak semleges szájízzel sem zárni a történetet, vegyük hát górcső alá a hangzást. Ezen a téren a Beats az elkövető és bevallom, első nekifutásra azt gondoltam, hogy csak túlságosan nagy felhajtás és legenda tenger lengi körbe ezt a márkát. Aztán rádöbbentem, hogy mindez nem alaptalan. Ahogy felcsendültek az első dallamok, már tudtam, hogy nem egy hétköznapi darabról van szó és az az igazság, hogy ezt a megoldást a továbbiakban olyan iskolapéldaként fogom kezelni, mint a Lenovo esetében a billentyűzetet. Több ilyet.

A záróakkord – verdikteljünk

Mivel is volt akkor dolgom? Először is egy nagyon jó fej promócióval, még hozzá a HP Oxigéngyár ötletével. Az én szememben igenis van jelentősége annak, hogy ha veszek egy noteszgépet a gyártó egy fát is ültet ezért cserébe. Aztán itt van az is, amit láttam: ami pedig tetszett. 

HP Pavilion 11 x360 teszt

Legyen szó piros, vagy szürke színről, a HP Pavilion 11 x360 egy valóban csinos darab, ráadásul jó minőségű anyagokból, tisztességesen összeszerelve – bár utóbbinál jobban örültem volna, ha a zsanérokon szemmel látható a megerősítés. A 360 fokban dönthető kijelző valóban hordoz magában potenciált és egy stylus tollal kiegészítve akár még bizonyos munkafolyamatok mellé is teljesen el tudom képzelni ezt a 11,6 hüvelykes Pavilion-t.

HP Pavilion 11 x360 teszt HP Pavilion 11 x360 teszt HP Pavilion 11 x360 teszt

HP Pavilion 11 x360 teszt HP Pavilion 11 x360 teszt HP Pavilion 11 x360 teszt

Vannak azonban olyan elemek, amik elgondolkodtathatják a potenciális vásárlókat: mégpedig a kijelző-teljesítmény-üzemidő triumvirátusa. Igaz, az utóbbi nem nevezhető éppen rossznak, főleg mivel nem egy teljesítmény hajhász noteszgépről van szó. Viszont azt magam elé tudom képzelni, hogy azt az alapteljesítményt amit magába foglal a Pavilion széria érdekessége, mondjuk egész napon keresztül biztosítja akkumulátorról. Ebben az esetben valószínűleg sokkal inkább a szívembe tudtam volna zárni és hamarabb elfeledteti velem a hiányosságokat is. Sőt, merem azt állítani, hogy ezzel egy igazi különlegesség jelent volna meg a palettán – így viszont csak a 360 fokban dönthető kijelző emeli ki a középszerű szürkeségből az új Paviliont. Vagyis a küllem mellett az olyan, kevésbé hangsúlyos elemekbe kell kapaszkodnom, mint az első osztályú hangzás vagy a remek érintőpad. Viszont az tény, hiszen hasonló árban nem fogunk 360 fokban dönthető kijelzővel rendelkező eszközt vásárolni, de tisztában kell lennünk azzal, hogy nem a legerősebb hardver kerül a kezünk alá. Ezért elsősorban azoknak (a fiataloknak, diákoknak) merem ajánlani, akik multimédiára (gondoljunk csak a Full HD videók lejátszására a BeatsAudio hangkörnyezetében) kihegyezett noteszgépet keresnek, ami bizonyos helyzetekben társ lehet a munkában és/vagy a tanulásban is, vagyis a webböngészésyoutube videók fogyasztása és filmezés mellett néha irodai alkalmazások futtatására is elegendő erőt foglal magába. A komolyabb játékokról mondjunk le, de nehezen is tudom elképzelni, hogy azok akik a 360 fokban dönthető kijelző adta előnyöket keresik, játékosoknak szánt nehézvasat keresnének. Kár tovább ragozni, aki jó használhatóságot és szemet gyönyörködtető külsőt keres viszonylag megfizethető áron és a mindennapokban elegendő számára az alapteljesítmény (ami a felhasználók nagy többségére igaz), azok ideális társra lelhetnek a HP Pavilion 11 x360-ban. Szívesen látjuk a következő generációt is a szerkesztőségben.

HP Pavilion 11 x360 teszt

HP Pavilion 11 x360 teszt

HP Pavilion 11 x360 teszt

Gabe

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét