Alcor IQ935R teszt

2015-11-18

Egy elég érdekes gép az Alcor IQ935R, hiszen két operációs rendszerrel van felszerelve. Nem sok ilyen található itthon, talán ez az egyetlen ilyen hivatalos forrásból és hivatalos garanciával megszerezhető tablet. A tesztkészüléket az Alcor és a Laptopszalon biztosította, a Laptopszalon budai üzletében pedig akár ki is lehet próbálni és megvásárolni.

Külső

A készülékház fémből készült, csupán a gép alján található egy kis műanyag betét. Az összeszerelés és az anyaghasználat is kiváló, kézbe véve minőségi érzetet ad. A hátlapon az Alcor és Intel logón kívül pár információ található alul, illetve egy kamera a felső részen. A bal oldal teljesen üres, ezzel szemben a jobb oldalon 4 gomb mellett (felülről lefelé haladva feloldó/lezáró gomb, a 2 hangerőszabályzó és menü gomb)egy memóriakártya nyílás foglal helyet. Felülre került a fülhallgató és a microUSB csatlakozója, illetve két hangszóró, melyek jó hangerővel rendelkeznek. Véleményem szerint jobb lett volna, ha nem egy más mellé kerülnek. Ami még hiányérzet, hogy lemaradt a HDMI. Mivel Windows is fut a tableten, a HDMI-vel nagyobb képernyőre kötve és bluetooth billentyűzetet csatlakoztatva akár asztali gépként is lehetne használni.

  

  

A 4:3-as képarányú, 9,7 hüvelykes kijelző felbontása 2048 x1536 pixel. Olvasáshoz sokkal jobban megfelel ez a képarány, mint a 16:9-es, viszont így filmnézéskor marad fekete sáv alul és felül. A színek szépek, az IPS technológiának köszönhetően a betekintési szögek is kiválóak. A fényerő is jó, szabadtéren is jól olvasható, viszont a legalacsonyabb fényerő kicsit túl sok például esti olvasáshoz. Az előlapon található még egy kamera és egy fényérzékelő is.

Hardver

Mivel a cél az volt, hogy Windows is futtatható legyen, ezért csupán az Intel megoldása jöhetett számításba. Az Intel Atom Z3735F-re esett a választás, amely megfelelő sebességet biztosít mindkét szoftvernek. RAM-ból 2GB áll rendelkezésre, a tárhely 32 gigabájt, amely nagyjából fele-fele arányban oszlik meg a rendszerek között. Az Android azért elvan ennyi memóriával, viszont a Windows-nál gyorsan fogy a hely a frissítésekkel, illetve a programok is nagyobb méretűek, mindenképp ajánlatos egy microSD kártya beszerzése. Sajnos nagy mozgásterünk ekkor sem lesz, hiszen maximum 32GB-os kártyát tud kezelni csupán.

Szoftver

Teljes értékű Windows 10-et kapunk, amely nemrég jelent meg, és a Microsoft azt várja, hogy nagyobb részesedést tudnak szerezni a tabletek piacán. Nos, a rendszer valóban sokat fejlődött, kényelmesebb az érintőkijelzővel való használat, viszont még mindig érezni, hogy ez egy asztali rendszer. Vannak elég nehezen megemészthető hibái, például a gyári Edge nevű böngészőben nem akar mindig felugrani a billentyűzet, illetve ugyanígy nem is tűnik el, mint ahogy azt teszi más mobil eszközre szánt operációs rendszernél. Vannak oldalak, amelyek a nagy méretű és felbontású kijelző ellenére nem teljes méretben látszanak. Viszont vannak gesztusok, jobbról húzva a Műveletközpont jelenik meg, amelyen értesítések és parancsikonok is vannak. Balról húzva a háttérben futó programok jelennek meg, ezek egyébként a tálcán lévő parancsikonnal is előcsalogatható. Lehet választani asztali és táblagép mód között is, előbbi azért lesz fontos, mert a rendszerek közötti váltás csak onnan érhető el.

  

Az Android 4.4.4-es verzió, tehát nem mai darab. Viszont szinte teljesen sallang mentes, a sebesség ennek megfelelően nagyon jó. Az egyedüli módosítás a szoftveren a redőny lehúzásával elérhető rendszerváltó beépítése. A szokásos Google csomagon kívül két hasznos programot kapunk, egy fájlkezelőt és az MX Playert. Hiába a két rendszer használatának lehetősége, mindig azon kaptam magam, hogy nem akarok az Androidról áttérni a Windowsra. Fordítva viszont szinte mindig. Táblagépen való használatra számomra sokkal egyszerűbb volt az Android, jó úton halad a Microsoft, de tartalomfogyasztásra, közösségi programok használatára és kommunikációra a Google megoldása jobb.

  

Kamera, multimédia

A 2 megapixeles első és az 5 megapixeles, villanó nélküli hátsó kamera inkább alkalmi használatra való, nem szaban túl sokat várni tőlük. Íme néhány kép bizonyítéknak:

  

 

Windowson és Androidon sem volt gond az akár fullHD videók lejátszásával sem, de ha gyárilag akadt volna gond, külső programmal áthidalható mindkét rendszeren.

Adatkommunikáció, akkumulátor, konklúzió

A GPS és mobil rész kimaradt, kapott viszont 802.11 b/g/n képes Wifit, Bluetooth 4.0-át, és OTG képes a microUSB csatlakozó.

Az akkumulátor 7000mAh-ás, töltése elég lassú, 5-6 óra kell, hogy teljesen feltöltődjön. Androidon 6-7 órás kijelzőidő érhető el, ennél Windows alatt kevesebbre kell számítani.

Nagyon vártam a tabletet, gondoltam majd milyen jó lesz, hogy lesz Windows és Android is, aztán mikor elkezdtem használni rádöbbentem, hogy a Windowsra ilyen formában sok szükségem nincs. Lehet, hogy ha a HDMI nem marad ki, akkor több értelmét látnám, hiszen úgy gondolom pont az lenne a lényege, hogy tudom magammal hordani, otthon pedig akár asztali gépként használni. Sajnos a Windows 10 még nem tudja felvenni a versenyt az Androiddal, érződik, hogy alapvetően egy asztali rendszer, illetve vannak gyermekbetegségei is. Félreértés ne essék, maga a cucc teljesen rendben van, akinek néha szüksége van a Windowsra, mellette pedig elvan Androidon, megelégedéssel fogja használni. 

DMR

TechKalauz
Google+ Facebook RSS
Készítette: