Minden gamer (elérhetőbb) álma – Acer Predator XB273U monitor teszt

0
2117

Na jó a cím nem igaz, jelenleg szerintem minden gamer videókártyára vágyik, de ugye az NINCS. Akik viszont rendelkeznek videókártyával, és szeretnék gaming-élményüket az egekbe röpíteni, azoknak mindenképp ajánlani tudom egy magasabb kategóriás monitor beszerzését – saját bőrömön tapasztaltam, felemelő érzés.

Egy korábbi monitor tesztben a saját monitoromról hosszútávon szerzett tapasztalataimat osztottam meg veletek, olvasókkal. Ezen írásomban pedig szánok rá pár sort, hogy leírjam milyen – gyakorlati – különbségek vannak egy ilyesfajta Predator, és egy általam birtokolt olcsó – de gamer – monitor között. Elöljáróban csak annyit írnék, hogy:  🙂

A Predator név maga már elárul egy s mást, ugyanis nincs az a gamer, aki ne ismerné az Acer játék-orientált almárkáját. Ha máshonnan nem, akkor híres streamerek (például a TheVR-os srácok) szponzorációjából, de gyakran belefutunk, bármilyen játékos termék után böngészünk az interneten, vagy nézegetünk személyesen a boltokban.

Térjünk is a lényegre, és kezdjük a tesztet!

Acer Predator XB273U monitor teszt – Kicsomagolás, csomag tartalma

Ezt a részt általában kihagyom tesztjeimből, csak akkor foglalom írásba, ha valami különlegeset tapasztalok. Ezesetben egy igényes és hatalmas dobozban kapjuk meg a terméket, amely nem a sima kartonpapír, hanem szép igényes felülettel van ellátva – nem hiába, ez már bizony prémium darab. Miután kipakoltam a csomagból az tűnt fel, hogy nagyon sok kis szatyor volt benne. A gyártó konkrétan szinte MINDEN csatlakozót belerakott a csomagba, amivel monitort össze lehet kötni számítógéppel. MiniDP, DP, HDMI. Ez nagyon tetszett, de most jön valami, ami annyira már nem.

A hálózati kábel ugyanis USA, azaz ha hazavisszük a monitort este és nem tartunk otthon USA-EU hálózati átalakítót, akkor nagy szívfájdalommal aznap még nem próbálhatjuk ki. Ezt nem egészen értem az Acer részéről, lehet csak én kaptam ilyen terméket, vagy csak a teszttermék volt ilyen, nem tudom – ha valakinek van tapasztalata esetleg, az ossza meg kommentben.

Említésre méltó még az a tény, hogy nagyon egyszerű összeszerelni és használatra késszé tenni, más monitorok esetében ez több időt vesz igénybe. Tényleg pikk-pakk megvan, nem kell a beüzemelés miatt aggódni.

Acer Predator XB273U monitor teszt – Külső

Predator termékekre általánosságban igaz, hogy az Acer igényesre, de mégis brutálisra dizájnolja termékeit. Így történt ebben az esetben is. Talprésze masszív, a használat alatt meg sem remegett, azonban emellett kifejezetten „szép” – már ha lehet egy ilyen indusztriális, kemény formát szépnek nevezni. A monitor hátulja, illetve a tartó is minőségi, a tetején lévő Predator logo az arcunkba nyomja, hogy EZ GAMER – és milyen jól teszi!

Pár mondat erejéig kitérnék a monitor tartójára is, mert fontos kiemelni mennyi „fluid”, ahogy siklik. Egyszerűen mintha a monitor tudná hova szeretnénk pozícionálni, gyönyörűen és kellemesen működik. Mindemellett a tapintása is kellemes, minőségi érzetet ad.

Ó Istenem, az a káva! Amikor megláttam, hogy hogyan oldották meg a kávát, egyből beleszerettem a látványába – még kikapcsolt állapotban. Kikapcsolva az ember azt hinné, hogy tényleg teljesen káva nélküli a monitor, és ez nagyon nagy pluszt ad. Nem vagyok egy hirtelen felindulásból vásárló típus, de ezen termék esetében teljesen megértem azokat, akik bemennek a boltba és „véletlenül” egy ilyennel jönnek ki.

Bekapcsolt állapotban is szinte észrevehetetlen széleket látunk. Ez a termék már ránézésre is elhiteti a vásárlóval, hogy ezért érdemes volt pénzt adni. Óriási piros pont az Acernek.

A monitor aljának formaterve már más kérdés, ez a része szerintem sokkal-sokkal megosztóbb, mint többi a többi. Ugyebár ez a rész kilóg a képből – szó szerint -, tehát ahogy a képen is látható, kintebb van az aljrész, mint a termék többi része. Nem mondanám negatívumnak, mert ez egy döntés volt a cég részéről, így a monitor még „gamerebb” külsőt kapott. Természetesen nem mehetünk el a LED csíkok mellett sem, amik bekapcsoláskor nagyon ízlésesen villannak fel. A fényjáték engem az új Audik hátsó lámpájának bekapcsoláskori látható light show-jára emlékeztetett.

Acer Predator XB273U monitor teszt – Specifikációk

Öveket becsatolni, mert itt nem finomkodott az Acer. Jelen esetben egy 27 hüvelykes WQHD (2560 x 1440) IPS kijelzőről beszélünk. Gamer mivoltát azonban nem ezek a tulajdonságok adják meg, mert lehet valami nagyon szép és nagyon színes, a Forma-1-et sem a legszebb autó nyeri. 165 Hz-es képfrissítése úgy varázsolja elénk CS:GO-ban az ellenfelet, ahogy Harry Potter idéz patrónust az 5. részben – bármikor, még ha épp húzós is a helyzet. Reakcióidőnket pedig nem a monitor fogja hátráltatni, ugyanis 1 ms GTG válaszidejét (amely akár 0.5 ms is lehet!) kihasználni az e-sportolóknak is kihívás.

Ez az IPS panel egy igen minőségi darab, ezt alátámasztja az a tény, hogy a monitor lefedi az sRGB színek 99.8%-át, valamint a DCI-P3 színek 94.2%-át. Maximális fényereje 400 nit, kontrasztaránya 1000:1, valamint HDR.

Csatlakozók terén sem szerénykedik, igazából felsorolni is felesleges, mert minden manapság használt csatlakozóval összeköthetjük gépünkkel – azt viszont fontos megemlíteni, hogy a 165 Hz/2K miatt oda kell figyelnünk a csatlakozó minőségére, inkább a DisplayPortot ajánlom.

A monitor súlya 5,85 kiló körül van, méretei 236 x 612 x 530 mm, nem mintha ez olyan fontos lenne. Ennél sokkal fontosabb azonban az Nvidia G-Sync támogatás, valamint az, hogy a monitor, dönthető, állítható, forgatható kedvünk és igényünk szerint.

Menü

Röviden összefoglalva a menü működik, teljesen jó, azonban ez a gombos megoldás engem nem győzött meg. Más gyártók joystick megoldása szerintem sokkal jobb és kezelhetőbb. Persze ez nem azt jelenti, hogy rossz lenne, vagy nem lehet navigálni a menüpontok között, csak gyakrabban félrenyom az ember, mint egy joystick esetén. Maga a menü felülete áttekinthető és egyértelmű – és ez a lényeg.

Acer Predator XB273U monitor tesztKépminőség, élmény

A specifikációkból is kitűnik, hogy bizony rossz semmiképp nem lesz, szóval itt a kérdés inkább a következő: mennyire jó?

Az élményt magát úgy próbálom átadni, hogy az megfogható legyen még így íráson keresztül is. Én egy belépő gaming monitort használok a mindennapokban (az erről készült tesztet itt olvashatjátok), aminek legfőbb erénye a 144 Hz és az 1 ms válaszidő. Ez a Predator egy teljesen más világ. Itt már nem arról szólnak a dolgok, hogy kompromisszumokat kötünk, hanem a szemet gyönyörködtető rengeteg pixel összességéről, amik összképe egy következő szintre emeli mind a gaming, mind pedig tartalomfogyasztás élményét.

Saját monitorom tesztjében panaszkodtam a feketékre, ezért ezen monitor kapcsán erre voltam igazából a legkíváncsibb. A TheVR-os srácok Tech videói között van egy, amiben nagyon sok a fekete szín, a B-rollok szinte mindegyike sötét környezetben készült és be kell valljam – az én monitoromon nagyon csúnya. Amint összeraktam a setupot, kikerestem ezt a videót és megnéztem milyen így az élmény. Ahogy említettem: egy teljesen más világ. Minden pixel tökéletesen a helyén van és szép átmenetben voltak a színek, kívánni sem lehet jobbat. Több másik videóval, filmekkel ugyan ez a tapasztalat, tovább is lépnék a legfontosabbra.

Gaming

Saját 144 Hz-es monitorom után a 165 Hz nem tűnt fel, ember legyen a talpán aki azt a 21 villanásnyi különbséget észreveszi. Competitive játékok esetében a nagyobb képernyő nekem jól jött, de szerint ízlése válogatja, maga a monitor lényege (hogy gyönyörű a képe) itt nem játszik nagy szerepet, ugyanis versenyben mindent az eredményért teszünk – tehát pl. CSGO miatt nem váltanék a mostanimról erre.

Azonban az olyan játékokban, ahol a látvány elsőszámú prioritás… ott ez a monitor nagyon hasít. Mindent amit csinál az ember a számítógépen, a monitoron látja, ha pedig hobbink, szórakozásunk és időnk jórészét gép előtt töltjük, nagyon nem mindegy, hogy minden másodperc élménydús, vagy minden másodperc túlélés. Ezzel a monitorral tényleg élményt lehet faragni az általános felhasználásból is, és még nagyobb élményt a szórakozásból. Leegyszerűsítve egy példával: kijátszani a GTA V-öt jó élmény; kijátszani a GTA V-öt ezen a monitoron még jobb élmény.

Ilyen volt a Predator után visszaállni a saját monitoromra

Röviden: mintha egy teljesen alap, olcsó LED monitor után megint képcsöveset használnék. De tényleg. Nagyon kellemetlen érzés volt mind a méret (Predator 27”, saját 23,8), mind a képminőség tekintetében, pedig nem hosszútávú, hónapos teszt volt.  

Acer Predator XB273U monitor teszt – 2K-hoz videókártya is kell, nem?

2K-s monitor lévén ha ki akarjuk maxolni az élményt nem árt egy erősebb videókártya. Videókártya? Az mi? – pont erre akarok kitérni. Sajnos mostanában ha videókártyát szándékozunk vásárolni, akkor olyan árakba botlunk, amit elképzelni sem mertünk egy éve. Ide bizony pedig kell a grafikus teljesítmény a teljes élményért.

Viszont!

Azt kell mondjam, hogy FullHD-ban szinte ugyan olyan jó vele játszani, mint 2K-ban. Nem ugyanolyan természetesen, de az élményből magából alig vesz el. Ebből pedig azt a következtetést vontam le, illetve továbbítom nektek olvasóknak, hogy (nagyon erős) videókártya híján se ódzkodjatok egy ilyen vagy hasonló monitor beszerzésétől, mert a tortát és rajta a habot is megkapjátok, egyedül a habra szórt kakaó marad ki a receptből.

Acer Predator XB273U monitor teszt – Összegzés

Meg voltam elégedve a monitorr… ez így annyira klisés. Iszonyat jó volt! Aki sokat ül a gép előtt mind munka, mind szórakozás okán, az mindenképp gondolja meg egy jobb monitor beszerzését, mert ki merem jelenteni, hogy tényleg „színesebbé” teszi a hétköznapokat. Nekem azzá tette, még tanulni is jobb egy ilyenen.

Az, hogy megéri-e az árát egyéni kérdés, ez a termék már nem azon kategória szülötte, ahol objektíve lehet beszéni a „megéri?” kérdésről. Ha pénzt adsz érte biztosan nem bánod meg, mert akkor te magad szükségesnek érezted és élvezni fogod. Ha nem veszel ilyet, mert minek, akkor te nem is vagy a termék célközönsége. Ez talán igaz az összes Predator termékre.

Köszönjük a lehetőséget az Acer Magyarország csapatának!

techkalauz.hu – az online tech magazin

Acer Predator XB273UGSbmiiprzx

~170.000.- forint
9.7

Képminőség

9.9/10

Anyaghasználat

9.5/10

Stabilitás (talp)

9.8/10

Előny

  • Gyönyörű kép
  • Igazi gamer dizájn
  • Minőségi termék
  • 5 év garancia
  • Óriási játékos élmény

Hátrány

  • Borsos ár
  • USA hálózati kábel
  • Nem elérhető FreeSync-es modell

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét