Annyira lent van a lítium ára, hogy a legnagyobb finomítók közül több leáll, hogy feltolják az árakat

0
56

A világ legnagyobb (akkumulátoros) lítium-finomítói közül néhányan leállítják a termelést abban a reményben, hogy ezzel fel tudják tolni az árakat. A tonnánkénti lítium-karbonát árcímkéje hatalmasat esett a novemberi csúcshoz képest, alig volt olyan nap idén, amikor nem esett az ár – ez pedig mit jelent?! Igen! Olcsóbb elektromos autókat – vagyis nem, csak nagyobb hasznot a gyártóknak.

Az akkumulátor minőségű lítium-karbonát árának egyre gyorsuló csökkenése miatt az úgynevezett “Ázsiai lítium-fővárosában” lévő nagy finomítók leállították a termelést abban a reményben, hogy megállítják az áresést. A kínai Jiangxi tartományban működő négy nagy gyártó közül kettő állítólag már üresjáratba kapcsolt. Ilyen például a Yichun hub, mely az egyik legnagyobb, innen származik a kínai akkumulátorok, például a CATL vagy a BYD lítium-karbonátja.

A lítium ára drasztikusan csökkent ebben az évben, a novemberi csúcsról (85 691 USD/tonna) egészen 32 535 USD-re esett vissza – nemrég azonban még közelebb volt a 30 000 dollárhoz. Fontos azonban, hogy hosszabb távú ábrákat nézegetve még a mostani ár sem számít olcsónak.

Forrás: tradingeconomics

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét