Jóslat 2. felvonás : melyik lehet a legjobb telefon 2019-ben?

0
711

Legjobb telefon 2019-ben?

Második felvonás

Egy korábbi cikkben már bemutattuk az év első felére várt készülékeit és a “2019-es év legjobb telefon” címének várományosait . Amik közül be is mutattak jó párat, vagy már kaphatók is a piacon ( bele értve kis hazánkat is). Csalódásra nem adtak okot, az biztos. A Samsung és a Huawei sikeresen bedobta a “hajlítható telefon” bombát. A telefonok technikai tudásával és megoldásaival lenyűgözve a kütyü őrülteket, az áraikkal pedig mindenki mást..

Számos oldal “tesztelgette” már a két hajlítható képernyőjű telefont. Sokat nem tudunk meg ezekből a tesztekből egy biztos, hogy méregdrága árazást kaptak. Ami miatt lehetséges hogy nem ezek a készülékek fogják megkapni a legjobb telefon díjat… Ami biztos, hogy hihetetlen hol tart a technika. Viszont az már kérdéses, hogy mire is lehet használni ezeket a készülékeket. Szép, tetszetős, mutatós, de aki szeretne majd valamelyikkel villantani egyet, valamelyik bevásárlóközpontban, annak rendesen a zsebébe kell majd nyúlni.. (és nem biztos, hogy majd megéri…)

A BlackBerry nem mutatta be új Key3 készülékét, hiszen a cég leállította, az éves frissítéseket. Annyit lehet tudni, hogy a Key2 utódjának bemutatására, még biztosan kell várni fél évet.

De nézzük meg, hogy milyen készülékekre számíthatunk még az év második felében. Hiszen az okostelefonok “evolúciója” , hogy mindig tartogat valami újat a számunkra.  Az év második felében sem lesz másképp, hiszen folyamatosan jönnek a hitelesnek minősíthető pletykák és kiszivárognak újabb és újabb információk, különböző készülékekről. Olyanokról, amik lehet megszerezhetik a “2019-es év legjobb telefon”  címét. Nézzük is meg a listát:

  • OnePlus 5G
  • Motorola Razr
  • Apple iPhone XI
  • Google Pixel 4
  • Huawei Mate 30
  • Huawei Mate X
  • LG G8 ThinQ
  • LG V50 ThinQ

OnePlus 5G

OnePlus ugyan bemutatta a Mobil Világkongresszuson (MWC)  a OnePlus 5G készülékét, de nagyon titokzatosak voltak. Lehet ez nem is a legjobb szó arra, ahogyan bemutatták a készüléket. Egy üveg kalitkába zárták, magát a telefont teljesen “álcázták” egy fehér műanyag burkolattal. Egyedül a kijelző volt látható. Amit tudni lehet róla, hogy természetesen Snapdragon 855 fogja hajtani. A cég annyit árult el, hogy nem sokban fog különbözni a OnePlus 7-től. Amit biztosra mondtak, hogy drágább lesz, de céljuk, hogy 1000 euro alatt tudják majd piacra dobni.

OnePlus 5G álcázva
OnePlus 5G álcázva

Motorola Moto RAZR

Igen, ez a név ismerősen hangzik. Most már “retró összecsukhatósnak” mondható Motorola, megpróbál egy nagyot újítani. Ők is megpróbálnak feliratkozni, a hajlítható kijelzős készüléket gyártó cégek listájára. De nem a régi kagyló telefon stílusban. Bár a pletykák szerint, megtartják a kagyló stílust, viszont nagyot újítanak a modern, hajlítható kijelzős stílusban. Sokat nem tudni a telefon specifikációiról, azonban természetesen vannak kiszivárogtatások. Nyitott állapotban 6.2″ képernyőt fogunk kapni 2142 x 876 felbontással, ami függőlegesen lesz összecsukható. A másik képernyőről még nem szivárogtattak ki sok mindent, ismeretlen méretű 800 x 600 felbontású lehet. Qualcomm Snapdragon 710 chipsettet kaphat, ami jóval gyengébb mint, a Samsung és Huawei összecsukhatós csoda fegyverei.

A cégtől jó ötlet a “retrós csúcs technológiás” mobil, de nem hiszem, hogy ezzel megszerezhetik a “2019-es év legjobb telefon” díját.

Motorola Moto RAZR "egy kis retró, új köntösben"
Motorola Moto RAZR “egy kis retró, új köntösben”

Apple iPhone XI

Az Apple cég óriástól szeptemberben számíthatunk a nagy dobásra, az iPhone XI-el.  A cég folyamatosan pletykál az “iPhone 11”-ről, hiszen az Apple nem tudott annyi készüléket értékesíteni az új szériából, mint azt jósolták. Így az új zászlóshajónak nagyot kell durrantania, hogy minden egyes Apple rajongót (és mindenki mást) letudjon nyűgözni. Minden egyes pletyka jelentős fejlesztésekre utal. Ne számítsunk egy teljesen új formára (hiszen ez az iPhone egyik védjegye) , de híresztelések szerint a készülék hátulja teljesen megfog változni. Tripla kamerával szeretnék felruházni “Tizenegyeskét” .

Erről megjelent több, inkább pletykának mint kiszivárogtatásnak nevezett kép is. Van amelyiken vízszintesen, van ahol függőlegesen , de található olyan kép is, ahonnan finoman elcsenve vagy hívjuk adoptálva, látható a Huawei Mate 20 Pro négyszögletű tripla kamera rendszere. Minden esetre az biztos, hogy a készülék hátulja változni fog. Az akkumulátornál is várható változás, mégpedig 20-25% nagyobb aksit kaphat mint az iPhone XS. Amire nagyon nagy szüksége lenne az Apple-nek, hogy egy kicsit feljebb tornázzák az új iPhone üzemidejét. Mindenesetre szeptember elején várható az új zászlóshajó befutása, amit már sokan várnak. Kiderül, hogy az új iPhone “Tizenegyeske” talán megszerezheti a “2019-es év legjobb telefon” címét….. vagy sem..

iPhone XI "Tizenegyeske" koncepció
iPhone XI “Tizenegyeske” koncepció

Google Pixel 4

A Google Pixel 3 tavaly októberében debütált. Mint az megszokhattuk a Google-től a Pixel készülékeket minden év októberében mutatják be. Idén sem lesz másként az biztos. Viszont még nem sok mindent tudunk a készülékről. Kisebb kutatás után azonban, lehet találni pár jól megalapozott pletykát. Várhatóan 2 féle kijelzővel érkezik, egy “XL” méret és egy “normál”, dupla hátoldali és dupla előlapi kamerával ( de ez nem megerősített ) , Snapdragon 855 fogja hajtani , és megnövelt RAM-al. Sajnos többet erről a készülékről még nem tudni, de ahogy közeledünk október felé, a Google egyre többet fog kiszivárogtatni. Egyenlőre úgy fest, hogy egy közép árkategóriás mobilra számíthatunk.

Google Pixel 4 és 4 XL
Google Pixel 4 és 4 XL

Huawei Mate 30

A Huawei idén már durrantott egy nagyobbat a P30 illetve P30 Pro telefonokkal. Amik nagyon jól sikerültek, nem véletlen, hogy lassan piacvezető cég válik a Huawei-ből.  Nagyon sokunkat lenyűgözött a az új P30 és Pro készülék, de aki ismeri a Huawei céget az tudhatja, hogy már szorgosan dolgoznak az új Mate szérián, ami a Mate 30 lesz. Érkezésére kelet felől számíthatunk valószínűleg szeptemberben vagy októberben. Sok minden még nem látott napvilágot a Mate 30-ból, ám az biztos, hogy bivaly lesz.

Spekulációnak mondható, de nagy valószínűséggel egy új bivalyerős processzorral fog érkezni, a HiSilicon Kirin 985 vagy 990-el. Teljesítmény szempontjából körülbelül ugyanarra lesz képes, mint a tavalyi Kirin 980, de az új gyártástechnológiából fakadó méretcsökkenés miatt, nagyobb helyet biztosíthat, egy nagyobb és erősebb grafikus processzornak (GPU).  A telefonról olyan dolgok szivárogtak ki, hogy jobb és több kamera lencséket fog kapni, notch nélküli előlapja lesz, és fejlesztenek a képernyőbe integrált ujjlenyomat olvasón is. Természetesen várható az 5G támogatás. Az biztos, hogy ez lesz a Huawei következő nagy dobása, amivel bekopogtathatnak a “2019-es év legjobb telefon” címért.

Huawei Mate 30 - talán a "2019-es év legjobb telefon" cím nyertese
Huawei Mate 30 – talán a “2019-es év legjobb telefon” cím nyertese

Huawei Mate X

Amikor bemutatták a Mate X-et, a Huawei hajlítható mobilját, elfogultság nélkül mondhatjuk, hogy a sötét sarokba dobta mindenki a Samsung Fold készülékét. Az biztos, hogy tolongani nem fognak érte az emberek, a cirka 2600 eurós azaz közel 840.000 forintos árazása végett. Viszont aki megteheti, az szerintem megfogja venni. A telefon gyönyörű kidolgozású, összecsukott (telefon) üzemben hatalmas 6,6 colos OLED kijelzőt nézhetünk, kihajtva pedig egy hatalmas 8 colos OLED képernyő tárul elénk. A készüléket a Kirin 980 fogja hajtani,  8GB RAM és 512GB belső memória kíséretében. 4500mAh akkumulátort kap, amit a Huawei szupergyors töltése végett (55W) 30 perc alatt tudunk majd feltölteni 85%-ra. Amit még tudunk az az, hogy a Leica céggel kooperálva érkezik majd a tripla, Leica kamera a telefonba. Nagyon érdekesnek ígérkezik ez a készülék, sajnos az árazása miatt sokunk csak az üzletekben fogja tudni megnézni, kipróbálni. Egy biztos a Huawei idén is rendesen kiveszi a részét a piacból…

Huawei Mate X bemutató, vitrinben őrizve
Huawei Mate X bemutató, vitrinben őrizve

LG új készülékei

Az előző cikkben, írtam pár sort arról, hogy az LG kiadja a következő G szériát, ám akkortájt még sokat nem tudtunk a készülékről. Most már kicsit többet elárult az LG az új telefonról és azt is tudjuk, hogy a G8 ThinQ -val egy időben jön az, LG V50 ThinQ is.

LG G8 ThinQ

Nem számítsunk nagy változtatásra a LG7 ThinQ-hoz képest. Az új készüléken néhány finomabb változtatást fognak végre hajtani, de az LG nem tervezett idén teljesen új készüléket. A képernyő egy 6,1 hüvelykes OLED kijelző lesz, amiben megtalálhatjuk a 8MP-es selfie kamerát és az úgynevezett “Z-kamerát” is. Aminek segítségével akár a tenyerünk egyedi vénahálózatával is feloldhatjuk készüléket. Ezenkívül különböző gesztusokat ismer fel, így kezelve a hívások felvételét, hangerő szabályzást, vagy fényképezést. Teljesítményéért a Snapdragon 855 felel, ami mellé 6GB RAM és 128GB belső tárhely társul. Hátoldalán duál kamerával fog érkezni. A készülék IP68 szabványt kapott, amivel vízállónak lett minősítve. Az LG ezt a készüléket szánja a 4G-s piacra.

LG G8 ThinQ és a tenyér véna szkenner
LG G8 ThinQ és a tenyér véna szkenner

Azonban ők is belépnek az 5G világába az

LG V50 ThinQ készülékkel

Ezt a telefont nevezhetjük egy picit gyorsabb 5G-s LG V40-nek is de nézzük meg mit tudunk róla. Dizájn szempontjából nem valami sokat változott az elődjéhez képest. Ami a legszembetűnőbb az az, hogy a hátlapi kamera dudort eltüntették. A három darab kamerát, az új modellnél, teljesen egy szintbe hozták a hátlappal. A kijelzője egy 6,4 hüvelykes OLED panel, a készüléket pedig a Snapdragon 855 hajtja, 6GB RAM és 128GB belső tárhellyel. Az akkumulátor kereken 4000mAh lett. A telefon megkapta a Snapdragon X50 5G modemet, agy az LG is belépett az 5G világába. Az előlapon duál kamerával , a hátlapon pedig amint már említettem, tripla besüllyesztett kamerával fog érkezni. A két készülék megjelenéséről illetve áráról, még nem sokat tudni.

LG V50 ThinQ
LG V50 ThinQ

Ezek lesznek az év második felében piacra kerülő készülékek. Nagyon nehéz megjósolni, hogy vajon melyik lesz a “2019-es év legjobb telefon” cím nyertese. Szinte lehetetlen is, amíg nem kerülnek piacra és próbálja ki az ember. Viszont nekem van egy olyan érzésem, hogy a Huawei megint betud futni a célba egy kicsivel előbb, mint a Samsung. De mindenesetre, nagyon sok és nagyon jó készülékeket fogunk kapni idén is.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét