Titokban elkezdték lecserélni az RTX 4090 csatlakozóit

0
99

A 12VHPWR néven emlegetett csatolófelületnek hatalmas terhelést kellett kibírnia. Ha egy keskenyebb gépházban a felhasználók kicsit agresszívebben hajtották meg a kábelt, vagy nem dugták be milliméter pontosan a dugót, az könnyen a csatlakozó leolvadásához, a kártya sérüléséhez vezetett.

A specifikációk kidolgozásával és szabványosításával foglalkozó PCI-SIG konzorcium néhány hete jelentette, hogy megszületett a csatlakozó továbbfejlesztett változata. A jelek szerint pedig az Nvidia már el is kezdte azt használni, noha hivatalosan sehol nem kommunikálták, hogy áttervezték volna a kártyákat. Egy Reddit-felhasználó azonban arról számolt be, hogy a most vásárolt RTX 4090 Founders Edition kártyája már az új, süllyesztett csatlakozóval érkezett.

Ebben a változatban az érzékelőket 17 mm-rel húzták bentebb. Ettől azt várják, hogy kisebb terhelés éri majd a csatlakozót, nem érnek össze a tűk, és teljesen elkerülhető lesz a túlmelegedés, leolvadás. Ugyanezt a megoldást alkalmazzák egyébként a mostanában gyártott RTX 4070 és RTX 4070 Ti modelleknél is, és a partnergyártókat is elkezdték felkészíteni. Bár egyik cégtől sem láttunk még ilyen csatlakozóval szerelt kártyát, az MSI már a Computexen mutatott olyan tápegységet, ami fel volt készítve erre a helyzetre.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét