LG UltraGear™ 24GL600F-B teszt – milyen egy olcsó gamer monitor több hónap távlatából?

0
1072

Több hónapig néztem utána tüzetesen a monitorok rejtett világának, míg rájöttem, hogy nekem ez lesz a tökéletes választás. Hogy bejött-e? A tesztből kiderül!

Tesztalany LG UltraGear™ 24GL600F-B
Kijelző mérete 23,6”
Panel TN
Felbontás 1920×1080
Képarány 16:9
Képfrissítés 144Hz
Válaszidő 1ms
Kontrasztarány 1000:1
Fényerő 300 cd/m2
Csatlakozók 2 db HDMI 2.0, 1 db DisplayPort, 1 db Jack – fejhallgató kimenet
Állvány Magasságállítás n/a, dönthetőség -5 és +15° között
Egyéb Free-sync támogatás

Fiatal egyetemistaként az ember 3x gondolja meg, hogy kell-e neki egy adott drágább termék – jelen esetben ez a monitor – miközben „csak” a hobbiját űzi vele. Majd később, ahogy gondolkodtam, rájöttem, nem csak a hobbimra használom. Rengetegszer tanulok számítógépről (a távoktatást kivéve is), valamint alapvető használat közben sem mindegy hogy mit néz az ember. Így hát elhatároztam, megveszem.

Fontos volt a 144 Hz és az 1 ms válaszidő, ugyanis főleg competitive játékokkal játszok. Nem volt szükségem IPS panelre, se nagy betekintési szögekre. Kecsegtető, 55-62 ezer forint között mozgott az ára, ilyen paraméterekkel pedig igencsak olcsónak mondható a termék.

Hirdetés

144 Hz, 1ms? Ilyen áron? Ide vele! Lássuk milyen 3 hónap használat után.

LG UltraGeartm 24GL600F-B – külső

Bár ez a rész nem igazán volt szempont a vásárlásnál, kifejezetten szép külsőt kapott a termék. Talpa V alakú dizájnt kapott, belső részén fényes piros felülettel, ezzel pedig egyből feltűnik, hogy nem egy teljesen consumer monitor áll az asztalon. A káva már a manapság megszokott keskeny stílusban pompázik, amely kifejezetten széppé teszi a monitort. Az LG logó pedig középen a szokásos fehér/szürke színben gyönyörködteti a használóját. Egyáltalán nem zavaró, nem tolakodó, de ez lehetett volna egy kicsit szebb.

Az egész monitor fekete matt műanyag borítást kapott, viszont ezt a káván körben megtöri egy kis fényes fekete. Nyilván, itt feljön a tény, hogy mindenhol műanyag. De ez a piac egyik legolcsóbb 144 Hz-es monitorja, nem várható el, hogy fém legyen az egész. Ennek ellenére viszont belülről kifejezetten sok fém van benne, az egész talprész fémből van, ezáltal nem olyan könnyű a monitor. A katalógusadatok közt nem szerepel a pontos súlya, monitormérésre alkalmas mérleg pedig most épp nincs kéznél. Én egy 4-5 kilót simán mondanék rá.

A hátulján egy piros kör dizájnt kapunk, amely magasabb kategóriás UltraGeartm monitoroknál RGB színekben világít. Itt be kell érnünk egy piros műanyag körrel, ami nem hangzik túl jól, de a talprész pirosával kifejezetten jól mutat. Valamint ebben a körben egy nagy LG logót láthatunk, ami szerintem illik is oda, valamint a nagysága ellenére nem tolakodó, ugyanis a fekete maradt, csak ez fényes műanyag.

Felsőbb kategóriás gamer monitorokhoz képest egy kifejezetten kifinomult, letisztult és konzervatív formát kapunk. Lehet ez annak is a jele, hogy egy olcsóbb eszközről beszélünk, de el tudom képzelni, hogy nem csak játékosoknak szánták a piacra. Ezesetben egy teljesen consumer felhasználó -aki szép és jó paraméterekkel szeretne monitort venni, de nem szeretne százezreket költeni erre- elgondolkodhat egy ilyenben.

LG UltraGeartm 24GL600F-B – képességek

A monitor FreeSync kompatibilis, ami határozottan jól is működik. G-Sync-et nem kapott, ugyanis -mint megtudtam- a G-Sync kompatibilitáshoz szükséges kis eszköz roppant drága, és ezt az Nvidiától kell megvásárolnia a gyártónak.

Csatlakozók terén is láthatjuk, hogy ez egy belépő szintű gamer monitor. 2 db HDMI 2.0-át valamint egy DisplayPort 1.2-t kaptunk a monitor hátuljára, valamint egy fejhallgató kimenetet Jack formájában. Szerintem ez bőven elég azoknak, akik ezt a monitort vásárolják meg, ugyanis lehetne beszélni Type-C-ről vagy újabb DP, HDMI portokról, ez nem az a monitor, ahol erre szükség lesz.

A már említett első LG logó alatt található egy kis joystick, amellyel a monitor menüjében tudunk navigálni. Pontos, egyszerű és hatékony. Kifejezetten tetszik a megoldás. Itt egy nyomásra a menüben találjuk magunkat, ahol a bemenetek közt válogathatunk, kikapcsolhatjuk az eszközt illetve a beállításokba léphetünk be. Valamint egy „Game Mode” menüponttal találjuk magunkat szemben, amelyben különböző előre beállított konfigurációk között válogathatunk. Itt pontosan jelzi is monitorunk, hogy az adott elnevezésű konfiguráció milyen beállításokkal fut. 4 ilyen konfiguráció található meg: Gamer 1, Gamer 2, FPS és RTS.

Ezen felül saját konfigurációt is beállíthatunk, valamint a már meglévőket is hangolhatjuk. Mindezt úgy, hogy a kezelés és a visszajelzés is rendkívül egyszerű, nem kell a kézikönyvet lapozgatnunk. Nagyon nagy pirospont!

Arra viszont figyeljünk, ha ezt a monitort választjuk, hogy alapértelmezetten nem az 1 ms-os módban fut, ezt nekünk kell beállítanunk, a „FASTER” opciót kiválasztva.

Hangszóró nincs a monitorhoz, ami szerintem nem felróható a LG-nek, ugyanis ez a monitor nem erről szól. Persze nagyon praktikus ha van és néha én is éreztem hátrányát, de a hangszórók hiánya miatt nem fogok a sarokban sírdogálni, mert rossz üzletet kötöttem.

A monitor beállításai között találjuk a célkereszt funkciót is. Én nem preferálom, de ez is egy plusz lehetőség a játékosok számára.

LG UltraGeartm 24GL600F-B – képminőség

Először is leszögezem, hogy direkt TN paneles monitort kerestem, ugyanis ebből a panelből a legkönnyeb kihozni magas képfrissítést, valamint nem volt szükségem gyönyörű színekre, se roppant jó színazonosságra.

A 23,6-os képátló megfelelő, számomra is ideális. A TN panelek között ez egy kifejezetten jól sikerült darab, ugyanis a betekintési szögre nem lehet panasz a gyakorlatban sem. Papíron ez 170° horizontálisan, valamint 160° vertikálisan. Ennyit biztosan tud.

FullHD (1920×1080) felbontású, amely egy ekkora monitorhoz még bőven jó. 27”-nál még szintén tudom ajánlani a FullHD-t, viszont afelett már elgondolkodnék egy 2K-n. Persze ahhoz már videókártya teljesítmény kell, nem is kevés.

A monitorhoz gyárilag egy HDMI kábelt kapunk, amiről semmiféle tájékoztató nincs, hogy milyen HDMI pontosan. Ezért az első dolgom az volt, hogy vegyek egy DisplayPort kábelt, amivel biztosan ki tudom aknázni a monitor képességeit. Erre azért figyelhetett volna az LG.

És jöjjön a feketeleves: a monitor egyetlen olyan hibája mi tud zavaró lenni, az nem más, mint a feketék megjelenítése. A kép egyszerűen csúnya, ha átlagos távolságból nézzük (0,4-0,8 méter). A feketék elválnak egymástól, egy Minecraft szerű pixeltömeget látunk az átmenetek helyett. Minden más szín esetében tökéletes a monitor, de a feketéket nagyon nem szereti. Ez az egy olyan hibája van, ami tényleg befolyásolhatja a döntésünket választás esetén, és erről senki nem beszél a monitort illetően, semmi ilyesfajta információt nem olvastam róla.

A hiba ellenére annyi szóljon mellette, hogy ezt én competitive játékok során sosem tapasztaltam, ott ugyanis nem akkora a színkavalkád, valamint a sötétség, hogy a monitornak ilyenekkel kelljen foglalkoznia.

LG UltraGeartm 24GL600F-B – összegzés és tapasztalatok

Azt kell mondjam, hogy összességében nagyon elégedett vagyok a monitorral. Hozta az általam elvárt minőséget és élményt. A 144 Hz egy áldás a 60-hoz képest, aki még nem tapasztalta meg, az nem is érti mi a különbség. Viszont akinek már volt magasabb képfrissítésű monitorja, az sosem akar újra 60 Hz elé ülni. Ebben pedig az a szép, hogy mára ezt megengedheti magának egy átlag felhasználó is, ugyanis a 144 Hz-es monitorok mára elérhető áron kaphatók.

Minden egyes forintját megérte az eszköz. Vérbeli gamereknek üzenem: csupán a 144 Hz és az 1 ms válaszidőnek köszönhetően rengeteg előnyöd lesz a versenyjátékokban. Bár ez már a „pay-to-win” kategória, de az élmény is sokkal jobb lesz. Érdemes beruházni, ha szeret játszani az ember.

A képe gyönyörű, a feketékkel való viszonya pedig megszokható. Nem ez lesz életed legjobb monitorja, de ha ár/érték arányban szeretnél jót venni, és vágysz egy 144 Hz-es 1 ms-os képernyőre, akkor ez a termék lehet az egyik legjobb megoldás.

A mai világban sok cég helyezi fókuszba a tartalomgyártókat termékeikkel. Remek reklám, a nagy streamerek használják őket, ezáltal a nézők is szívesen vásárolnak hasonló terméket. Na, ez nem az a termék. Kifejezetten nem ajánlom ilyen felhasználásra. Ezt a hozzám hasonló gamereknek ajánlom, akik hobbiból gamelnek, de ha van egy verseny, akkor sem hőkölnek hátra. Ez a monitor csak akkor fog hátráltatni, ha már ténylegesen profi szinten játszol.

Írta: Lénárt József

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét